Miniștrii de externe americani și britanici vizitează Ucraina. Ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Kiev a rachetelor cu rază lungă de acțiune pare o chestiune de timp
Este timpul ca Biden să ridice toate restricțiile privind armele pentru Ucraina, pare să fie concluzia la care au ajuns și oficialii americani.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omologul său britanic David Lammy, care i-a succedat lui David Cameron în iulie, se află la Kiev. Miercuri, aceștia se vor întâlni cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și cu oficiali guvernamentali, cu care vor discuta despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina.
Principalul punct al negocierilor ar trebui să fie din nou sprijinul suplimentar pentru Ucraina în apărarea împotriva agresiunii ruse.
Politico notează că oficialii ucraineni au o nouă șansă de a face lobby la Washington și Londra pentru a le permite să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ținti facilități din interiorul Rusiei.
Zilele acestea, prestigioasa pblicație americană Bloomberg, a publicat un editorial care analizează impactul negativ aupra SUA, în urma refuzului său de a ridica restricțiile privind utilizarea rachetelor americane. Ezitările Wshingtonului nu vor duce la încheierea războiului, notează publicația care consideră că decizia corectă a administrației Biden ar fi renunțarea la această limită auto-impusă.
Kievul și-a cerut aliaților să elimine restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în Rusia, o interdicție impusă de națiuni precum SUA și Marea Britanie din cauza unei serii de preocupări. Dar administrația Biden susține că, dincolo de riscul de a escalada războiul, există un număr limitat de rachete necesare și că Rusia și-a relocat mijloacele aeriene în afara razei de acțiune a acestor rachete.
Vestea discuțiilor de la Kiev vine în timp ce premierul britanic Keir Starmer se pregătește să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la Washington. Deocamdată, nu este clar ce anume se va discuta, dar se poate aștepta ca aceștia să vorbească și despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina. Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane ATACMS și a britanicelor Sorm Shadow pe teritoriul Rusiei sau noi pachete de ajutor se pare că este iminentă.
Ridicarea restricțiilor, subiect de dispute interne în SUA
Ucraina a susținut în mod constant că aceste restricții ar trebui ridicate pentru a le permite să lovească infrastructura logistică și aerodromurile rusești, care sunt esențiale pentru efortul de război al Moscovei. Dacă SUA ar decide să permită utilizarea transfrontalieră a rachetelor ATACMS, ar putea reprezenta o schimbare importantă în abordarea strategică a administrației Biden.
Într-un interviu recent, Mike McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA, a afirmat că se așteaptă ca secretarul de stat Antony Blinken să transmită un mesaj important în timpul vizitei sale în Ucraina. Pe baza unei conversații recente cu Blinken, McCaul crede că oficialul american va anunța că Kievul poate folosi sistemele de rachete tactice furnizate de SUA împotriva țintelor din Rusia.
Totuși, în cadrul administrației Biden, există o oarecare reticență față de această schimbare. Un oficial de rang înalt din administrație a subliniat că echipa președintelui încă nu a luat o decizie finală în această privință. Blinken va asculta argumentele ucrainene în timpul vizitei sale și va transmite mesajele acestora administrației de la Washington, înainte de a se lua o hotărâre cu privire la autorizarea unor astfel de lovituri.
McCaul, un critic vocal al politicii de securitate națională a președintelui Joe Biden, a susținut de mult timp ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei. Recent, el a condus o campanie de presiune și a trimis o scrisoare oficială președintelui Biden, cerându-i să elimine limitele impuse Ucrainei în ceea ce privește utilizarea rachetelor pe teritoriul rus. În discuția cu Președintele SUA, McCaul ar fi sugerat că decizia de a permite Ucrainei să folosească rachetele ATACMS pentru lovituri transfrontaliere este iminentă.
Vizita lui Blinken la Kiev, împreună cu secretarul de stat britanic David Lammy, este de asemenea notabilă, dată fiind colaborarea strânsă dintre SUA și Marea Britanie în furnizarea de arme Ucrainei. Cele două țări au fost primele care au furnizat Kievului tancuri și sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune, cum ar fi Storm Shadow (Marea Britanie) și ATACMS (SUA). Cu toate acestea, până în prezent, utilizarea acestor arme a fost restricționată pentru a preveni lovituri în interiorul Rusiei.
Ridicarea restricțiilor s-ar încadra într-un tipar observat anterior, în care președintele Biden inițial a rezistat presiunilor de a oferi Ucrainei capacități militare mai avansate, dar a cedat în cele din urmă. În luna mai, Biden a permis utilizarea limitată a armelor americane pentru operațiuni de apărare transfrontaliere, dar Ucraina și susținătorii săi au cerut mai multă libertate de acțiune pentru a profita de avantajele câștigate pe câmpul de luptă.
Rachetele ATACMS au o rază de acțiune de până la 190 de mile (300 de km), ceea ce ar permite Ucrainei să lovească ținte mult mai adânc în interiorul Rusiei. Această capacitate ar putea schimba cursul conflictului, însă ar putea, de asemenea, să escaladeze tensiunile dintre Rusia și Occident.
Cu toate acestea, oficialii americani au subliniat că relaxarea restricțiilor ar aduce beneficii limitate pe termen scurt. Rusia a mutat o mare parte din echipamentele sale militare esențiale din raza de acțiune a rachetelor ucrainene, ceea ce face ca impactul potențial al loviturilor transfrontaliere să fie mai mic. Mai mult, stocul de rachete ATACMS disponibile pentru Ucraina este limitat, iar SUA sunt reticente să transfere mai multe fără a compromite propriile lor rezerve strategice. Potrivit oficialilor, producția de rachete ATACMS este insuficientă pentru a satisface atât nevoile Ucrainei, cât și ale forțelor americane.
Deși McCaul susține că recentele atacuri rusești au schimbat calculele strategice ale administrației Biden, există încă o preocupare majoră legată de escaladarea conflictului și de impactul pe care astfel de lovituri l-ar putea avea asupra relațiilor internaționale. El speculează, de asemenea, că Casa Albă ar putea încerca să negocieze un acord de pace înainte de alegerile din SUA, deși acest lucru ar necesita ca Ucraina să obțină victorii semnificative pe câmpul de luptă pentru a avea o pârghie în negocieri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News