SUA vrea să trimită în Ucraina opt sisteme Patriot cumpărate din Israel. După 40 de ani de utilizare, bateriile Patriot au fost înlocuite de IDF cu sisteme noi
SUA ar putea furniza Ucrainei încă opt baterii de apărare aeriană Patriot, care se află în prezent în Israel.
Lansatoarele Patriot se pregătesc pentru un exercițiu cu foc real într-o bază din Israel, 19 martie 2018. (Sgt. Clasa I Jason Epperson, Comandamentul Armatei a 10-a pentru Apărare Aeriană și Antirachetă)
Potrivit foștilor oficiali și analiști americani, sistemele de apărare aeriană israeliene vor fi probabil vândute SUA, după care vor putea fi transferate în Ucraina, a fost raportat, joi, Financial Times, făcând referire la propriile surse.
Despre ce fel de sisteme Patriot este vorba?
Potrivit interlocutorilor FT, Ucraina a purtat și negocieri directe cu Israelul privind transferul acestor sisteme.
Patriotul israelian a sosit pentru prima dată în Israel în timpul războiului din Golf din 1991 pentru a contracara amenințarea rachetelor balistice Scud (precursoarele rachetelor Iskander) din Irakul lui Saddam Hussein. Patriotul israelian au fost modernizat în 2012 și a doborât pentru prima dată o amenințare aeriană în 2014, o dronă din Gaza. De atunci, sistemele au avut 19 interceptări, 9 dintre ele în conflictul recent, arată IDF, citat de BreakingDefense.
În luna mai, IDF anunța că înlocuiește sistemele Patriot cu sisteme mai avansate. Deși nu a specificat sistemele la care se referă Israelul operează o matrice de apărare aeriană integrată cu mai multe straturi, care include Iron Dome pentru amenințări cu rază scurtă de acțiune, precum și David's Sling și Arrow, pentru amenințări medii și exo-atmosferice.
Sistemul David's Sling, dezvoltat în comun de SUA și Israel, poate fi utilizat în bateriile Patriot și este comercializat cu numele de Stunner sau Skyceptor.
Jurnaliştii americani adaugă că, deși modernizate, bateriile israeliene M901 PAC-2 sunt mai vechi decât multe dintre sistemele Patriot aflate în prezent în Ucraina. Cu toate acestea, analiștii militari susțin că vechile modele sunt încă pe deplin compatibile cu cele noi.
Potrivit foștilor oficiali și analiști americani, sistemele de apărare aeriană israeliene vor fi probabil vândute SUA, după care vor putea fi transferate în Ucraina.
Israelul a respins anterior cererile Ucrainei de furnizare de sisteme de apărare aeriană.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei
Pe 21 mai, The New York Times a scris că președintele ucrainean a sugerat că țările NATO ar putea sprijini transferul a 7 sisteme de apărare aeriană Patriot în Ucraina.
Ulterior, pe 31 mai, Ministerul german de Externe a raportat că Germania va preda Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot împreună cu un nou pachet de ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro.
Pe 20 iunie, Președintele României a anunțat că țara va furniza Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot.
Pe 21 iunie a fost anunțat transferul unui Patriot din Olanda.
Pe 20 iunie, Casa Albă a anunțat că Statele Unite au decis să schimbe prioritățile de furnizare de arme către țări străine și să transfere rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot și NASAMS, în primul rând către Ucraina.
Pe 25 iunie, publicația spaniolă El Mundo, citând surse guvernamentale, a scris că al doilea lot de rachete interceptoare pentru sistemul de apărare aeriană Patriot, furnizat de Spania, a ajuns în Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News