Polonia urmează un program de înzestrare bazat pe un plan bine definit care o va propulsa în topul forțelor terestre europene în următorul deceniu. Dar cu suflarea imperialismului rus în ceafă, Polonia are norocul și unor vecini regionali puternici.
Pe 31 martie a apărut noul raport al Congresului SUA, care oferă o mai mare claritate, pentru că în acest moment Washingtonul nu dă undă verde acestei vânzări. În acest nou raport, Congresul SUA își expune motivele "în favoarea" și "împotriva'' unei vânzări.
În raport se spune că interesele dintre Turcia și SUA sunt din ce în ce mai divergenţe. Din nou, se subliniază impactul negativ al achiziționării sistemului rusesc de apărare aeriană S-400 din Turcia, precum și creșterea legăturilor economice cu Rusia. În raport se spune că SUA așteaptă comenzi mari pentru ultima sa versiune a F-16, prin urmare, momentul critic în producția acestui avion a fost depășit.
Turcia speră să achiziționeze încă cel puțin 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 de la Lockheed Martin. Până acum, însă, acest interes nu a coincis cu unele atitudini politice de la Washington. Există încă reticenţe în SUA față de aprobarea unui astfel de acord, deși săptămâna trecută au existat apeluri din partea cercurilor militare și politice de la Washington pentru ca procesul de vânzare să fie realizat.
"Lockheed Martin anticipează deja comenzi pentru construirea a 148 de noi avioane F-16 Block 70/72. Astfel, o vânzare către Turcia nu este urgenţa nici pentru linia de producție, nici pentru baza militaro-industrială americană", se arată în raport. Această declarație nu este simbolică, ci dimpotrivă: intenționată.
Grecia a fost, de asemenea, raportată ca fiind un factor care a influențat ne-vânzarea de avioane de luptă către Turcia. Washingtonul vede o oportunitate pentru Grecia de a-și crește capacitatea de luptă până la nivelul Turciei dacă se ia în considerare vânzarea către Atena în loc de Ankara. Chiar și conform analizei din raport, Turcia nu ar trebui să își modernizeze flota aeriană pentru a obține un echilibru între cele două țări vecine.
Deoarece armata, populația și economia Turciei sunt semnificativ mai mari decât cele ale Greciei, iar Turcia menține diverse avantaje militare față de Grecia, unele avantaje ale puterii aeriene grecești ajută la menținerea echilibrului regional și, prin urmare, nu ar trebui să impună o modernizare a flotei F-16 a Turciei. Statele Unite ar trebui să recompenseze Grecia pentru nivelul de cooperare de care a dat dovadă, invitând NATO să folosească suplimentar bazele și teritoriul său - inclusiv pentru a consolida Ucraina și Europa de Est", subliniază raportul.
Însă relația de vecinătate este cea care ar putea, la un moment dat, să ajute Turcia să obțină ajutor pentru modernizarea avioanelor sale F-16 mai vechi. De exemplu, raportul afirmă că, prin construirea unei flote grecești puternice de avioane F-16 și prin potențiala vânzare de F-35, Turcia ar putea cumpăra kit-uri de modernizare pentru avioanele sale pentru a asigura nu doar echilibrul, ci și pentru a atenua tensiunile dintre cele două țări.
Există atitudini conform cărora vânzarea de avioane F-16 către Turcia sau modernizarea flotei turce de F-16 ar trebui să aibă loc. De exemplu, în raport se spune că o vânzare ar consolida nu doar cooperarea militar-industrială, ci și cea economică. De asemenea, Washingtonul ia în considerare faptul că, la un moment dat, dacă Turcia nu obține ceea ce dorește, Ankara s-ar putea orienta către Rusia sau China pentru achiziţia de noi avioane. SUA nu doresc acest lucru, astfel că o eventuală vânzare sau modernizare a F-16 ar descuraja o astfel de decizie.
Acesta este motivul pentru care Serviciului de Cercetare al Congresului SUA cu privire la Turcia propune vânzarea rapidă a avioanelor de vânătoare către Turcia. Analiștii semnalează o consecință periculoasă: o amânare lungă sau lipsa continuă a unui răspuns definitiv cu privire la achiziționarea de F-16 ar putea motiva Turcia să ia în considerare alte oferte, eventual Rusia sau China.
Acest lucru reflectă, de asemenea, cooperarea comună pe axa NATO. Washingtonul consideră că unul dintre argumentele pentru ca Turcia să primească F-16 este tocmai viitoarea amenințare rusă și posibilitatea ca, la un moment dat, forțele aeriene grecești și turcești să coopereze.
Se pare că, cu cât Ankara are mai multă nevoie de avioane noi, cu atât este mai greu pentru Washington să ia o decizie. "Pro" și "Contra" sunt multe argumente, dar la un moment dat, SUA va trebui să fie fermă în răspunsul său. Pentru că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în repetate rânduri că nu doar SUA produc avioane, ci și alte țări.
În plus, atâta timp cât SUA păstrează tăcerea, trece o perioadă de timp în care Turcia va putea uita de nevoia de noi avioane F-16. Da, avionul de luptă TF-X a făcut deja primele teste de rulare. Dacă TF-X va efectua primul zbor până la sfârșitul anului 2023, va însemna că Ankara dispune de un prototip funcțional. Va mai dura câțiva ani, dar Turcia va putea începe efectiv producția în serie a primului său avion de luptă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Polonia urmează un program de înzestrare bazat pe un plan bine definit care o va propulsa în topul forțelor terestre europene în următorul deceniu. Dar cu suflarea imperialismului rus în ceafă, Polonia are norocul și unor vecini regionali puternici.
Guvernul german schimbă abordarea și nu va mai face publice detalii ale ajutorului militar pentru Ucraina, a anunţat sâmbătă cancelarul Friedrich Merz, în timpul unei vizite la Kiev, relatează Reuters.
Potrivit Serviciului de Radiodifuziune al Forțelor Britanice, Regatul Unit va livra Ucrainei 5 sisteme de apărare antiaeriană “Raven”. Noul lot este destinat să suplimenteze cele 8 sisteme pe care militarii ucraineni le folosesc deja cu succes împotriva dronelor Shahed.
Pakistanul a încălcat armistițiul cu India, convenit sâmbătă după patru zile de atacuri reciproce între cele două țări, a relatat AFP, citând o sursă guvernamentală indiană anonimă.
Reprezentanții SUA și Chinei au început sâmbătă dimineață la Geneva discuțiile privind disputele comerciale. La negocieri participă secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, reprezentantul pentru Comerț, Jamieson Greer, și vicepremierul chinez, He Lifeng.
Președintele rus, Vladimir Putin, a propus astăzi (11.05.2025) ca discuțiile directe cu Ucraina să aibă loc la Istanbul pe 15 mai, fără condiții prealabile. Acest lucru a fost raportat de agențiile de presă internaționale.
Liderii europeni au intensificat sâmbătă presiunile asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a accepta un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, fără nicio condiție, amenințând cu sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei și un sprijin militar sporit pentru Kiev.
Forțele Armate ale Ucrainei primesc până la 30 de ”dubluri” pentru 5 vehicule reale, scrie presa britanică.
Președintele american Donald Trump a declarat că India și Pakistanul au ajuns la un acord de încetare a focului după negocieri îndelungate mediate de Statele Unite.
Serverul Ukrainska Pravda a informat, pe 10.05.2025, că Rusia va închide spațiul aerian situate deasupra poligonului militar Kapustin Yar, din cauza testării rachetelor balistice Oreshnik. Moscova a făcut un pas similar în noiembrie anul trecut, înainte de bombardarea orașului ucrainean Dnipro.
Nava spațială sovietică Kosmos 482 trebuia să aterizeze pe Venus în anii 1970, dar operațiunea a eșuat, așa că obiectul a petrecut ani de zile pe orbita Pământului printre mii de resturi spațiale.
Încă nu se știe unde a căzut nava spațială și cât din sondă a supraviețuit reintrării în atmosferă.
Iranul va trimite Rusiei lansatoare de rachete cu rază scurtă de acțiune pentru atacuri asupra Ucrainei, dezvăluie sursele Reuters.
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer şi Donald Tusk vor merge sâmbătă la Kiev pentru a-şi demonstra sprijinul "de neclintit" pentru Ucraina şi, urmând exemplul Statelor Unite, pentru a cere Rusiei un "armistiţiu complet şi necondiţionat de 30 de zile", potrivit unei declaraţii comune, arată Agerpres.
India a atacat miercuri Pakistanul cu lovituri aeriene și rachete, iar de atunci ambele țări se ciocnesc zilnic. Zeci de persoane au fost ucise.
Cele 10 țări nord-europene care alcătuiesc Forța Expediționară Comună (Joint Expeditionary Force - JEF) au convenit să consolideze cooperarea în domeniul securității între ele, precum și să includă Ucraina într-un parteneriat extins cu JEF.
Rusia continuă să mimeze disponibilitatea pentru negocieri și vine cu o serie de condiții pentru a oprii atacurile împotriva Ucrainei.
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ungari, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat mai devreme că a descoperit o rețea de spionaj ungară și că a arestat doi presupuși spioni ai Budapestei, arestări în urma cărora Ungaria a răspuns prin expulzarea a doi diplomați ucraineni despre care afirmă că ar fi de fapt spioni sub acoperire, transmit Agerpres și Reuters.
Se spune că compromisul naște compromisuri. Iar SUA o simt pe pielea lor pentru a avea noile rachete nucleare de ultimă generație LGM-35A Sentinel.
Într-o analiză publicată recent, Tudor Curtifan atrage atenția asupra modului în care Federația Rusă manipulează istoria celui de-al Doilea Război Mondial pentru a justifica agresiuni și revendicări teritoriale în prezent. Acesta subliniază că, deși URSS a avut un rol esențial în înfrângerea Germaniei naziste, victoria a fost posibilă doar datorită unui efort colectiv, în special prin sprijinul masiv venit din partea Statelor Unite și a aliaților occidentali. Și nimeni nu ar trebui să pună monopol pe acest lucru. Mai mult, Curtifan spune că nu trebuie să subestimăm pericolul și imperialismul rus, precum nici setea de revanșă a rușilor după umilința din 1991 și prăbușirea URSS în ceea ce Ronald Reagan a definit victoria împotriva „Imperiului Răului”.
La o paradă militară în Kazahstan, paradă dedicată Zilei Memoriei și Victoriei asupra nazismului a fost prezentată o versiune locală a tancului sovietic T-72A. Versiune pe care experții o numesc ... „dubioasă”.
Kremlinul a descris drept un "act de eroism" decizia premierului slovac Robert Fico şi a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic de a participa vineri la Moscova la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în pofida obstacolelor care au constat într-un avertisment din partea şefei diplomaţiei UE, Kaja Kallas, şi în refuzul statelor baltice de a le autoriza survolul, cei doi lideri fiind forţaţi astfel să folosească rute ocolitoare pentru a ajunge în capitala rusă, relatează agențiile Agerpres și EFE.
Ministerul Apărării Naționale a participat, în perioada 5–9 mai 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO. Evenimentul s-a desfășurat în România, în premieră, la Universitatea Politehnică din București, și a implicat specialiști militari și civili din domeniile securitate și apărare cibernetică.
O mare paradă militară a avut loc vineri la Moscova pentru a marca 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Moscova folosește evenimentul în scop pur propagandistic.
Marea Britanie va impune vineri cel mai mare pachet de sancțiuni din istorie asupra flotei din umbră a Rusiei și va adăuga o sută de petroliere pe o listă neagră, a anunțat guvernul britanic.
Fostul ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, a numit managementul dur al directivelor centrale și unitatea societății un element cheie în înfrângerea Germaniei naziste.
Franţa va mobiliza veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a asigura mentenanţa tunurilor Caesar pe care le-a livrat Ucrainei, a anunţat vineri şeful diplomaţiei franceze la Lviv, în vestul Ucrainei, informează AFP și Agerpres.
SBU, serviciul de informații al Ucrainei, anunțat vineri, 9 mai, prima demascare din istoria Ucrainei a unei rețele de agenți de informații militare, coordonate de Ungaria. Aceștia colectau informații privind amplasarea sistemelor S-300, dar era testată și reacția populației la o eventuală pătrundere în Transcarpatia a unui ”contingent de menținere a păcii”, din Ungaria.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 9 mai 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Un avion de vânătoare pakistanez de fabricație chineză a doborât miercuri cel puțin două avioane militare indiene, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, un eveniment ce marchează o piatră de hotar majoră în industria militară a Chinei. Unul dintre acestea ar fi un avion de producție franceză Rafale.
Cererile Rusiei sunt „prea mari”, a declarat vicepreședintele american JD Vance într-un interviu acordat Fox News cu privire la conflictul din Ucraina. Potrivit acestuia, Kremlinul nu se poate aștepta să câștige teritorii pe care nu le-a cucerit încă.
Potrivit unei investigații efectuate de o companie privată din Ucraina, Federația Rusă a crescut în mod semnificativ producția de rachete de croazieră, cu toate că se confruntă în continuare cu o lipsă de componente critice din cauza sancțiunilor occidentale.
DefenseRomania a obținut în exclusivitate informații cu privire la achiziția României de sisteme SHORAD/VSHORAD, sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Informații care confirmă că în România punctul forte cu siguranță nu sunt licitațiile atunci când vine vorba de achiziții militare.