Tensiunile turco-franceze din Mediterană| Ankara vrea ca Parisul să prezinte scuze în urma ”falselor acuzaţii”
Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunţat joi că Anakara aşteaptă că Franţa să prezinte scuze în urma ”falselor acuzaţii” referitoare la incidentul naval, care a avut luna trecută, între fregata franceză Le Courbet şi mai multe nave turce, între care trei fregate, precizează Reuters.
Tensiunile dintre Paris şi Ankara sunt ilustrate şi de un recent incident naval în Mediterana, Franţa acuzând Turcia că a ameninţat una dintre fregatele ei în timpul unei operaţiuni de control a navelor suspectate de încălcarea embargoului de armament pentru Libia, preşedintele Macron văzând în acest incident un nou exemplu ce arată ''moartea cerebrală'' în care în opinia sa se află NATO.
Franţa a cerut NATO în special ''ca aliaţii să-şi reafirme solemn ataşamentul şi angajamentul faţă de respectarea embargoului'' asupra armelor în Libia şi stabilirea unui mecanism mai precis de conciliere în cadrul Alianţei.
„Franța nu a spus adevărul [ în faţa] UE sau a NATO”, a precizat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, în timpul unei vizite la Berlin.
„Afirmațiile potrivit cărora navele noastre au blocat navele franceze nu sunt adevărate”, a adăugat Cavusoglu. „Am demonstrat acest lucru cu rapoarte și documente pe care le-am transmis către NATO. NATO a prezentat versiunea adevărată."
NATO a confirmat doar că respectiva comisie, îndreptăţită să ancheteze circumstanţele în care s-a petrecut incidentul, a prezentat un raport, dar a declarat că este „clasificat” și a refuzat să precizeze ce concluzii au fost trase, potrivit ABC News.
„Așteptările noastre din partea Franței în acest moment sunt ca aceasta să își ceară scuze într-o manieră clară pentru că nu oferă informațiile corecte ”, a spus Cavusoglu.
Franţa a anunţat că se retrage temporar din operaţiunea NATO în Mediterana până când va primi din partea Alianţei un răspuns privind fricţiunile sale cu Turcia
Ministerul francez al apărării a anunţat miercuri retragerea temporară a Franţei din operaţiunea de securitate maritimă a NATO în Mediterana, 'Sea Guardian', până când va primi din partea Alianţei un răspuns solicitărilor sale legate de fricţiunile cu Turcia.
''Nu ni se pare normal să menţinem mijloace într-o operaţiune menită, printre alte sarcini, să controleze respectarea embargoului cu aliaţi care nu-l respectă'', a explicat Parisul, făcând referire la Turcia.
NATO fără Turcia? Aceasta ar însemna sfârşitul Alianţei, a susţinut miercuri ambasadorul turc la Paris, Ismail Hakki Musa, după ce i s-a vorbit într-o comisie a parlamentului francez despre ''imperialismul turc'' şi punerea ''în pericol'' a prezenţei Turciei în NATO.
,,Imaginaţi-vă NATO fără Turcia! Nu veţi mai avea NATO! Nu va mai exista NATO fără Turcia! Nu veţi şti cum să trataţi cu Iranul, Irakul, Siria, Mediterana de Sud, Caucazul, Libia, Egiptul'', a spus diplomatul turc în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe şi Apărare a Senatului francez, în contextul unei escaladări puternice a tensiunilor între Paris şi Ankara.
,,Turcia nu este o ţară oarecare în NATO'', a continuat ambasadorul Ismail Hakki Musa, evidenţiind ponderea militară şi demografică a ţării sale. ''Noi am ţinut flancul de Sud şi de Est în timpul Războiului Rece cu multe eforturi, uneori în detrimentul prosperităţii naţiunii noastre, a poporului nostru'', a explicat el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News