SUA "nu au un plan B" în ceea ce privește pachetul de ajutor suplimentar destinat Ucrainei: Suntem concentrați 100% pe ''planul A"
Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat pe 20 februarie la Kiev că Statele Unite nu au "un plan B" în ceea ce privește pachetul de ajutor suplimentar care este dezbătut în prezent în Congres" pentru că suntem concentrați 100% pe planul A".
Soldați ucraineni. Foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei
Viitorul ajutorului militar american pentru Ucraina a devenit o problemă deosebit de importantă în ultimele zile, odată cu retragerea ucrainenilor din orașul Avdiivka, puternic afectat.
Cu două zile înainte de retragerea oficială a Ucrainei din oraș, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că orașul riscă să cadă în mâinile rușilor, citând lipsa critică de obuze de artilerie a Ucrainei ca fiind un factor care a contribuit semnificativ, potrivit Kyiv Independent.
,,Calendarul depinde de Congres", a declarat Brink. "Pot să vă spun că am avut două conversații cu președintele Congresului. Știu că el susține Ucraina și înțelege importanța ca Rusia să piardă acest război".
Congresul SUA a eșuat în repetate rânduri să adopte fonduri militare suplimentare, iar Senatul a aprobat recent un proiect de lege privind ajutorul extern care include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Cu toate acestea, Camera Reprezentanților, condusă de republicani, reprezintă cea mai mare provocare. Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, și-a exprimat opoziția față de noul proiect de lege privind ajutorul, afirmând că acesta trebuie să conțină măsuri care să abordeze securitatea la granița dintre SUA și Mexic.
Pentagonul: SUA pot livra rapid ajutoare Ucrainei odată ce Congresul va aproba finanțarea
Statele Unite pot începe să livreze "destul de repede" ajutorul pentru apărare Ucrainei, odată ce Congresul va adopta o lege a ajutorului extern care alocă 60 de miliarde de dolari Kievului, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în timpul unei conferințe de presă din 20 februarie.
Senatul a adoptat la începutul acestei luni cererea de finanțare de 95 de miliarde de dolari, care include asistență pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a refuzat până în prezent să o supună la vot în Cameră, declarând în schimb vacanță până la sfârșitul lunii februarie.
Obuzier american M777, în timpul unui transport către Ucraina, parte din asistența militară a SUA. Photo source: Department of Defense via U.S. Army.
,,Așa că, dacă ați văzut cu majoritatea PDA-urilor noastre (autoritatea prezidențială de retragere), am fost capabili să suplimentăm sistemele și capacitățile destul de rapid, în câteva zile", a declarat Singh ca răspuns la o întrebare privind rapiditatea cu care poate fi livrat ajutorul.
,,Deci, de îndată ce Congresul ne va acorda această autoritate, vom putea, cred că destul de repede, să livrăm un PDA ucrainenilor", a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Întârzierile în acordarea ajutorului american au avut deja un impact pe teren în Ucraina. Pierderea orașului Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk care se confruntă cu atacuri rusești din 2014, a fost legată de lipsa obuzelor de artilerie și a altor echipamente care ar fi trebuit furnizat de catre Occident.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News