Președintele Klaus Iohannis a adresat primul discurs de politică externă din 2023.
O minciună pe care o tot aruncă ideologii diplomației sovietice/rusești din ultimul secol este că țările estului au fost eliberate de fascism de către armata roșie. Istoricii au demonstrat că Romania nu a fost ”eliberată” ci ocupată de către sinistra armată roșie. Este simplă aritmetică, Bucureștii aveau deja cu un nou guvern aliat împotriva Axei atunci cand primele hoarde de sovietici, conduși de generali ruși, navăleau în toiul nopții la Băneasa.
Este un adevăr istoric că soldații acelei armate sovietice nu erau, în majoritatea lor, de etnie rusă. Nimeni nu contestă faptul că asiaticii adunați cu forța de prin stepele Asiei nu vazuseră Moscova în viața lor. Dar să mai și vadă o țară europeană civilizată. Și mai adevărat este ca muscalul nu știa să scrie nici să citească. Avea însă comandanți ruși care știau să fure și să ucidă.
Un amplu studiu, publicat sub forma unei cărți, apreciată ca fiind un început al descoperirii adevărului istoric cu privire la atrocitățile armatei roșii, a publicat sovietologul Sheila Fitzpatrick, în 1999, sub titlul ‘Everyday Stalinism’. Paginile acestei cărți redau mărturiile membrilor armatei roșii despre violurile individuale sau în grup, execuțiile sumare și furtul la scară nemaiîntîlnită pe care soldații armatei roșii l-au organizat sub privirile comandanților lor ruși.
Cei mai cunoscuți pentru criminalitatea de care dădeau dovadă erau așa numiții ‘frontoviki’ – soldații din prima linie -, care reprezentau prima formă de brutalitate sovietică și rusească. Populația civilă scăpată de strategia genocidară a acestor trupe de asalt avea de a face apoi cu trupele dezlănțuite ale ocupației rusești, care acționau organizat pentru spolierea totală a teritoriului cucerit. A treia fază a războiului de ocupație rusesc era reprezentată de către trupele odihnite ale armatei roșii, ultimii sosiți care practic introduceau bolșevismul și terorarea lui Stalin.
Fazele rusești de la cucerire la comunizare erau toate anunțate de campanii cvasi totale de violuri, execuții sumare și jaf generalizat. Pedofilia și violența sexuală (definite toate în tratate de medicină psihiatrică ca patologii severe) erau fenomene curente întâlnite la soldații armatei roșii, în teritoriile ocupate de către aceasta. Toate aceste fenomene reale de crime, de război si în masă, aveau la bază un element comun și anume alcoolismul. Bețiile și stările de alcoolizare permanentă ale soldaților și ofițerilor armatei roșii erau cunoscute și constituiau o practică quasi totală a acestei armate asiatice.
Cazul notei semnate de Stalin în 14 iunie 1945 rămîne să dovedească caracterul oficial al jafului violent, sistematic și sistemic pe care armata roșie îl conducea în teritoriile așa zis eliberate. Ambasada rusească la București poate să o publice pe site, ea fiind deja prezentată publicului larg. Prin acea notă Stalin era informat că soldații care se întorceau de pe front, refuzau să intre prin granitele orientale ale URSS deoarece, conform legislatiei sovietice, aveau dreptul la un numar limitat de kilograme în bagajele personale. Astfel că ei trimiteau tot ceea ce furaseră din țările prin care trecuseră, în Polonia, care încă nu avea o graniță oficială cu URSS, partea ei răsăriteană fiind încă sub legea sovietică, ca urmare a împărțirii dintre Stalin si Hitler. Stalin va suspenda temporar prevederile legii vămilor din URSS, pentru a permite soldaților întorși de pe front să aducă trofeele de război furate. Această suspendare va fi menținută în următorii ani, fiind anulată abia în 1950.
Ani de zile după pacea din 1945, homo sovieticus, cinstit, harnic și eliberator, va putea să aducă, cu aprobarea directă a lui Stalin, tot ceea ce furase cu violență, de la națiunile pe care le ocupase. Un alt exemplu, de data aceasta de la Viena, este al unui general sovietic, mai târziu devenit mareșal al URSS, care, în trenul de demobilizare 45780, va depozita nu mai puțin de două tone de bagaje pline cu haine, tablouri, bijuterii și arme de epocă, toate furate din Austria ‘eliberată’ de sub fascism. Soldații acelui tren aveau toți cateva ceasuri pe mană, iar cel mai umil calmâc avea câteva geamantane pline, probabil primite, la încorporare, de la părinții lui din stepele kazace.
Analizand postarea rusească putem observa că diplomații ambasadei rusești uită sa spună sau să publice ordinul militar semnat tot de criminalul I.V. Stalin, prin care se cuantificau drepturile Armatei Roșii la prada de război. Ordinul prevedea, structurat pe grade, începând cu soldatul simplu și ajungînd la mareșal, negru pe alb câtă cantitate de bunuri aveau voie să aducă în URSS, ”eliberatorii” sovietici. Legalizarea jafului era atât de bine cunoscută, încât populațiile pe care le cotropeau efectiv își ascundeau avuțiile în munți și peșteri. Sunt cunoscute lungile liste de directori de muzee, directori de bănci sau înalți funcționari arestați de analfabeții armatei roșii pentru a spune unde se află ascunse tablourile și bijuteriile aflate în patrimoniul lor. Mai mult, dacă vorbim de adevăr, diplomații ruși trebuie să publice lista tabourilor și tezaurelor furate din întreaga Europă care astăzi fac parte din colecțiile marilor muzee rusești din Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe din vastul spațiu concentraționar sovietic.
Cât despre violuri si crime, nu cred că există în România familie care să nu fi auzit de la bunici poveștile de oroare prin care au trecut atunci când rușii ‘civilizați’ au trecut prin gospodăriile lor. Să nu uităm că în Germania ocupată de către armata sovietică, violurile au constituit arma preferată a rusului, iar Stalin nu a mișcat un deget pentru a le opri.
Pentru armata roșie, violul a fost, alături de alte forme de criminalitate, instrument preferat de teroare împotriva populațiilor civile ocupate. Istoricii au dovedit că folosirea violului ca tehnică de ocupație a fost un proiect coerent, promovat oficial pentru stabilirea autorității dominatoare asupra populației civile. Față de alte armate ocupante după al Doilea Război Mondial, armata roșie a promovat nu numai violul, dar și publicitatea acestuia ca armă de război psihologic. Soldații ruși se lăudau în fața populației native cu faptele lor, tocmai pentru a înfrânge psihicul celui ocupat. Bețiile, furturile, violența stradală, ocuparea caselor populațiilor civile, obligarea la primirea în gazdă, hrana gratuită precum și teroarea ideologică, tot acest instrumentar făcea parte din tehnicile de război criminal al armatei bolșevice. Identici până la identificare cu metodele armatelor germane hitleriste, acei soldați erau ocupanți ilegali ai țării, iar pagubele făcute de către aceștia nu au fost niciodată cuantificate iar nota de plată niciodată trimisă la Moscova pentru a fi platită.
În ceea ce privește minciuna cu execuția militarilor ruși pentru violurile comise, ambasada Rusiei la București ne insultă inteligența. Cine Dumnezeu să se fi plâns împotriva hoardelor rusești când nevolnicii trăgeau în plină stradă în oricine se opunea lor. Ca atare, ambasadorul rus ar trebui să fie chemat să publice listele de soldati și ofițeri ai armatei roșii condamnati și executați pentru violuri și furt pe teritoriul României, precum și să publice imediat despăgubirile plătite de aceeași armată pentru aceste acțiuni împotriva populației civile romanești. Ambasadorul rus trebuie să ne răspundă la aceste intrebări și să vină și cu scuzele de rigoare pentru crimele făcute de soldații țării sale împotriva României.
Important însă este de înțeles altceva. Și anume că ideologii bolșevici din ambasada rusească la București au lansat această temă, pentru a promova teza falsă și minciuna potrivit căreia armata roșie a eliberat de fascism țările Europei de Est. Prin această lansare, rușii fac un test pentru a calibra viitoare lor campanie de dezinformare, la implinerea a 75 de ani de la ocupația rusească a României.
România trebuie să răspundă simplu, comemorând 75 de ani de la ocuparea de către armata roșie a teritoriului românesc. Acesta ar trebui să fie răspunsul demn și adevărat al istoriografiei românești. Acest adevăr trebuie scris în anul care vine. Uitarea crimei nu absolvă pe criminal. România nu poate uita acestă crimă sovietică. Trebuie amintită ambasadei rusești la București zilnic și pentru totdeauna.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele Klaus Iohannis a adresat primul discurs de politică externă din 2023.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că România va asigura în continuare îndeplinirea angajamentelor în direcţia unei posturi consolidate pe Flancul estic al NATO, va promova importanţa strategică a Mării Negre şi va continua susţinerea politicii uşilor deschise a Alianţei, menţionând că ţara noastră a crescut deja anul acesta bugetul apărării de la 2% la 2,5% din PIB.
Forumul Economic Mondial va avea loc la Davos, Elveția, în perioada 16-20 ianuarie. Pentru prima dată din 2020, evenimentul se va desfășura într-un format tradițional.
Miniștrii de externe ai României și Danemarcei au abordat, în cadrul unei convorbiri telefonice, subiecte precum aderarea României la Schengen și agresiunea neprovocată a Rusiei în Ucraina.
Un bărbat care susține că a fost comandant al grupării paramilitare private ruse Wagner Group a fugit în Norvegia, unde a cerut azil politic.
Ministrul apărării din Germania, Christine Lambrecht, şi-a înaintat luni demisia cancelarului federal german Olaf Scholz.
Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa a intervenit duminică pe plaja de la Marea Neagră, între Periboina şi Săcele, pentru ridicarea unui element presupus a fi de muniţie.
În cursul acestui weekend au avut loc manifestații de amploare în Israel. Oamenii s-au strâns la Tel Aviv unde au protestat împotriva programului de reforme în justiție propus de premierul Benjamin Netanyahu și aliații din coaliție.
Reputatul expert militar Ion Petrescu a analizat anunțul de săptămâna trecută al Ministerul Apărării Naționale cu privire la faptul că trei avioane AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței. Avioanele vor ajunge în România săptămâna viitoare.
În perioada 13-14.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul întâi al alegerilor prezidențiale. Potrivit agenției de informații cehe ČTK, dintre cei opt candidați participanți la scrutin, s-au calificat în turul doi fostul premier Andrej Babiš, cu 36% din voturi, și fostul reprezentant al Armatei cehe și al NATO, Petr Pavel, care a obținut un procent de 34,4%.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev l-a acuzat sâmbătă pe prim-ministrul japonez Fumio Kishida de supunere ruşinoasă faţă de Statele Unite şi i-a sugerat că acesta ar trebui să îşi facă seppuku, transmite Reuters.
Activităţile companiei militare private Wagner preocupă autorităţile americane.
Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței. AWACS sunt menite să susțină prezența crescută a Alianței în regiune și să monitorizeze activitățile militare rusești, după cum a anunțat vineri autoritatea de comandă a NATO.
Procurorul general al SUA Merrick Garland a numit joi un consilier special pentru a investiga depozitarea necorespunzătoare a documentelor clasificate la casa și fostul birou al președintelui Joe Biden.
Așa cum informa și DefenseRomania, Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 11 ianuarie, hotărârea privind actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiștii și polițiștii de penitenciare.
Întrebat de postul de televiziune kosovar RTK cum vede Austria problema dialogului Kosovo-Serbia, care poate fi ajutorul acesteia și dacă planul franco-german poate fi acceptat, cancelarul Karl Nehammer a declarat, în întâlnirea cu liderul de la Priștina Albin Kurti, la Viena, că "este important ca partenerii internaționali să părăsească spațiul, pentru ca cele două state să decidă cât de departe doresc să meargă cu negocierile".
Președintele Putin l-a mustrat public ieri pe Denis Manturov pentru eșecul viceprim-ministrului de a asigura mai multe avioane militare. Președintele rus înfuriat a mers chiar atât de departe.
Joi, 12 ianuarie, fostul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev a fost privat de titlul de senator de onoare.
Ministrul Sănătății din R. Moldova, Ala Nemerenco, a cerut ministrului român al Sănătății, Alexandru Rafila, ca să facă o excepție pentru R. Moldova, astfel încât autoritățile de la Chișinău să poată procura medicamente din România. Anunțul a fost făcut astăzi, 11 ianuarie, în cadrul ședinței de Guvern.
Azerbaidjanul a numit miercuri primul său ambasador în Israel, pe fondul creşterii tensiunilor cu vecinul său de la sud, Iranul, relatează Reuters și Agerpres.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut miercuri Alianţei Nord-Atlantice să facă mai mult decât doar să promită că Ucraina va avea uşa deschisă la summitul din iulie de la Vilnius, adăugând că ţara sa are nevoie de ''paşi fermi'' în contextul în care încearcă să adere la organizaţia transatlantică, transmit Reuters şi AFP.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat astăzi cu omologul său ucrainean despre Legea minorităților naționale din Ucraina.
Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 11 ianuarie, o hotărâre de privind actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiștii și polițiștii de penitenciare.
NATO și UE au convenit miercuri să înființeze un grup de lucru comun pentru „reziliență și protecția infrastructurii critice”.UE şi NATO vor să prevină atacuri precum Sabotajul Nord Stream și iau primele măsuri pentru protejarea infrastructurilor critice
În loc de o retragere pe aliniamente mai avantajoase, armata poloneză va încerca să lupte pentru fiecare așezare.
Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Sadat Meidani, a fost convocat la sediul MAE marţi, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în contextul executării prin spânzurare, la 7 ianuarie, a doi protestatari iranieni.
Uniunea Europeană şi NATO au semnat marţi o nouă Declaraţie comună de cooperare. NATO și UE lucrează de mai multă vreme la această declaraţie, care iniţial urma să fie gata înaintea summitului NATO de la Madrid, în iunie 2022.
Este al treilea document de acest fel, după cele din 2016 şi 2018, prezenta declarație constituind un semnal adresat F. Ruse, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.
China pregătește o resetare radicală a politicii externe și economice. Principalul obiectiv al Beijingului din punct de vedere diplomatic este acela de a îmbunătăți relațiile cu unele țări occidentale, în special cele europene, și de a se distanța de Rusia.
Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, pune consolidarea rolului fondatorului Wagner, Yevgeni Prigojin, în Rusia, drept un semn al disperării Kremlinului față de eșecurile din Ucraina.
O nouă întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, așa-numitul format Ramstein, va avea loc la 20 ianuarie 2023.
Este de așteptat ca la reuniunea din Germania sa fie concordate o serie de măsuri pentru creșterea sprijinului pentru Kiev.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 27 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei s-au deplasat astăzi la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.
Pe măsură ce aliații occidentali își intensifică livrările de armament către Ucraina, Elveția dezbate relaxarea reglementărilor sale stricte privind reexportul armamentului de producție proprie pentru a permite livrarea acestuia către unele state aflate în conflict, în anumite circumstanțe.
Războiul din Ucraina a resetat relațiile de putere la nivel global, dar în mod special în regiunea Europei, lucru remarcat și în analiza prestigioase publicații americane New York Times.
Potrivit directorului companiei americane Lockheed Martin, Frank John, deși compania nu participă în mod direct la negocierile privind o posibilă furnizare de avioane de luptă către Ucraina, aceasta a fost implicată în numeroase discuții cu anumite state care iau în considerare posibilitatea de a ajuta Kievul cu avioane F-16.
Turcia modernizează 280 de tancuri Leopard 2A4 aflate în serviciul forțelor terestre turce, precizează ziarul turc Savunma SanayiST. Tancurile modernizate vor primi un kit suplimentar de protecție T1, sisteme electronice moderne și un sistem de control al focului modernizat.
Bogdan Aurescu îi va primi vineri, pe ministrul afacerilor externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, și pe ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, cu ocazia vizitei pe care cei doi omologi o efectuează în România.
Forțele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene au desfășurat o misiune în partea ocupată de ruşi a regiunii Herson. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, o unitate specială a Forţelor Armate Ucrainene a efectuat o incursiune în spatele liniilor inamice în zona Nova Kakhovka. Din câte se pare, ținta forțelor speciale a fost postul de comandă al armatei ruse din Herson.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni, au descoperit pe plaja din zona localităţii Sfântu Gheorghe o mină marină, fiind declanşate procedurile specifice în astfel de cazuri.
Finlanda încearcă să se țină de înțelegerea încheiată la Summitul de la Madrid și eliberează prima licență comercială de export de material militar către Turcia din 2019 încoace.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a exprimat „speranţa” că Europa va reuşi ''să-şi recapete suveranitatea'' în viitor şi a acuzat elitele europene că apără interesele unor terţe ţări, în loc să apere interesele naţionale, transmite Agerpres, citând agenția EFE. Președintele Rusiei s-a axat pe Germania, stat despre care spune că e sub „ocupație americană”.
Vestea că tancuri occidentale moderne precum Leopard 2 germane și Abrams americane vor ajunge în Ucraina nu a fost primită prea bine în Rusia, chiar dacă există numeroase controverse cu privire la numărul de tancuri de care Ucraina are nevoie ori de momentul în care acestea vor ajunge pe front.
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
În zilele de 26-27 ianuarie 2023, are loc, la Stockholm, o reuniune informală a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii, informează Agerpres, care citează Consiliul European. Este prima şedinţă a miniştrilor de justiţie şi interne din Uniunea Europeană, după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen.
Lockheed Martin a anunțat succesul primului zbor al F-16 Block 70 la facilitatea sa din Greenville, Carolina de Sud.
În dimineața zilei de 26.01.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au declanșat un nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei. Aceasta au întrebuințat, în special, rachete de croazieră cu bazare aeriană și navală. Pe întreg teritoriul ucrainean, au fost declanșate, progresiv, alerte aeriene, care avertizează asupra atacurilor cu rachete rusești.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează Agerpres, care citează AFP.
Administrația președintelui american Joe Biden va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de asistenţă militară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari, a precizat Joe Biden. Înaintea anunțului președintelui, jurnalistul Jordan Fabian de la Bloomberg, citând două surse guvernamentale americane, vorbise și el de minumum 30 de tancuri.
Serhi Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, a anunțat că 15 drone Shahed au fost doborâte în spațiul aerian al Kievului.
Sikorsky livrează al 5.000-lea "Hawk", subliniind versatilitatea și viitorul elicopterului emblematic. STRATFORD, Connecticut Sikorsky, parte a companie Lockheed Martin, a livrat vineri , 20 ianuarie 2023, cel de-al 5.000-lea elicopter în varianta "Hawk", un UH-60M Black Hawk destinat armatei SUA.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, după ce Germania a fost de acord că statele care deţin tancuri de provenienţa germană să le poate oferi forţelor armate ucrainene.
Muniția termobarică e un subiect foarte controversat în contextul în care utilizarea bombelor cu dispersie de către Armata rusă a fost intens criticată.
Germania face ceea ce este ''necesar'' pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO", a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, după anunţul privind transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras complet din orășelul Soledar, regiunea Donețk, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului ucrainean de Luptă Est, Serghei Cerevati.