Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Tensiunile turco-franceze din Mediterană| Ankara vrea ca Parisul să prezinte scuze în urma ”falselor acuzaţii”
02 iul, 16:41
Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunţat joi că Anakara aşteaptă că Franţa să prezinte scuze în urma ”falselor acuzaţii” referitoare la incidentul naval, care a avut luna trecută, între fregata franceză Le Courbet şi mai multe nave turce, între care trei fregate, precizează Reuters.

Tensiunile dintre Paris şi Ankara sunt ilustrate şi de un recent incident naval în Mediterana, Franţa acuzând Turcia că a ameninţat una dintre fregatele ei în timpul unei operaţiuni de control a navelor suspectate de încălcarea embargoului de armament pentru Libia, preşedintele Macron văzând în acest incident un nou exemplu ce arată ''moartea cerebrală'' în care în opinia sa se află NATO.

Franţa a cerut NATO în special ''ca aliaţii să-şi reafirme solemn ataşamentul şi angajamentul faţă de respectarea embargoului'' asupra armelor în Libia şi stabilirea unui mecanism mai precis de conciliere în cadrul Alianţei.

„Franța nu a spus adevărul [ în faţa] UE sau a NATO”, a precizat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, în timpul unei vizite la Berlin.

„Afirmațiile potrivit cărora navele noastre au blocat navele franceze nu sunt adevărate”, a adăugat Cavusoglu. „Am demonstrat acest lucru cu rapoarte și documente pe care le-am transmis către NATO. NATO a prezentat versiunea adevărată."

NATO a confirmat doar că respectiva comisie, îndreptăţită să ancheteze circumstanţele în care s-a petrecut incidentul, a prezentat un raport, dar a declarat că este „clasificat” și a refuzat să precizeze ce concluzii au fost trase, potrivit ABC News.

„Așteptările noastre din partea Franței în acest moment sunt ca aceasta să își ceară scuze într-o manieră clară pentru că nu oferă informațiile corecte ”, a spus Cavusoglu.

 

Franţa a anunţat că se retrage temporar din operaţiunea NATO în Mediterana până când va primi din partea Alianţei un răspuns privind fricţiunile sale cu Turcia

 

Ministerul francez al apărării a anunţat miercuri retragerea temporară a Franţei din operaţiunea de securitate maritimă a NATO în Mediterana, 'Sea Guardian', până când va primi din partea Alianţei un răspuns solicitărilor sale legate de fricţiunile cu Turcia.

''Nu ni se pare normal să menţinem mijloace într-o operaţiune menită, printre alte sarcini, să controleze respectarea embargoului cu aliaţi care nu-l respectă'', a explicat Parisul, făcând referire la Turcia.

 

Ambasadorul turc la Paris: NATO nu va exista fără Turcia

 

NATO fără Turcia? Aceasta ar însemna sfârşitul Alianţei, a susţinut miercuri ambasadorul turc la Paris, Ismail Hakki Musa, după ce i s-a vorbit într-o comisie a parlamentului francez despre ''imperialismul turc'' şi punerea ''în pericol'' a prezenţei Turciei în NATO.

,,Imaginaţi-vă NATO fără Turcia! Nu veţi mai avea NATO! Nu va mai exista NATO fără Turcia! Nu veţi şti cum să trataţi cu Iranul, Irakul, Siria, Mediterana de Sud, Caucazul, Libia, Egiptul'', a spus diplomatul turc în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe şi Apărare a Senatului francez, în contextul unei escaladări puternice a tensiunilor între Paris şi Ankara.

,,Turcia nu este o ţară oarecare în NATO'', a continuat ambasadorul Ismail Hakki Musa, evidenţiind ponderea militară şi demografică a ţării sale. ''Noi am ţinut flancul de Sud şi de Est în timpul Războiului Rece cu multe eforturi, uneori în detrimentul prosperităţii naţiunii noastre, a poporului nostru'', a explicat el.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

China a trimis avioane în strâmtoarea Taiwan, acestea fiind urmărite de sisteme antiaeriene ale Taiwanului
Federația Rusă a testat un sistem automatizat de tragere pentru complexele Iskander și Tornado-S
Rusia avertizează că va percepe orice rachetă trasă asupra sa ca fiind una nucleară
Avioane israeliene au bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Proteste în marile orașe din Belarus după ce Alexandr Lukașenko a fost dat câștigător în urma exit-poll
Magnatul mass-media Jimmy Lai din Hong Kong, arestat în baza noii legislaţii privind securitatea naţională
Ruşii ar vrea, dar Su-57 e departe de a fi pregătit pentru luptă
Grupul de luptă condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower s-a întors la bază după șapte luni de misiune
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro