SUA vor să se implice și să sprijine procesul de pace din Caucaz, între Armenia și Azerbaidjan
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a promis sprijinul Statelor Unite pentru procesul de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan în discuţii telefonice separate cu liderii lor şi a chemat la deschiderea rutei vitale către enclava disputată Nagorno-Karabah, scrie Agerpres, care citează AFP.
Aceste două ţări din Caucaz s-au înfruntat militar de două ori pentru controlul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă populată în mare parte de armeni care s-a separat de Azerbaidjan în urmă cu trei decenii.
Duminică, în cursul discuţiei sale cu preşedintele Azerbaidjan, Ilham Aliev, şeful diplomaţiei americane "a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite după instalarea de către Azerbaidjan a unui blocaj rutier la intrarea în coridorul Laşin care ar putea submina eforturile vizând instaurarea încrederii în procesul de pace", a raportat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat într-un comunicat.
Azerbaidjanul a înfiinţat săptămâna trecută un punct de control la intrarea pe această unică axă rutieră care leagă Armenia de regiunea separatistă Nagorno-Karabah.
Armenia a susţinut că aceasta constituie o încălcare a armistiţiului negociat cu Azerbaidjanul.
Antony Blinken "a subliniat importanţa redeschiderii coridorului Laşin pentru vehiculele comerciale şi private cât mai curând posibil", a adăugat comunicatul.
El i-a subliniat preşedintelui Aliev sprijinul Statelor Unite pentru procesul de pace dintre Azerbaidjan şi Armenia, a indicat Miller, şi "i-a împărtăşit convingerea că pacea este posibilă".
Cu o zi înainte, Blinken a discutat, de asemenea, cu premierul armean, Nikol Paşinian, a informat Miller într-un alt comunicat dat publicităţii sâmbătă.
Şeful diplomaţiei de la Washington a evocat şi "importanţa discuţiilor de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan" şi "a promis sprijinul continuu al Statelor Unite", potrivit purtătorului de cuvânt.
"Secretarul de stat a reafirmat că dialogul direct şi diplomaţia sunt singurele mijloace pentru a se ajunge la o soluţie durabilă", a precizat comunicatul.
Rusia fiind din ce în ce mai izolată pe scena internaţională de la începutul ofensivei sale în Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană joacă acum un rol major ca mediatori în procesul de normalizare dintre Baku şi Erevan.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News