Tensiunile China-SUA și războiul din Ucraina, în centrul Conferinței de Securitate de la München. Pe agendă, securitatea Mării Negre
Războiul din Ucraina, aflat la aproape un an după invazia rusă și tensiunile sporite dintre Beijing și Washington, vor fi în centrul unei conferințe de securitate care începe vineri la München.
Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron se numără printre cei 45 de șefi de stat și de guvern care sosesc la una dintre cele mai mari reuniuni privind securitatea globală.
Vicepreședintele SUA Kamala Harris, șeful NATO Jens Stoltenberg și ministrul chinez de externe Wang Yi vin și ei la München, care va deveni centrul diplomației internaționale în următoarele trei zile.
În timp ce Ucraina se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, liderii occidentali ar trebui să-și reafirme angajamentul de a sprijini Kievul atât timp cât este nevoie pentru a respinge agresiunea rusă, care a început la 24 februarie 2022.
Organizatorii au anunțat că guvernul rus nu a fost invitat la München din cauza invaziei țării vecine. Este pentru prima dată în ultimele decenii când Moscova nu va fi prezentă la reuniunea anuală a liderilor și experților mondiali cu privire la principalele provocări ale securității internaționale.
Nu am vrut să oferim președintelui rus Vladimir Putin și guvernului său o platformă pentru a răspândi propagandă, a declarat directorul conferinței Christoph Heusgen la începutul lunii la Berlin. Iranul a fost, de asemenea, exclus de la conferință anul acesta.
Tensiunile dintre SUA și China, dar și securitatea la Marea Neagră
Ministrul chinez de externe Wang Yi va susține un discurs care va clarifica pozițiile Beijingului cu privire la probleme internaționale presante, a declarat ministerul său. China continuă să-l sprijine pe Putin, considerând că SUA și NATO sunt principalii vinovați ai războiului din Ucraina.
În total, peste o sută de țări își trimit reprezentanții la München, inclusiv peste treizeci de miniștri ai apărării și 50 de miniștri ai afacerilor externe, printre care se numără și ministrul român de externe Bogdan Aurescu, dar și șeful diplomației ucrainene, Dmitri Kuleba.
Conducerea MSC a dedicat un eveniment distinct securității Mării Negre pe agenda Conferinței, la care ministrul român de externe Bogdan Aurescu va participa în calitate de vorbitor principal, sâmbătă, 18 februarie 2023.
De la prima conferință din 1963, München a servit ca un fel de „piață a ideilor” unde politicienii și experții dau inițiative și dezvoltă soluții pentru cele mai critice probleme de securitate ale prezentului și viitorului, scrie TheGuardian.
Lansată în timpul Războiului Rece, adunarea le oferă spațiu pentru dezbateri şi schimburi de vederi pe teme de actualitate între decidenții de cel mai înalt nivel.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News