Trump cere încetarea focului și spune că și Ucraina a pierdut 400.000 de soldați în războiul declanșat de Rusia. Zelenski îl contrazice și avansează cifra de 43.000
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut o încetare imediată a focului și negocieri între Ucraina și Rusia pentru a se pune capăt „nebuniei”.
Președintele ucrainean volodimir Zelenski, după întrevederea cu Donald Trump. Photo source: Captură video Volodimir Zelensky @OfficialFacebook
Trump a făcut aceste comentarii la doar câteva ore după ce s-a întâlnit la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru primele discuții față în față de la câștigarea alegerilor din SUA de luna trecută.
„Zelenski și Ucraina ar dori să încheie o înțelegere și să oprească nebunia”, a scris Trump pe platforma sa de socializare Truth Social, adăugând că Kievul a pierdut aproximativ 400.000 de soldați. „Ar trebui să existe o încetare imediată a focului și ar trebui să înceapă negocierile”.
„Îl cunosc bine pe Vladimir [Putin]. Acesta este momentul lui să acționeze. China poate ajuta. Lumea așteaptă!” a adăugat Trump.
Zelenski: Pacea nu este doar o bucată de hârtie, ci are nevoie de garanții. Ucraina spune că a pierdut 43.000 de militari nu 400.000
Cu toate acestea, Zelenski a reacționat duminică la mesajul lui Trump, precizând că pacea nu este doar o bucată de hârtie, ci are nevoie de garanții.
"Când vorbim despre pacea efectivă cu Rusia, trebuie să vorbim în primul rând despre garanții eficiente pentru pace. Ucrainenii își doresc pacea mai mult decât oricine altcineva", a transmis acesta pe X.
De asemenea, Zelenski a precizat că numărul vehiculat de Trump, de 400.000 de soldați ucraineni pierduți în război, este foarte probabil o rotunjire a numărului de militari ucraineni uciși și răniți, clarificând că 43.000 de militari au fost uciși în război, în timp ce alți 370.000 de militari au suferit diferite forme de vătămări fizice.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat mesajul de lungă durată al Moscovei că Rusia este deschisă discuțiilor cu Ucraina. Acesta a făcut referire la un decret al lui Zelenski din octombrie 2022 care a declarat oficial perspectiva oricăror discuții „imposibilă”, atâta timp cât Putin este președinte.
Acest decret a venit după ce Putin a proclamat că patru regiuni ocupate ale Ucrainei (Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk) fac parte din Rusia, ceea ce Kievul și Occidentul au considerat în mod automat o încălcare clară a suveranității ucrainene.
Până acum, poziția oficială a Kievului a fost aceea de a cere retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean recunoscut internațional, inclusiv Crimeea, ca o condiție pentru discuțiile de pace. Cu toate acestea, sunt semnale câ în urma venirii lui Trump la Casa Albă poziția Kievului s-a mai nuanțat, fiind dispus la a introduce în discuție statutul teritoriilor ocupate de ruși în schimbul aderării la NATO cu teritoriul rămas.
Atât Rusia, cât și Ucraina au fost reticente în a publica cifrele oficiale ale victimelor. Oficialii occidentali au spus că ultimele luni de război de poziție în estul Ucrainei au însemnat pierderi record pentru ambele părți, cu zeci de mii de uciși și răniți în fiecare lună.
Trump a transmis dinainte că ar dori să se ajungă la o încetare rapidă a focului în Ucraina. Propunerea de duminică a fost mai presantă, iar răspunsurile rapide din partea Ucrainei și Rusiei au demonstrat seriozitatea cu care au privit ideea viitorului președinte american.
Aliații Ucrainei se tem că o înțelegere rapidă ar fi în mare parte în condițiile vecinului său mai puternic, forțând concesii dăunătoare asupra Ucrainei și permițând Rusiei să reia războiul, odată ce își reconstruiește armata.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News