Surse algeriene susțin că sistemele de război electronic folosite de ruși în Ucraina au creat probleme rețelei Starlink
Războiul din Ucraina a demonstrat efectul multiplicator în luptă al sistemelor C2 (conducere și comunicații), mai ales în timpul ofensivelor largi, cărora le lipsesc forțele și echipamentele necesare. Astfel, contribuția rețelei Starlink a fost benefică pentru armata ucraineană, la toate nivelurile, oferind o conexiune de date permanentă și asigurând un schimb de informații în timp real între unități, indiferent de dimensiunea lor.
Rețeaua Starlink a ajutat, de exemplu, la organizarea operațiilor forțelor speciale ucrainene și la direcționarea dronelor aeriene și maritime pentru a lovi infrastructura rusă din Crimeea și Donbas.
Potrivit sursei algeriene Menadefense, începând cu sfârșitul lunii septembrie, rețeaua de satelit Starlink s-a confruntat cu întreruperi majore, înregistrând “puncte oarbe” peste Ucraina.
NATO a confirmat, de asemenea, existența unor deficiențe grave în funcționarea sistemului de comunicații prin satelit Starlink, ce reprezintă astăzi coloana vertebrală a comunicațiilor Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește canalele de comunicații închise, care permit, pe lângă controlul armamentelor primite din Occident, navigația și culegerea de informații.
După cum au informat jurnaliștii algerieni, familiarizați cu tehnica rusească datorită relațiilor apropiate dintre cele două țări, această situație s-ar datora întrebuințării intensive de către armata rusă a sistemelor de război electronic precum Murmansk-BN sau Tirada, care și-au demonstrat deja eficiența, în pofida blocajului media din jurul acestei probleme.
În aceste condiții, Occidentul ar fi apelat la țările membre ale UE, care au fost membre ale Tratatului de la Varșovia, cu o solicitare urgentă de transfer în Ucraina a telefoanelor de campanie analogice cu două fire pe care le au în stoc, inclusiv cel mai fiabil model sovietic TA-57.
Problemele înregistrate cu Starlink în Ucraina l-au forțat pe Elon Musk să amâne data introducerii pe bursă până în 2025, consideră jurnaliștii algerieni, în timp ce acțiunile companiei-mamă Tesla au scăzut după controversa fondatorului acesteia cu privire la pozițiile sale față de Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News