Relația SUA și Israel - un exemplu de succes. Cooperarea instituțională învinge dezacordurile politice profunde
Într-o perioadă în care mass-media internațională vehicula declarațiile președintelui SUA, Joe Biden, în care acesta critica puternic guvernul lui Benjamin Netanyahu, și confirma refuzul acestuia de a-l primi la Casa Albă, zeci de avioane din cele două armate participau împreună la exerciții militare de amploare pentru operații ofensive comune, iar o echipă comună din cele două armate se antrena în atacuri cibernetice.
Aceste exerciții, care fac parte din seria de manevre comune "Juniper Oak" organizate de Forțele Aeriene americane și israeliene, au inclus mai multe scenarii, precum atacuri strategice, încălcări ale spațiului aerian și apărare cibernetică împotriva unei varietăți de amenințări, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF.
Deși în declarație nu s-a menționat numele Iranului, surse militare au confirmat că săgețile acestor exerciții sunt în mod clar îndreptate asupra Teheranului, iar scenariile au vizat noi operațiuni de antrenament de natură ofensivă pentru ținte cu rază lungă de acțiune, cum ar fi războiul aeronavelor și realimentarea în aer cu o aeronavă cisternă americană KC-46 Pegasus. Sursele au menționat că aceste exerciții au arătat că coordonarea comună s-a ridicat la un alt nivel, în direcția operațiilor ofensive comune.
Surse de securitate din Tel Aviv, citate de ziarul Maariv, au declarat că, în pofida crizei severe din relațiile politice dintre guvernul Netanyahu și administrația SUA și a divergențelor dintre ele în problema iraniană, Washingtonul este preocupat să trimită un mesaj clar că Israelul este încă un aliat strategic și că Statele Unite nu-l abandonează și sunt dornice să-l mențină ca parte a Comandamentului Central al Armatei SUA.
Trebuie remarcat faptul că armata israeliană a anunțat începerea manevrelor militare (luni) în nordul Înălțimilor Golan și în nordul Galileii, activitățile continuând până joi. Un comunicat emis de armata israeliană a precizat că, în cadrul acestui exercițiu, calea de comunicație rutieră nr. 918 din Galileea va fi închisă miercuri dimineața pe diferite tronsoane, între orele 22:00 și 8:30. În zonă va avea loc o mișcare activă de vehicule militare și vor fi auzite explozii și focuri de armă.
Deși armata israeliană a confirmat că acest antrenament a fost planificat în avans "ca parte a planului de antrenament pentru 2023", derularea lui într-un moment de escaladare a tensiunii la granițele de nord a făcut din acesta un mesaj adresat și Hezbollahului libanez.
Surse militare de la Tel Aviv au spus că armata israeliană ia în serios ciocnirile dintre cetățenii și activiștii libanezi (trimiși de Hezbollah) și forțele armatei israeliene la granițe, în special la Fermele Shebaa, ca urmare a implementării de către armata israeliană a "lucrărilor genistice" și a extinderii gardului de sârmă ghimpată, precum și acuzațiile libaneze că forțele israeliene au pătruns pe teritoriul libanez, toate acestea fiind motive care impun măsuri pentru a descuraja Hezbollahul și toate milițiile proxy iraniene din regiune.
Remarcile lui Biden
Este de remarcat faptul că cercurile opoziției israeliene și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la declarațiile tăioase ale președintelui SUA, Joe Biden, (făcute duminică), în care a spus că "Guvernul lui Netanyahu include membri ai cabinetului. Ei sunt cei mai extremiști pe care i-am văzut vreodată și mă întorc în timp la Golda Meir".
Referindu-se la declarațiile lui Biden, ziarul Yedioth Ahronoth a relatat: "Este cel mai sever atac american asupra Israelului din ultimele decenii și nu poate decât să se reflecte foarte negativ asupra relațiilor dintre cele două țări și asupra poziției Israelului în lume și în regiune".
Ziarul a comentat răspunsul lui Biden la întrebarea dacă îl va invita pe Netanyahu la Casa Albă, spunând că președintele israelian, Isaac Herzog, va veni în curând la Casa Albă într-o vizită, ceea ce echivalează cu închiderea ușii lui Netanyahu pe tot parcursul acestui an. Este ceva ce nu s-a întâmplat niciodată în relațiile dintre cele două țări.
Cotidianul a considerat problema "o expresie a unei crize severe și periculoase care necesită un nou tip de tratament israelian". Statele Unite îl consideră pe Netanyahu "persona non grata” și doresc ca guvernul său, în componența sa actuală, să plece cât mai curând posibil, "pentru că este un guvern problematic care provoacă crize în regiune și rupe relațiile bazate pe valori comune".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News