Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
Rusia și-a atins scopul. Lovitura cu racheta balistică Oreshnik cu rază de aproximativ 5.000 de km, lansată asupra Ucrainei pe 21 noiembrie, a fost privită cu îngrijorare în Occident, de unde vine tot ajutorul pentru Ucraina. Conducerea rusă continuă să glorifice racheta balistică Oreshnik și este foarte posibil ca aceasta să-și repete lansarea în zilele următoare, potrivit analiștilor Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Armata rusă, lansator Yars/Topol. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Imaginile care au surprins loviturile asupra uzinei Yuzmash din Dinipro au îngrijorat Occidentul, mai ales că s-a văzut limpede că apărarea aeriană ucraineană nu are mijloace să intercepteze astfel de rachete.
Putin a vorbit despre racheta Oreshnik pentru a doua zi la rând și a venit cu detalii. „Testul” câmpului de luptă a avut succes și racheta a atins ținta. „După cum știm, așa cum știți, nu există o astfel de armă în altă parte în lume”, a explicat președintele rus.
El a mai spus că Oreshnik se deplasează cu o viteză de 10 ori mai mare decât sunetul (Mach 10) și, prin urmare, nu a putut fi doborâtă.
„Rusia beneficiază de hype-ul din jurul loviturii din 21 noiembrie și speră probabil că avivarea îngrijorării cu privire la lansarea rachetei Oreshnik va forța Occidentul să-și reducă sprijinul pentru Ucraina”, se arată în raportul ISW.
Liderul de la Kremlin susține că în prezent forțele americane și europene nu au tehnologie antirachetă care să poată doborî o astfel de rachetă.
În orice caz, dincolo de discursurile triumfaliste, acțiunile Rusiei din ultimele zile (schimbarea doctrinei nucleare, atacul demonstrativ cu racheta identificată de Putin drept Oreshnik) arată că Moscova se teme că rachetele ATACMS i-ar putea opri înaintarea pe front.
ISW nu exclude ca Rusia să efectueze lansări de testare suplimentare ale acelorași sau similare rachete balistice în zilele următoare, pentru a obține același efect propagandistic.
La rândul său, șeful adjunct al HUR, generalul-maior Vadym Skibitsky, a avertizat că Rusia are probabil până la 10 rachete Oreshnik și că este probabil ca Rusia să efectueze lansări de testare a tuturor acestor rachete în viitor.
Ucraina vrea un sistem capabil să intercepteze Oreshnik
Foto: NATO Allied Air Command
Armata americană a declarat că proiectarea rachetei rusești se bazează pe proiectarea rachetei balistice intercontinentale intercontinentale (ICBM) RS-26 Rubezh.
Surse din SUA și Marea Britanie au indicat că racheta trasă asupra facilității din Dnipro a fost o rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM) cu capacitate nucleară experimentală, care are o rază teoretică de sub 5.500 km, suficient pentru a ajunge în Europa de unde a fost tras în sud-vestul Rusiei, dar nu și în SUA.
Așa cum remarca Fabian Hoffmann, cercetător la Proiectul nuclear din Oslo, Oreshnik poate fi interceptată de unele sisteme de apărare aeriană, de exemplu, de interceptoarele SM-3 ale sistemului Aegis sau Aegis Ashore, precum și, cel mai probabil, de sistemele Arrow 3 israelian și THAAD american.
Ucraina nu are în serviciu un astfel de sistem, dar ar putea încerca să lovească elementele rachetei, după ce revin în atmosferă.
Când racheta câștigă altitudine, elementele principale sunt împărțite în 6 unități de luptă. În prezent, poate fi dificil pentru Ucraina să doboare astfel de rachete. Opțiunea cea mai probabilă pentru doborârea lor poate fi interceptarea elementelor individuale.
O sursă din Forțele Armate ucrainene a declarat pentru NV, că Ucraina discută în prezent cu Statele Unite despre furnizarea de arme capabile să doboare rachete intercontinentale. Printre soluții se află modernizarea sistemului de apărare aeriană Patriot sau de achiziția sistemului american de apărare antirachetă Aegis sau THAAD.
Timothy Wright, de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a spus că dezvoltarea de noi rachete de către Rusia ar putea influența deciziile din țările NATO cu privire la sistemele de apărare aeriană să achiziționeze, precum și ce capacități ofensive să urmărească.
Scutul de la Deveselu, împreună cu noua facilitate anti-balistică a SUA din nordul Poloniei de la Redzikowo sunt concepute pentru a intercepta rachete balistice cu rază scurtă și medie de tipul celei folosite de Rusia. Amintim că Facilitatea Aegis Ashore din România a fost operaționalizată în 2016, iar în 2019 sistemul a fost actualizat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News