Submarinul nuclear francez Perle s-a întors pe mare după ce a fost supus unor ample lucrări de reparații
La sfârșitul lunii octombrie, submarinul nuclear francez Perle a părăsit Baza Navală din Cherbourg, unde a fost supus unor ample lucrări de reparații efectuate de către producătorul Naval Group, și s-a întors la baza principală de serviciu din Toulon, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Apărării, Hervé Grandjean.
În timpul activităților de întreținere din iunie 2020, desfășurate la Toulon, submarinul cu o vechime de 26 de ani a luat foc și a ars timp de 14 ore. Cea mai mare avarie a suferit prora navei, în timp ce pupa acesteia, partea din spate în care sunt instalate centrala nucleară și sistemul de propulsia, a rămas intactă.
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a anunțat în octombrie 2020 că Naval Group va repara nava prin tăierea pupei submarinului și atașarea acesteia la partea din față a submarinului Saphir, retras din serviciu în 2019.
Grandjean a confirmat că reparațiile, care au început la 14 octombrie 2020, au avut succes și că Perle va reveni acum la întreținerea programată care era în desfășurare la momentul incendiului.
Inițial, era planificat ca submarinul să reintre în serviciu în 2022, însă acum data a fost decalată cu un an. Modernizările aduse navei pe parcursul reparațiilor îi vor prelungi durata de viață cu încă un deceniu, după 2023, potrivit precizărilor ministerului francez.
Lucrarea de “transplant” a costat aproximativ 110 milioane de euro (127,6 milioane de dolari), dintre care 50 de milioane de euro au fost asigurați de Naval Group, iar 60 de milioane de euro de către guvernul francez.
“A necesitat aproximativ 350.000 de ore de muncă, dintre care aproximativ 100.000 de ore de studiu, iar aproximativ 300 de angajați ai Naval Group au lucrat la reparații, asigurându-se totodată că programul submarinului nuclear Barracuda, de generație următoare, nu a fost afectat”, a precizat Grandjean.
Deși este pe jumătate Saphir, submarinul va rămâne cunoscută sub numele de Perle. „Este un submarin care a fost rănit, dar nu mort”, a rezumat Grandjean într-o exprimare plastică.
În prezent ancheta privind cauzele incendiului din 12 iunie 2020 este încă în desfășurare, iar oficialii francezi au anunțat că au fost luate măsuri suplimentare pentru a fi evitate astfel de accidente, inclusiv prin inițierea procesului de bugetare “cu câteva milioane de euro anual” pentru a consolida sistemele de detectare a incendiilor pe flota de submarine.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News