Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sub nasul României: Cum construiește la Kogălniceanu o companie controlată de Rusia, într-o bază cu trupe SUA. Și ce se mai aude de sistemul Patriot „donat” Ucrainei?
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Într-un editorial publicat pe platforma Newsmax, Excelența Sa Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România, a subliniat că, deși România a făcut progrese semnificative după 1989, Revoluția nu a fost complet finalizată. Influența negativă a Rusiei și relațiile continue cu China comunistă pun în pericol progresele economice și democratice ale României și afectează credibilitatea sa ca aliat al SUA și NATO.
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force

Potrivit acestuia, situația s-a agravat în ultimii trei ani și jumătate din cauza lipsei de leadership și viziune din partea SUA, ceea ce a diminuat capacitatea României de a rezista presiunilor externe. Influența chineză și rusă a crescut inclusiv în domenii strategice precum cel al securității naționale, în serviciile de informații, economie și structura socială a României, iar progresele realizate în timpul administrației Trump pentru a combate aceste influențe au fost anulate, susține ambasadorul Zuckerman. Ca urmare, România a făcut pași înapoi în această perioadă.

2. Adrian Zuc... (adrian-zuckerman_09758800.png)

Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, în studiourile DefenseRomania

„România a făcut multe progrese în direcția corectă după Revoluția din 1989.

Cu toate acestea, Revoluția nu a fost niciodată finalizată în România.

Influența malefică a Rusiei, datorată proximității geografice față de România, și relația continuă a României cu China comunistă creează numeroase probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum și credibilitatea sa ca aliat al SUA și NATO.

Această situație s-a agravat în ultimii trei ani și jumătate din cauza lipsei de leadership și viziune din partea SUA.

Hotărârea și capacitatea României de a face față presiunilor și influențelor maligne din partea Chinei comuniste și a Rusiei au fost diminuate.

Influența chineză și rusă în sectorul apărării naționale a României, serviciilor de informații, economie și structura socială a crescut.

Progresele realizate în timpul administrației Trump pentru a diminua și respinge influența chineză și rusă au fost anulate.

Ca urmare, România a făcut pași înapoi în ultimii trei ani și jumătate.", a scris fostul ambasador Adrian Zuckerman, într-un editorial semant pentru Newsmax.com. 

 

Întârzierea de a dona Patriot Ucrainei, motiv de îngrijorare? Zuckerman: Momentan putem doar specula

 

3. Imagini di... (patriot-romania_49715300.png)

Imagini din timpul primelor trageri cu sisteme Patriot de către Armata României. Foto: Video MApN

Ambasadorul a punctat că România, ca și alți aliați ai SUA, a fost solicitată recent de guvernul american să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina. După mai multe săptămâni de deliberări, România a acceptat, dar Ministerul Apărării Naționale nu a efectuat încă livrarea, iar motivul acestui refuz rămâne îngrijorător.

„Din păcate, există numeroase astfel de exemple, dar unele dintre cele mai recente și semnificative ies în evidență. România, asemenea altor aliați ai SUA, a fost recent solicitată de guvernul american să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina.

După săptămâni, dacă nu chiar mai mult, de deliberări ale Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), România a acceptat să livreze o baterie Patriot în Ucraina.

Decizia a fost anunțată public în mijlocul lunii iunie 2024 de președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, până în prezent, Ministerul Apărării Națională din România a refuzat să facă livrarea.

Motivul acestui refuz poate fi doar speculat, dar rămâne îngrijorător.

România a achiziționat și plătit pentru șapte baterii Patriot acum mai bine de patru ani, în timpul administrației Trump.

Până în prezent, au fost livrate patru baterii Patriot, două sunt operaționalizate și două nu, din diverse motive.

Bateria Patriot care urma să fie livrată în Ucraina este una dintre cele două nefuncționale. Cele trei baterii Patriot rămase urmează să fie livrate la o dată viitoare, încă nespecificată.

Administrația Biden/Harris este încă pe un program de producție militară în timp de pace și nu poate oferi informații despre când vor fi livrate bateriile Patriot rămase.", a punctat ambasadorul. 

 

Baza militară Mihai Kogălniceanu, construită de o companie influențată de un oligarh rus: Oleg Deripaska, apropiat de Putin și aflat sub incidența sancțiunilor

 

4. Baza 57 Ae... (baza_mihail_kogalniceanu_03603600.jpg)

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres

Ambasadorul a arătat că baza militară Mihai Kogălniceanu, folosită de majoritatea forțelor SUA din România, este construită de o firmă românească, împreună cu Strabag, o companie austriacă, ale cărei acțiuni sunt deținute în mare parte de Oleg Deripaska, un oligarh rus aflat sub incidența sancțiunilor și apropiat al lui Vladimir Putin. Ambasadorul a exprimat îngrijorarea privind securitatea bazei, având în vedere influența unui oligarh rus asupra companiei care construiește la Kogălniceanu, și se arată siderat cum România, SUA și NATO permit unei asemenea companii să aibă acces la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”..

„Baza militară Mihai Kogălniceanu ("MK"), folosită de majoritatea forțelor militare ale Statelor Unite și NATO din România, trece printr-un proces de extindere, va fi de zece ori mai mare.

Lucrările de construcție sunt realizate de o societate mixtă între o firmă de construcții din România și una austriacă: Strabag.

Cel mai mare acționar al Strabag, direct și indirect, este un oligarh rus aflat sub incidența sancțiunilor și apropiat al lui Vladimir Putin, Oleg Deripaska.

Este greu de înțeles cum forțele americane și NATO vor putea folosi în condiții de maximă securitate o bază construită de o companie de construcții influențată de un oligarh rus sancționat.

Este și mai greu de justificat cum un aliat al SUA și un stat membru NATO permite unei companii de construcții sub influența unui oligarh rus să aibă acces la baza sa militară principală, unde efectuează lucrări de construcție.", a scris ambasadorul. 

 

Influența chineză în România: De la Lenovo la companii care au amplasate camere de luat vederi în baze militare și la Cotroceni

 

5. -imagine fara descriere- (imagine-ilustrativa-china-spionaj_23326600.jpg)

„România, după multă presiune în timpul administrației Trump, a adoptat o lege care protejează rețelele de comunicații de atacuri cibernetice din partea Chinei și a interzis Huawei, ZTE și alte companii chineze comuniste din infrastructura 5G și alte rețele de telecomunicații din România.

Cu toate acestea, în august 2023, Consiliul de Securitate Națională al României a acordat Lenovo, o companie tehnologică chineză comunistă, o excepție specială pentru a participa la licitația pentru construirea infrastructurii 5G din România.

Ambasadorul Zuckerman denunță poziția unui general român în CSAT care a declarat că Lenovo este o companie din Hong Kong și nu este astfel supusă legilor chineze comuniste.

Aceasta nu doar că distorsionează realitatea actuală din Hong Kong, dar nu reflectă corect structura reală de proprietate a Lenovo și interesele chineze comuniste, arată ambasadorul

Toate companiile chineze sunt obligate prin lege să împărtășească orice informație aflată în posesia lor cu guvernul chinez", a adăugat ambasadorul. 

 

Hikvision, o sursă de spionaj?

 

6. Foto: Mini... (china-militari_33770800.jpg)

Foto: Ministerul Apărării din China

Acuzele însă merg mai departe. Ambasadorul a notat că Hikvision, producător chinez de camere de supraveghere, a fost o sursă majoră de spionaj și o preocupare globală pentru SUA, NATO și aliații lor. În România, multe camere de supraveghere utilizate în birouri guvernamentale, baze militare și chiar la palatul prezidențial sunt fabricate de Hikvision, iar imaginile pot fi accesate în timp real de Beijing odată ce sunt conectate la internet. 

„Hikvision, producătorul chinez de camere de supraveghere, a fost o sursă de spionaj și o mare preocupare globală pentru SUA, NATO și aliații lor.

Cu toate acestea, în România, multe, dacă nu chiar majoritatea, camerelor de supraveghere de la birouri guvernamentale, facilități, baze militare și palatul prezidențial sunt fabricate de Hikvision. Odată ce aceste camere sunt conectate la internet, toate imaginile pot fi accesate în timp real de Beijing.

De asemenea, chinezii au multe alte centre de afaceri și influență în România.

De exemplu, există mai multe centre Confucius, institute culturale și altele asemănătoare.

Nu este întâmplător că cel mai nou centru cultural chinez a fost deschis chiar peste drum de Centrul de Securitate Cibernetică a României", a scris ambasadorul. 

 

România are nevoie de leadership real, viziune și suport din partea Statelor Unite

 

7. Sursă foto... (sua-romania-armata-romana-us-army-copy_54360500.jpg)

Sursă foto: DefenseRomania

Adrian Zuckerman a afirmat că, deși România a făcut progrese semnificative din 1989, este necesar un efort suplimentar pentru a elimina influența negativă a Chinei și Rusiei în guvernul și societatea românească. România nu poate realiza acest lucru pe cont propriu și are nevoie de leadership, viziune și sprijin din partea Statelor Unite, care, din păcate, s-au confruntat cu o criză de leadership în ultimii trei ani și jumătate, afectând negativ nu doar România, ci și alte țări.

„România a făcut progrese mari din 1989.

Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult. Influența malefică a Chinei și Rusiei în guvernul și în societatea românească trebuie eliminată.

România nu poate face asta singură.

Are nevoie de leadership real, viziune și suport din partea celui mai bun și apropiat aliat, Statele Unite.

Din păcate, lipsa de leadership din partea Statelor Unite în ultimii trei ani și jumătate a avut un impact negativ nu doar asupra României, ci asupra multor alte țări la nivel global.

Adrian Zuckerman a fost ambasadorul Statelor Unite în România între 2019 și 2021.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Balticii nu cred în povești rusești: Lituania instalează dinți de dragon la granița cu Rusia, o lecție la care România ar trebui să fie atentă
O veste pe care ruşii nu o aşteptau nerăbdători: Trimiterea de rachete JASSM în Ucraina ar putea modifica semnificativ peisajul strategic al conflictului
Rusia vrea să răspundă NATO cu prima rachetă cu propulsie nucleară. Burevestnik are ca loc probabil de lansare o platformă de lângă Moscova
De ce e aproape imposibil pentru avioanele F-16 ale Poloniei să doboare rachete rusești. O chichiță legală, în timp ce rușii ne testează aproape zilnic
Ce ne poate învăța conflictul din Ucraina despre viitorul războiului? Trupele britanice se pregătesc deja pentru utilizarea dronelor de tip FPV
Rușii extind nomenclatorul munițiilor folosite în Ucraina (Video): Grom-E1, o combinație între bombă și rachetă de aviație, a fost utilizată pentru bombardarea regiunii Harkov
Polonia spune că este „de datoria” sa să doboare rachetele rusești care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei şi îi ameninţă teritoriul
Rusia mai inventează o linie roșie: Kremlinul spune că lucrează la o nouă doctrină nucleară, ca urmare a acțiunilor Occidentului în Ucraina
Ce urmărește Egiptul prin creșterea prezenței militare în Somalia
Succesul din Kursk nu e întâmplător, Sîrskîi a folosit cu totul alte tactici decât Rusia. I-a șocat nu doar pe ruși, ci și pe ofițerii săi
Câteva state se îndreaptă spre o decizie cu rezultat necunoscut. Dar e oare înțeleaptă renunțarea la elicoptere de atac și înlocuirea lor cu drone?
Atac devastator asupra unui alt depozit de petrol rusesc din regiunea Rostov (Foto/Video): Instalația face parte din complexul militar-industrial rus
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Imaginarea viitorului NATO după războiul Rusia-Ucraina: Nu ne mai putem rezuma la cine poate aduna cei mai mulți oameni sau furniza cele mai bune avioane
Rusia susține că Ucraina încearcă să pătrundă în regiunea Belgorod: Situația de la graniță este „dificilă, dar sub control”
Roiurile de drone au jucat un rol-cheie în incursiunea ucraineană din regiunea Kursk
ATACMS „liber” în Rusia? Ucraina va prezenta SUA o listă cu ținte rusești pe care dorește să le lovească în Rusia cu rachete americane
Sprijinul militar al SUA către Israel este de-a dreptul impresionant: 50.000 de tone de echipament militar american au fost livrat cu 500 de avioane cargo
O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16 (Foto/Video)
Linia de front Guam: SUA continuă descurajarea strategică a Chinei prin dezvoltarea unei arhitecturi elaborate de apărare antiaeriană
Împreună cu F-16, Ucraina ar putea primi rachete de croazieră JASSM: Cu ce provocări se vor confrunta ucrainenii în momentul utilizării?
De ce sprijinul cu informații din partea SUA/NATO este vital în reușita atacurilor ucrainene cu drone pe teritoriul rus
Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a forța Rusia să negocieze: Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile
Suedia ia în considerare trimiterea de consultanți militari în Ucraina: Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă
NATO apreciază puterea și capacitățile militare ale Finlandei: 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara
Turcia nu intenționează să-și înceteze prezența militară în Irak și anunță întărirea cooperării bilaterale în domeniul intelligence
Act de sabotaj la una dintre cele mai importante baze aeriene din Norvegia: Aici sunt desfăşurate avioane de luptă stealth F-35A
Unii oficiali americani susțin că Washingtonul restricționează Ucraina să lovească Rusia în speranța unei eventuale restabiliri a relațiilor cu Moscova
„Contraofensiva” de la Kursk zguduie principalul pilon al puterii lui Putin. Generalul Ben Hodges: Ruşii au fost incompetenți, lenți și confuzi
Ucraina: 33 de ani de independență şi 10 ani petrecuți luptând pentru a se apăra de agresiunea rusă

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
Un avertisment ignorat şi un îndemn eronat: Cum explică experţii militari seria de incidente din Liban cu explozia pagerelor?
Este divizat sau nu NATO în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei? „Este ceva personal” - De ce Germania refuză în continuare să ofere Ucrainei rachete Taurus
„Prea periculoasă pentru a fi ignorată” - activitatea răuvoitoare a Rusiei în regiunea baltică va testa reacţia NATO
Aviația americană începe construcția forței care va descuraja sau va învinge China
Deși nu mai sunt vizibile, dronele de atac Bayraktar TB2 ale armatei ucrainene zboară în continuare în zona Mării Negre, îndeplinind misiuni de cercetare și indicare a țintelor 
Forțele armate ucrainene au lovit un poligon de antrenament al armatei ruse, aflat în apropiere de Donețk (Foto/Video)
Lupta pentru Mariupol continuă: Ucraina distruge depozite de muniție rusești aflate în apropierea orașului ocupat
Rusia presează în „operațiunea Su-75”, răspunsul rus la F-35. Presiune pe un gigant asiatic căruia i s-a promis linia de producția și un preț scăzut
Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate
Controversatul documentar „Rușii în război”, considerat o formă subtilă a propagandei ruse, va fi prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto
Pentru prima oară România va deține postul de vicepreședinte al Comisiei Europene prin Roxana Mînzatu. Aceasta e și noul Comisar pe educație, muncă și demografie
Obuzierele K9 ale României, la Petrești pe urmele camioanelor Iveco? O posibilă variantă pentru offset în programul K9 Tunetul
Ireal: În derivă totală, soldații rușii sunt pe același palier cu ISIS. Au executat cu o sabie un prizonier ucrainean de război neînarmat
Marea Britanie caută sprijin european pentru a da curs solicitării Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune: Ce baze ale armatei ruse au ucrainenii în vizor?
U.S. Air Force anunță care sunt bazele de desfăşurare pentru B-21 Raider: Acest bombardier stealth este destinat să joace un rol-cheie în strategia de descurajare a Statelor Unite
Ucraina va primi un alt lot de avioane daneze F-16 în acest an: Kievul caută în continuare piloți în retragere din țările NATO pentru a pilota aceste aeronave
Ambasada Israelului în România organizează azi forumul de securitate cibernetică
Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia
Luptătorii yemeniți din gruparea Al Houthi au ajuns pe Înălțimile Golan din Siria pentru a ataca Israelul
Compania Lockheed Martin dezvoltă racheta JASSM-XR cu o rază de acțiune semnificativ mai mare, de până la 1600 km
Nave de luptă din Rusia și China au desfășurat exerciții comune cu trageri de artilerie și lansări de rachete în Marea Japoniei
Cât de mare e ajutorul pentru Ucraina? Adevărul e că Ucraina nu poate echipa nici 4 din cele 14 brigăzi. E penurie de blindate, mașini de luptă, obuze
Pentru a evita un nou val de mobilizare, Vladimir Putin a crescut din pix efectivele armatei cu încă 180.000 de militari
Forțele ucrainene continuă să respingă asalturile rusești în direcția Pokrovsk (Foto/Video): O mare coloană de blindate a fost complet distrusă
Olanda nu a găsit nici măcar o țară care să se alăture formării unui sistem Patriot „pe componente” pentru Ucraina. Vor livra singuri un radar și 3 lansatoare
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Ce presupune contractul de F-35 pentru România, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est
Rusia nu aduce în regiunea Kursk suficiente forțe pentru o contraofensivă decisivă. Prioritatea rămâne Donbasul
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării
EXCLUSIV
O rachetă balistică surprinde apărarea antiaeriană israeliană: Incidentul este unul deosebit de grav, deoarece rebelii Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă
Rusia a stabilit anul în care să obțină victoria în Ucraina. În caz contrar prelungirea războiului ar putea aduce probleme
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
Fostul președinte Donald Trump a devenit din nou ținta unei tentative de asasinat
pixel