Suflul bombelor din Kiev, simțit la Berlin și București. Cu Putin la Kremlin, nimeni nu este în siguranță
Joi dimineața, inimaginabilul s-a produs: Rusia a prăbușit lumea la mijlocul secolului 20.
La Kiev, la fel ca în multe alte orașe europene, lumea s-a trezit poate un pic îngrijorată de ce s-a întâmplat în ultimele zile. Ucrainienii sunt oameni săraci, au un PIB pe locuitor de vreo patru ori mai mic decât România. Oamenii trebuiau să meargă la muncă, părinții poate făceau un sandviș pentru copiii ce urmau să meargă la școală. Mai bine sau mai rău, fiecare își vedea de viața lui. Deodată, aviația lui Putin a început bombardamentul. Explozii, sirene urlând, morți și răniți între civilii nevinovați. Brusc, în 2022, 1940 s-a prăbușit peste Ucraina. O națiune europeană a fost invadată de cizma rusească.
Spuneam acum o săptămână că, indiferent dacă Putin va ataca sau nu Ucraina, al Doilea Război Rece a început deja. Practic, nu mai există șanse ca lumea să se întoarcă la situația din toamna trecută. Din nefericire, după al Doilea Război Mondial au mai existat războaie fierbinți în Europa. În 1999, NATO a bombardat Serbia lui Slobodan Milosevici. Era modalitatea americană prin care se încerca să se pună capăt războaielor din fosta Iugoslavie. Nu s-a pus însă vreo clipă problema invadării cu cizma.
Unde se va opri Putin?
Bursele din toată lumea s-au prăbușit, prețul petrolului a urcat la cer, instabilitatea și insecuritatea au cuprins globul pământesc. Întrebarea este: unde se va opri Putin?
În 2008, la Summitul NATO de la București, președintele Rusiei a vorbit despre destrămarea URSS ca fiind “cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”. Nu a făcut un secret din faptul că dorește refacerea URSS. Belarus face, de facto, parte din Federația Rusă, având la conducere un dictator sinistru, Alexander Lukashenko. Sunt convins că, în decurs de ore, cel mult zile, Putin va ocupa Kievul. Ce va urma după aceea? Se va îndrepta spre Republica Moldova, care nu este apărată nici de apartenența la NATO, nici de apartenența la UE, sau va porni către cele 3 țări baltice, foste republici sovietice, aflată însă sub scut euro-atlantic.
Cu multă înțelepciune, NATO a anunțat că nu va intra militar în Ucraina pentru a lupta cu rușii. Cu strigăt de disperare, atrag atenția că decizia aceasta va fi luată și dacă Putin va invada și ocupa Republica Moldova. În cazul Țărilor Baltice, situația este diferită. Un atac rusesc în Lituania ar însemna riposta generală a NATO. În Europa, ar începe al Treilea Război Mondial cu toate ororile ce decurg de aici. Vladimir Putin nu a ezitat, în discursul său, să aducă aminte de armele nucleare pe care le are Moscova și pe care nu va ezita să le folosească.
Suflul bombelor din Kiev, resimțit și la Berlin și în București
Reacțiile aberante ale Rusiei au provocat inclusiv o reacție nuanțată din partea Chinei, marele său aliat. Beijingul a îndemnat ”la o revenire la masa negocierilor”.
În acest moment, dacă analizăm lucrurile mizând pe un strop de rațiune din partea Țarului de la Kremlin, nu există niciun motiv să-și trimită tancurile și avioanele în spațiul NATO, inclusiv deasupra României. Teamă îmi e că, în momentul de față, avem de a face cu iraționalul. O să avem consecințe economice. Fără gazul rusesc, este posibil ca Germania și toată Uniunea Europeană să intre în recesiune economică. Acest lucru se va răsfrânge cu putere și asupra României. Se va adânci nemulțumirea socială în țara noastră, în situația în care nu există niciun lider carismatic în care poporul să aibă încredere. De ani de zile, România băltește în trista mediocritate a politicii sale externe, fără o Justiție funcțională și o Administrație cât de cât performantă. Și, totuși, România în UE a progresat enorm și, cu siguranță, la vreme de pace, ajungeam oricum la liman, mai târziu decât Polonia sau Ungaria, dar ajungeam.
Va urma un proces fără precedent de înarmare în Europa. Procesul este absolut necesar. Ieri, comandantul armatei Germaniei a anunțat că forțele militare ale țării sale nu sunt pregătite cu adevărat de război. Nimeni nu credea că vom trăi astfel de vremuri, nici germanii, nici francezii, nici măcar britanicii, poate cei mai corecți în analize politice și militare.
În România nu vor cădea bombe, dar suflul celor ce au căzut la Kiev sau Odesa sau pe Insula Șerpilor va fi resimțit în plin și la București și la Berlin. Lumea trebuie sa facă față unui adevăr sumbru: câtă vreme Vladimir Putin va rămâne la Kremlin, nimeni, nicăieri, nu va mai fii siguranță.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News