Şeful spionajului militar ucrainean: Avem trei obiective principale pe care le urmărim atunci când efectuăm atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei
Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GRU), generalul Kirilo Budanov, a vorbit într-un interviu acordat The Economist despre principalele ținte ale atacurilor cu drone pe care ucrainenii le-au efectuat până acum şi ce rezultate au fost obținute. De asemenea, şeful GUR a răspuns la o serie de întrebări despre contraofensiva forţelor armate ucrainene şi despre cum se pregătesc trupele ruse de ocupaţie.
Unul dintre subiectele de pe care The Economist le-a tratat în mod special a fost reprezentat de dronele de atac, care s-au remarcat recent într-o serie de operațiuni militare importante, mai ales că au fost utilizate în cadrul unor atacuri care au vizat mai multe baze aeriene ruseşti unde erau staţionate bombardiere strategice pe care Rusia le aruncă în lupta pentru a lansa rachete de croazieră asupra Ucrainei.
După cum a remarcat Budanov, în interviul acordat The Economist, "dronele vor facilita fără îndoială operațiunile de eliberare a teritoriilor" ucrainene ocupate. Șeful Serviciului de informații al Apărării (GUR) din Ucraina notează că atacurile cu drone au trei obiective principale.
Primul este epuizarea sistemelor de apărare aeriană rusești, iar la acest punct se adaugă faptul că Ucraina, prin atacurile sale asupra Moscovei, a forțat Armata rusă să concentreze acolo un număr mult mai mare de sisteme de apărare aeriană, pe care ar fi fost dispusă să le desfăşoare în apropierea liniei frontului.
După cum a relatat săptămâna trecută relatează Serviciul militar de Informaţii al Marii Britanii, Rusia a amplasat sisteme Pantsir-S1 (SA-22) pe acoperișurile clădirilor oficiale din Moscova. Această măsură a fost luată ca urmare a mai multor atacuri cu drone efectuate de ucraineni împotriva bazelor aeriene Engels și Ryazan.
În ultimele săptămâni, Rusia a recalibrat poziția apărării sale aeriene cu rază scurtă și medie de acțiune din jurul Moscovei, în încercarea de a se apăra mai eficient împotriva atacurilor cu avioane fără pilot (UAV).
Al doilea obiectiv este distrugerea bombardierelor și a aeronavelor de transport militare rusești, în primul rând atacul asupra aerodromului Soltsy din 19 august, când a fost distrus un bombardier Tu-22M3.
Baza Aeriană Soltsy-2 este situată la aproximativ 650 de kilometri nord de frontiera ucraineană. Rusia a întrebuințat în mod frecvent bombardierele Tu-22M3 pentru a lansa atacuri asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
În același timp, după cum a menționat anterior Budanov, un total de două bombardiere Tu-22M3 au fost complet distruse în urma unor atacuri efectuate de către forţele ucrainene pentru operaţii speciale asupra bazelor militare Soltsy și Shaikovka, iar alte două au fost avariate.
Vorbind despre avioanele de transport, merită menționat atacul recent asupra aerodromului de lângă Pskov. După unul dintre cele mai eficiente atacuri cu drone pe care ucrainenii l-au efectuat asupra unor ținte strategice din Rusia, inclusiv asupra aerodromului Kresty de lângă Pskov, se poate vorbi despre pierderea definitivă a cel puțin patru avioane militare de transport IL-76 de către aviaţia rusă.
Cel de-al treilea obiectiv pe care îl au atacurile cu drone este de a viza instalațiile de producție militară din Rusia. Publicația The Economist menționează atacul recent asupra uzinei chimice Redkino. De asemenea, menționează o serie de atacuri asupra uzinei strategice Kremniy El din Briansk, care este al doilea producător de microcipuri din Rusia și care, în prezent, primeşte în principal comenzi din partea complexului militar-industrial rus.
Un al scop alt atacurilor cu drone ucrainene pe teritoriul rus este de natură psihologică, provocând anxietate în rândul populației și perturbând "activităţile economice din interiorul Rusiei". De exemplu, în timpul atacurilor cu drone, Rusia este nevoită să își închidă aeroporturile din Moscova și din alte orașe.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News