Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump destabilizează și “micul NATO”. Australia este foarte aproape să rămână fără submarinele nucleare americane, deși a fost forțată să refuze și să umilească Parisul
Strategica
Data publicării:
La o primă vedere, părea că administrația Trump reușește cu grație să își autosaboteze interesele militare strategice doar în relația cu Europa, prin subminarea activității NATO. Dar unda neîncrederii s-a propagat rapid atingând aproape cu aceeași amplitudine și fratele mai mic al NATO, așa cum mai este cunoscută alianța AUKUS bazată pe un acord în care se presupunea că SUA vor lupta umăr la umăr cu Australia și Marea Britanie pentru protejarea Indo-Pacificului.
Submarine din clasa Collins (HMAS Collins, HMAS Farncomb, HMAS Dechaineux și HMAS Sheean) în formație, în timp ce tranzitează prin Cockburn Sound, Australia de Vest. Submarinele din clasa Collins sunt o parte esențială a capacității navale a Australiei, o
Submarine din clasa Collins (HMAS Collins, HMAS Farncomb, HMAS Dechaineux și HMAS Sheean) în formație, în timp ce tranzitează prin Cockburn Sound, Australia de Vest. Submarinele din clasa Collins sunt o parte esențială a capacității navale a Australiei, oferind un avantaj strategic în ceea ce privește supravegherea și protecția

Australia urma să cumpere de la marele său aliat, SUA, submarine de atac cu propulsie nucleară (SSN), înarmate convențional, înainte de a începe să-și construiască propriile sale astfel capabilități. Decizia a fost luată în pofida faptului că anterior (2016) Australia semnase un contract de 66 de miliarde de dolari cu Naval Group (companie franceză de stat), pentru 12 submarine convenționale din clasa Attack. Submarinele franceze aveau la bază modelul Barracuda, dar cu propulsie diesel-electrică, nu nucleară, pentru că Australia adopta la acel moment o poziție politică antinucleară.

Însă în septembrie 2021, Washingtonul a reușit să convingă liderii de la Canberra să participe alături de SUA și Marea Britanie la formarea alianței AUKUS, un pact de securitate trilateral axat pe tehnologie militară avansată. Elementul-cheie era că Australia urma să primească submarine cu propulsie nucleară de la SUA și Marea Britanie, în locul celor convenționale din Franța, iar contractul cu Parisul a fost denunțat unilateral.

De ce a schimbat Australia direcția? Foarte probabil pentru că submarinele nucleare au autonomie mai mare și sunt mai greu de detectat, fiind mai potrivite pentru strategia de descurajare împotriva Chinei, în timp ce SUA și Marea Britanie îi ofereau acces la tehnologia nucleară militară, ceea ce se întâmplă extrem de rar.  (Doar SUA au mai acordat un astfel de acces Marii Britanii, în 1958.)

 

Armonia s-a stricat

 

Acum, însă, există o neliniște crescândă că submarinele cu propulsie nucleară, construite în SUA, pur și simplu nu vor ajunge niciodată sub controlul suveran australian, ci, dacă vor mai apărea vreodată, vor fi doar staționate în Australia purtând steaguri americane, arme americane și fiind exploatate de marinari americani.

Liderii australieni se tem că țara, un aliat neclintit al SUA, va fi redusă în viziunea administrație Trump doar la a reprezenta o garnizoană operațională avansată – în cuvintele președintelui Comisiei de afaceri externe a Congresului SUA - nimic mai mult decât „o bază centrală de operațiuni din care să se proiecteze puterea”.

Asta în condițiile în care Pilonul 1 al acordului AUKUS prevedea ca Australia să cumpere între trei și cinci submarine cu propulsie nucleară din clasa Virginia din SUA – primul dintre acestea în 2032. Apoi, până la „sfârșitul anilor 2030”, conform strategiei industriei submarine a Australiei, Marea Britanie avea să livreze și primul submarin Aukus special conceput și construit, iar prima versiune construită în Australia să fie lansată la apă „la începutul anilor 2040”.

Dar acum, atât la ​​Washington, cât și la Canberra, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la primul pas: capacitatea Americii de a construi navele pe care le-a promis Australiei și – chiar dacă ar avea mijloacele necesare pentru a construi submarinele – intenția de a le mai ceda sub controlul australian.

Anxietatea în rândul partenerilor AUKUS este generată de îngrijorarea tot mai mare că aliatul de bază nu mai este de încredere. Odată cu anularea brutală a sprijinului pentru Ucraina – partener căruia SUA i-au oferit garanții de securitate odată cu semnarea Memorandumului de la Budapesta (1994) prin care a renunțat la armamentul nuclear sovietic – vechile certitudini nu mai există.

„Cred că America este un aliat mult mai puțin de încredere sub Trump”, a declarat recent fostul premier australian Malcolm Turnbull. „Se poate ca – din păcate – să ajungem fără submarine. Și atunci trebuie să investim în alte moduri de a ne apăra. Dar marele mesaj este că va trebui să ne uităm singuri la apărarea Australiei. Asta este cu adevărat problema. Nu putem presupune că americanii vor apărea mereu.”

Pe 8 februarie, Australia a plătit Statelor Unite nu mai puțin de 500 de milioane de dolari, prima tranșă din totalul de 3 miliarde de dolari promise pentru a sprijini industria construcțiilor navale din America. Dar, la doar trei zile după validarea plății, Serviciul de Cercetare al Congresului a emis fără nicio reținere un document în care se precizează că, în timp ce submarinele de atac cu propulsie nucleară destinate Australiei ar putea fi construite, SUA poate decide să nu le predea niciodată.

Capacitatea  post-pandemie de construcție de nave din SUA a fost atât de scăzută, încât nu poate asigura nici măcar nevoile Marinei SUA, cu atât mai puțin să construiască submarine pentru o altă țară. Iar a pune alianța înaintea națiunii ar contrazice principiul “America first” intens promovat de noua conducere americană.

Contraamiralul în retragere și fostul președinte al Institutului de Submarine din Australia, Peter Briggs, susține că refuzul SUA de a vinde submarine din clasa Virginia în Australia este „aproape inevitabil”, deoarece programul de construcție de nave al SUA rămânea prea în urmă.

Acum durează mai mult de cinci ani pentru a construi un singur submarin în SUA (înainte dura între 3 și 3,5 ani). Până în 2031, când SUA urmează să vândă primul său submarin în Australia, s-ar putea confrunta cu un deficit de până la 40% din dimensiunea estimată a flotei, spune Briggs, iar acest lucru va fi cu greu acceptat de o administrație care pune America pe primul loc.

 

SUA vând însă alternative

 

Trump crede că situația poate fi remediată. În discursul din fața Congresului, s-a lăudat că va „resuscita industria construcțiilor navale americane” prin înființarea unui nou „birou de construcții navale” în interiorul Casei Albe. „Le vom face foarte repede, foarte curând.”

O alternativă vehiculată este construirea a opt SSN-uri din clasa Virginia și, în loc ca trei până la cinci dintre ele să fie vândute în Australia, toate să fie reținute în serviciul Marinei SUA și operate împreună cu cele cinci submarine ale SUA și Marea Britanie, care sunt deja planificate să fie operate de AUKUS din Australia.

Astfel, Australia, în loc să cheltuiască bani pentru a cumpăra, construi și naviga propriile submarine cu propulsie nucleară, i-ar investi în alte capabilități militare, precum rachete cu rază lungă de acțiune, drone sau bombardiere, „pentru a crea o capacitate australiană de a efectua misiuni militare non-SSN atât pentru Australia, cât și pentru Statele Unite”.

Întrebarea este dacă, după ce a văzut modul în care SUA au început șă își trateze aliații și după ce au rămas fără submarine pierzând contractul strategic cu Franța, Australia se mai lasă prinsă într-un nou miraj al promisiunilor americane.

„Australia trebuie să fie suverană. Trebuie să aibă autonomie suverană. Trebuie să fim mai autonomi. Din păcate, problema cu AUKUS a fost că a făcut Australia mult mai dependentă de Statele Unite, într-un moment în care America devenea din ce în ce mai puțin de încredere”, susține fostul premier Turnbull.

Clinton Fernandes, profesor de studii internaționale și politice la Universitatea din New South Wales și fost analist de informații al armatei australiene, este de părere că acordul AUKUS are doar ca scop declarat capacitarea Australiei cu o flotă nucleară, obiectivul real fiind cel de asistare a Statelor Unite în efortul acestora de a menține Asia de Est sub propria dominație.

Autorul al cărții Sub-Imperial Power, Fernandes consideră că Australia se va alătura Coreei de Sud și Japoniei ca „state santinelă ale SUA pentru a menține navale chineze în propriile sale mări semiînchise”.

„Acesta este adevăratul obiectiv. Ne demonstrăm relevanța pentru dominația globală americană. Guvernul evită să spună publicului acest lucru, dar de fapt, scopul Australiei a fost tot timpul să păstreze o mare putere care ne este prietenoasă în regiunea noastră.”

Toate aceste probleme ne par cunoscute. Aceleași raționamente și îngrijorări se regăsesc aproape identic și în rândul statelor europene. Dacă SUA dă semne că nu își mai susține aliații din NATO și AUKUS, riscă să își piardă credibilitatea globală, iar aliații să își caute alternative strategice.

Rusia și China vor profita imediat de acest vid de unitate și de putere, consolidându-și influența în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Instabilitatea globală va crește, cel puțin pe termen scurt, iar SUA va pierde capacitatea de a modela ordinea internațională în favoarea sa, și a democrației în general. În pofida a ceea ce consideră administrația Trump, o retragere chiar și parțială din aceste alianțe nu ar reduce riscurile pentru America, ci le-ar amplifica.

Casa Albă ar trebui să aibă clar că sprijinirea aliaților nu este doar o obligație morală de respectarea a angajamentelor asumate la nivel de stat, ci și o necesitate strategică. Dacă încalcă aceste reguli de bază, vor trece mulți ani până când un stat, oricât de slab înarmat ar fi, ar mai avea încredere să ridice relațiile cu SUA la nivel de parteneriat strategic.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?

Ştiri Recomandate

Pas important al Comisiei: Aproape un miliard de euro, mobilizat pentru a stimula industria europeană de apărare
Trupurile a 600 de militari nord-coreeni s-au întors din Rusia sub formă de cenușă
O nouă rachetă pentru „uriașa” flotă de 20 de avioane Su-57. Rusia prezintă misterios un „proiect secret” care să răspundă armelor F-35 sau F-22
Sistemul Patriot pe care îl vom achiziționa costă mai puțin decât a anunțat SUA. România confirmă că el va fi achitat de state aliate
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
SUA amenință din nou că vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac „propuneri concrete”
Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
Singurul submarin rusesc din Marea Mediterană a părăsit regiunea, confirmând ineficiența operațională a Forțelor Navale ruse în această zonă
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Statele Unite nu au aprobat încă transferul tancurilor Abrams australiene către Ucraina: Decizia este pe masa administraţiei Trump
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
E timpul să actualizăm parcul blindat. Europa începe dezvoltarea tancului de generația 5 a. În paralel, o companie franco-germană va gestiona proiectul Eurotank
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Nevoia de progres științific depășește toanele politice. O companie din Canada va dezvolta pentru aviația militară a SUA tehnologii cuantice de ultimă oră
Eșecul M10 Booker: Cum a ajuns SUA să construiască un tanc de care nu are nevoie. M10 trebuia să fie parașutabil, dar acum Armata îl refuză
Vine un sistem Patriot în cea mai modernă versiune în locul celui donat Ucrainei. SUA au aprobat vânzarea către România, dar plata o vor face trei aliați
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
USS Truman continuă seria de ghinioane: Un F/A-18 Super Hornet și echipamentul de tractare au căzut peste bord, după ce portavionul a făcut o manevră bruscă
Zelenski: Armistițiul propus de Putin pentru ca Rusia să celebreze Ziua Victoriei e o formă de manipulare
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Aviația ucraineană distruge un centru rusesc de control al dronelor FPV (Video): Atacul a fost efectuat de un MiG-29, echipat cu două bombe ghidate AASM HAMMER
Franța și India semnează cel mai mare acord militar încheiat între cele două țări. Obiectivul principal: Rafale M
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
pixel