Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump destabilizează și “micul NATO”. Australia este foarte aproape să rămână fără submarinele nucleare americane, deși a fost forțată să refuze și să umilească Parisul
Strategica
Data publicării:
La o primă vedere, părea că administrația Trump reușește cu grație să își autosaboteze interesele militare strategice doar în relația cu Europa, prin subminarea activității NATO. Dar unda neîncrederii s-a propagat rapid atingând aproape cu aceeași amplitudine și fratele mai mic al NATO, așa cum mai este cunoscută alianța AUKUS bazată pe un acord în care se presupunea că SUA vor lupta umăr la umăr cu Australia și Marea Britanie pentru protejarea Indo-Pacificului.
Submarine din clasa Collins (HMAS Collins, HMAS Farncomb, HMAS Dechaineux și HMAS Sheean) în formație, în timp ce tranzitează prin Cockburn Sound, Australia de Vest. Submarinele din clasa Collins sunt o parte esențială a capacității navale a Australiei, o
Submarine din clasa Collins (HMAS Collins, HMAS Farncomb, HMAS Dechaineux și HMAS Sheean) în formație, în timp ce tranzitează prin Cockburn Sound, Australia de Vest. Submarinele din clasa Collins sunt o parte esențială a capacității navale a Australiei, oferind un avantaj strategic în ceea ce privește supravegherea și protecția

Australia urma să cumpere de la marele său aliat, SUA, submarine de atac cu propulsie nucleară (SSN), înarmate convențional, înainte de a începe să-și construiască propriile sale astfel capabilități. Decizia a fost luată în pofida faptului că anterior (2016) Australia semnase un contract de 66 de miliarde de dolari cu Naval Group (companie franceză de stat), pentru 12 submarine convenționale din clasa Attack. Submarinele franceze aveau la bază modelul Barracuda, dar cu propulsie diesel-electrică, nu nucleară, pentru că Australia adopta la acel moment o poziție politică antinucleară.

Însă în septembrie 2021, Washingtonul a reușit să convingă liderii de la Canberra să participe alături de SUA și Marea Britanie la formarea alianței AUKUS, un pact de securitate trilateral axat pe tehnologie militară avansată. Elementul-cheie era că Australia urma să primească submarine cu propulsie nucleară de la SUA și Marea Britanie, în locul celor convenționale din Franța, iar contractul cu Parisul a fost denunțat unilateral.

De ce a schimbat Australia direcția? Foarte probabil pentru că submarinele nucleare au autonomie mai mare și sunt mai greu de detectat, fiind mai potrivite pentru strategia de descurajare împotriva Chinei, în timp ce SUA și Marea Britanie îi ofereau acces la tehnologia nucleară militară, ceea ce se întâmplă extrem de rar.  (Doar SUA au mai acordat un astfel de acces Marii Britanii, în 1958.)

 

Armonia s-a stricat

 

Acum, însă, există o neliniște crescândă că submarinele cu propulsie nucleară, construite în SUA, pur și simplu nu vor ajunge niciodată sub controlul suveran australian, ci, dacă vor mai apărea vreodată, vor fi doar staționate în Australia purtând steaguri americane, arme americane și fiind exploatate de marinari americani.

Liderii australieni se tem că țara, un aliat neclintit al SUA, va fi redusă în viziunea administrație Trump doar la a reprezenta o garnizoană operațională avansată – în cuvintele președintelui Comisiei de afaceri externe a Congresului SUA - nimic mai mult decât „o bază centrală de operațiuni din care să se proiecteze puterea”.

Asta în condițiile în care Pilonul 1 al acordului AUKUS prevedea ca Australia să cumpere între trei și cinci submarine cu propulsie nucleară din clasa Virginia din SUA – primul dintre acestea în 2032. Apoi, până la „sfârșitul anilor 2030”, conform strategiei industriei submarine a Australiei, Marea Britanie avea să livreze și primul submarin Aukus special conceput și construit, iar prima versiune construită în Australia să fie lansată la apă „la începutul anilor 2040”.

Dar acum, atât la ​​Washington, cât și la Canberra, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la primul pas: capacitatea Americii de a construi navele pe care le-a promis Australiei și – chiar dacă ar avea mijloacele necesare pentru a construi submarinele – intenția de a le mai ceda sub controlul australian.

Anxietatea în rândul partenerilor AUKUS este generată de îngrijorarea tot mai mare că aliatul de bază nu mai este de încredere. Odată cu anularea brutală a sprijinului pentru Ucraina – partener căruia SUA i-au oferit garanții de securitate odată cu semnarea Memorandumului de la Budapesta (1994) prin care a renunțat la armamentul nuclear sovietic – vechile certitudini nu mai există.

„Cred că America este un aliat mult mai puțin de încredere sub Trump”, a declarat recent fostul premier australian Malcolm Turnbull. „Se poate ca – din păcate – să ajungem fără submarine. Și atunci trebuie să investim în alte moduri de a ne apăra. Dar marele mesaj este că va trebui să ne uităm singuri la apărarea Australiei. Asta este cu adevărat problema. Nu putem presupune că americanii vor apărea mereu.”

Pe 8 februarie, Australia a plătit Statelor Unite nu mai puțin de 500 de milioane de dolari, prima tranșă din totalul de 3 miliarde de dolari promise pentru a sprijini industria construcțiilor navale din America. Dar, la doar trei zile după validarea plății, Serviciul de Cercetare al Congresului a emis fără nicio reținere un document în care se precizează că, în timp ce submarinele de atac cu propulsie nucleară destinate Australiei ar putea fi construite, SUA poate decide să nu le predea niciodată.

Capacitatea  post-pandemie de construcție de nave din SUA a fost atât de scăzută, încât nu poate asigura nici măcar nevoile Marinei SUA, cu atât mai puțin să construiască submarine pentru o altă țară. Iar a pune alianța înaintea națiunii ar contrazice principiul “America first” intens promovat de noua conducere americană.

Contraamiralul în retragere și fostul președinte al Institutului de Submarine din Australia, Peter Briggs, susține că refuzul SUA de a vinde submarine din clasa Virginia în Australia este „aproape inevitabil”, deoarece programul de construcție de nave al SUA rămânea prea în urmă.

Acum durează mai mult de cinci ani pentru a construi un singur submarin în SUA (înainte dura între 3 și 3,5 ani). Până în 2031, când SUA urmează să vândă primul său submarin în Australia, s-ar putea confrunta cu un deficit de până la 40% din dimensiunea estimată a flotei, spune Briggs, iar acest lucru va fi cu greu acceptat de o administrație care pune America pe primul loc.

 

SUA vând însă alternative

 

Trump crede că situația poate fi remediată. În discursul din fața Congresului, s-a lăudat că va „resuscita industria construcțiilor navale americane” prin înființarea unui nou „birou de construcții navale” în interiorul Casei Albe. „Le vom face foarte repede, foarte curând.”

O alternativă vehiculată este construirea a opt SSN-uri din clasa Virginia și, în loc ca trei până la cinci dintre ele să fie vândute în Australia, toate să fie reținute în serviciul Marinei SUA și operate împreună cu cele cinci submarine ale SUA și Marea Britanie, care sunt deja planificate să fie operate de AUKUS din Australia.

Astfel, Australia, în loc să cheltuiască bani pentru a cumpăra, construi și naviga propriile submarine cu propulsie nucleară, i-ar investi în alte capabilități militare, precum rachete cu rază lungă de acțiune, drone sau bombardiere, „pentru a crea o capacitate australiană de a efectua misiuni militare non-SSN atât pentru Australia, cât și pentru Statele Unite”.

Întrebarea este dacă, după ce a văzut modul în care SUA au început șă își trateze aliații și după ce au rămas fără submarine pierzând contractul strategic cu Franța, Australia se mai lasă prinsă într-un nou miraj al promisiunilor americane.

„Australia trebuie să fie suverană. Trebuie să aibă autonomie suverană. Trebuie să fim mai autonomi. Din păcate, problema cu AUKUS a fost că a făcut Australia mult mai dependentă de Statele Unite, într-un moment în care America devenea din ce în ce mai puțin de încredere”, susține fostul premier Turnbull.

Clinton Fernandes, profesor de studii internaționale și politice la Universitatea din New South Wales și fost analist de informații al armatei australiene, este de părere că acordul AUKUS are doar ca scop declarat capacitarea Australiei cu o flotă nucleară, obiectivul real fiind cel de asistare a Statelor Unite în efortul acestora de a menține Asia de Est sub propria dominație.

Autorul al cărții Sub-Imperial Power, Fernandes consideră că Australia se va alătura Coreei de Sud și Japoniei ca „state santinelă ale SUA pentru a menține navale chineze în propriile sale mări semiînchise”.

„Acesta este adevăratul obiectiv. Ne demonstrăm relevanța pentru dominația globală americană. Guvernul evită să spună publicului acest lucru, dar de fapt, scopul Australiei a fost tot timpul să păstreze o mare putere care ne este prietenoasă în regiunea noastră.”

Toate aceste probleme ne par cunoscute. Aceleași raționamente și îngrijorări se regăsesc aproape identic și în rândul statelor europene. Dacă SUA dă semne că nu își mai susține aliații din NATO și AUKUS, riscă să își piardă credibilitatea globală, iar aliații să își caute alternative strategice.

Rusia și China vor profita imediat de acest vid de unitate și de putere, consolidându-și influența în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Instabilitatea globală va crește, cel puțin pe termen scurt, iar SUA va pierde capacitatea de a modela ordinea internațională în favoarea sa, și a democrației în general. În pofida a ceea ce consideră administrația Trump, o retragere chiar și parțială din aceste alianțe nu ar reduce riscurile pentru America, ci le-ar amplifica.

Casa Albă ar trebui să aibă clar că sprijinirea aliaților nu este doar o obligație morală de respectarea a angajamentelor asumate la nivel de stat, ci și o necesitate strategică. Dacă încalcă aceste reguli de bază, vor trece mulți ani până când un stat, oricât de slab înarmat ar fi, ar mai avea încredere să ridice relațiile cu SUA la nivel de parteneriat strategic.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO

Ştiri Recomandate

Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
pixel