Germania, Franța și Polonia s-au angajat vineri să obțină mai multe arme pentru Ucraina, dând asigurări Kievului că se poate baza pe trioul de puteri europene în efortul de a depăși deficitul de resurse militare.
Foto ilustrativ. Transportul vehiculelor Marder pentru Ucraina / Rheinmetall
Cancelarul german Olaf Scholz i-a felicitat pe președintele francez Emmanuel Macron și pe premierul polonez Donald Tusk pentru operativitatea cu care au reușit să organizeze summitul așa-numitului „Triunghi Weimar” constituit din cele trei țări.
Scholz a declarat că a discutat chiar miercuri (13 martie) cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre sprijinul militar necesar acum Ucrainei.
„Știe că se poate baza pe noi, și astăzi reînnoim acest semnal de sprijin pentru Kiev”, a precizat Scholz după întâlnire. „Dar un semnal limpede ajunge și la Moscova – președintele rus ar trebui să știe că nu vom renunța la sprijinul nostru pentru Ucraina”.
Liderul german a precizat că „imediat vom procura și mai multe arme pentru Ucraina, de pe piața mondială în ansamblu”.
„În al doilea rând, producția de echipamente militare va fi extinsă, inclusiv prin cooperarea cu partenerii din Ucraina”, a adăugat Scholz, precizând că, în baza angajamentului făcut la conferință de luna trecută de la Paris, va fi înființată o nouă coaliție pentru artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune.
Macron a reafirmat sprijinul Franței pentru planul inițiat de Cehia privind cumpărarea de muniție și obuze din afara Uniunii Europene, dar nu a oferit detalii.
„Acesta este un moment serios”, a spus Macron. „Se deschide o nouă eră și vom fi acolo. Iar faptul că noi trei suntem uniți în această zi, hotărâți cu aceeași luciditate cu privire la situația din Ucraina și hotărâți să nu lăsăm niciodată Rusia să câștige și să sprijinim poporul ucrainean până la capăt, este puterea noastră, a popoarelor noastre, a securității noastre și Europei noastre.”
La rândul său, Tusk a fost cel puțin la fel de direct și aplicat. „Vrem să ne cheltuim banii, vrem să ajutăm în toate felurile posibile... aici și acum, astfel încât situația Ucrainei în următoarele săptămâni și luni să se îmbunătățească”, a declarat premierul polonez.
Germania, Franța și Polonia sunt printre aliații cheie ai Ucrainei. Germania a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar al Ucrainei după Statele Unite și își intensifică sprijinul în acest an, deși Scholz a fost criticat pentru că a refuzat să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus.
Diferențele de opinie dintre Scholtz și Macron nu afectează unitatea de acțiune
Remarcile liderilor nu au abordat diferențele dintre Scholz și Macron, după ce liderul francez a declarat la conferința de luna trecută că trimiterea de trupe terestre occidentale nu ar trebui exclusă în viitor. Scholz a spus atunci că participanții au convenit că „nu vor exista trupe terestre” pe pământul ucrainean trimise de țările europene.
Joi, Macron și-a reiterat poziția, deși a spus că situația actuală nu necesită trimiterea de trupe terestre. Purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a precizat vineri că nu sunt schimbări în opiniile cancelarului.
Anterior, oficiali germani apropiați lui Scholz au spus că Germania nu poate adopta poziția de „ambiguitate strategică” în același mod ca Franța, deoarece Berlinul nu are arme nucleare și se bazează pe umbrela nucleară a NATO.
Oficialii francezi și germani admit în privat că ar exista o „confruntare între cei doi lideri”, care se reflectă și în stilurile lor personale diferite, însă Scholz a descris public relația sa cu Macron ca fiind „foarte prietenoasă”.
La Bruxelles, puterea executivă a UE a alocat vineri 500 de milioane de euro (545 de milioane de dolari) unui proiect de reducere a blocajelor care încetinesc producția de explozibili și alte materiale utilizate pentru fabricarea obuzelor de artilerie pentru bloc și aliații săi.
Comisia Europeană estimează că planul va permite industriei să producă 1,7 milioane de obuze anual până la sfârșitul anului și 2 milioane până la sfârșitul anului 2025.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News