Suedia ar putea intra în NATO într-o lună. Reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței din 28-29 noiembrie este cerută ca termen limită de către Stoltenberg
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis aliaților într-o scrisoare săptămâna trecută că Suedia ar trebui să se alăture blocului militar cel mai târziu în timpul reuniuni miniștrilor de Externe din 28-29 noiembrie, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului suedez citat de Bloomberg.
După ce, într-un final, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat ieri Parlamentului spre ratificare proiectul de lege care aprobă cererea de aderare a Suediei la NATO, se pare că țara nordică se apropie tot mai mult de intrarea în alianță.
„Contez acum pe ratificarea rapidă de către parlamentul turc”, a spus Stoltenberg într-o conferință de presă cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, dar fără a comenta în mod public vreo cronologie concretă.
"Suedia este pe deplin pregătită să adere la NATO. A sosit momentul", a adăugat el.
Atât Suedia, cât și Finlanda au solicitat să se alăture alianței în mai 2022, din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Turcia a blocat inițial ambele demersuri, însă a dat undă verde Finlandei în luna martie a acestui an.
Principalul motiv pe care Ankara l-a invocat în amânarea Suediei a fost acesteia pentru grupările kurde pe care Turcia le consideră teroriste. În urma unor negocieri prelungite și tensionate, Erdogan și-a exprimat disponibilitatea de a transmite candidatura Suediei parlamentului turc în iulie. Însă a făcut-o abia pe 23 octombrie, după aproximativ trei luni de așteptare.
Dacă Ankara își dă acceptul, singurul obstacol care rămâne în calea Suediei către NATO este Ungaria. Potrivit lui Stoltenberg, Budapesta a semnalat deja că „nu vrea să întârzie” procesul.
„Primul ministru al Ungariei m-a asigurat de câteva ori că nu vor întârzia aderarea Suediei și cred că lucrurile vor rămâne așa”, a declarat și șeful guvernului suedez.
cu toate acestea, Parlamentul Ungariei nu a programat încă un vot pentru aderarea Suediei, iar premierul ungar Viktor Orban a declarat la sfârșitul lunii septembrie că țara sa nu se grăbește să facă acest lucru.
Reamintim că acțiunile prietenești ale Budapestei față de Rusia, pe fondul războiului în curs împotriva Ucrainei, au stârnit îngrijorări în rândul aliaților. Orban sa întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, în China, iar ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a vizitat Moscova la începutul lunii octombrie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News