Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump își pregătește o revenire în forță la Casa Albă. Lista politicienilor invitați la inaugurare este grăitoare
News
Data actualizării:
Data publicării:
Ales la alegerile din noiembrie, Donald Trump devine oficial, luni, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. După ceremonia de învestire, republicanul se va muta din nou la Casa Albă, de unde a condus deja din 2017 până în 2017 ca al 45-lea președinte.
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour

Autoritățile se așteaptă ca aproximativ 200.000 de susținători și oponenți ai lui Trump să vină la Washington, în timp ce biletele pentru ceremonia în sine au fost vândute cu câteva zile înainte.

Printre invitați se numără Elon Musk și alți miliardari.

Aliatul apropiat al lui Trump, miliardarul Elon Musk, care acum provoacă o agitație similară cu viitorul președinte al SUA, cu postări sălbatice pe rețeaua sa de socializare X, va urmări și el. Dar vor mai fi și alți șefi ai marilor companii de tehnologie - șeful Amazon Jeff Bezos, șeful Facebook Mark Zuckerberg sau CEO-ul TikTok, Shou Chew, a cărui platformă Congresul amenință că va interzice în SUA dacă nu este vândută unei companii non-chineze.

 

Vo r fi prezenți chiar și politicieni străini, inclusiv cei de extremă dreaptă

Inaugurarea președintelui american este o chestiune internă, liderii străini sunt de obicei absenți, dar anul acesta este diferit. Printre oaspeții străini invitați se numără adesea cei care sunt aliniați politic cu Trump într-un fel.

Nu doar premierul italian Georgia Meloni sau președintele argentinian Javier Milei vor fi prezenți, ci și o serie de politicieni care nu sunt acum lideri de state. E vorba despre fostul premier polonez Mateusz Morawiecki, deputatul britanic și fața Brexit-ului Nigel Farage, extrema dreapta franceză, politicianul Éric Zemmour, naționaliștii Santiago Abascal (partidul spaniol Vox) și Tom Van Grieken (Partidul Interesul Flamand din Belgia). În ciuda campaniei electorale din Germania, va sosi și copreședintele AfD, Tino Chrupalla.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán și co-liderul AfD Alice Weidel au primit și ei o invitație, dar și-au cerut scuze din cauza unui program încărcat, sau președintele chinez Xi Jinping, dar în cele din urmă va veni vicepreședintele chinez Chan Cheng.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în schimb, nu a fost invitată, a notat site-ul Politico. Ambasadorul Muraru va reprezenta oficial România.

La inaugurare va merge și o delegație a grupului Parlamentului European ”Patrioții pentru Europa”.

Steagurile americane de la Capitoliu nu vor fi arborate în bernă în timpul ceremoniei, chiar dacă data se încadrează în perioada de doliu de 30 de zile după moartea fostului președinte Jimmy Carter. Special pentru inaugurarea lui Trump, acestea vor fi ridicate și apoi coborâte din nou, a anunțat liderul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

 

Tarife, deportări și amnistie pentru răsculații de la Capitoliu

Trump a anunțat deja că va semna peste 100 de ordine executive în prima zi de mandat. Probabil, unele dintre aceste decizii vor declanșa acțiuni în justiție.

  • Republicanul a promis că va „închide” imediat granița de sud și va reveni la interdicția de a călători în SUA pentru cetățenii anumitor țări.

  • Trump a mai anunțat „cea mai mare acțiune de deportare din istoria Americii”. Ofițerii federali de imigrație vor viza peste 300 de persoane cu antecedente de infracțiuni flagrante și violente, după ce Trump preia mandatul luni.

  • Trump spune că va interzice, încă din prima zi a mandatului, acordarea cetățeniei americane pentru toți copiii născuți în Statele Unite din părinți imigranți, deși nu este clar cum va ocoli Amendamentul al 14-lea din Constituție.

  • De asemenea, noul președinte a promis că va impune imediat un tarif de 25 la sută pentru toate mărfurile care vin în Statele Unite din Canada și Mexic.

  • El dorește, de asemenea, un tarif minim de 10 la sută pentru toate mărfurile din străinătate, care ar putea afecta, printre altele, industria auto din Europa.

  • Apoi dorește să impună o taxă deosebit de mare asupra produselor din China.

  • Trump a anunțat, de asemenea, că în primele sale minute de mandat va grația majoritatea celor 1.500 de susținători radicali ai săi care au luat cu asalt Capitoliul după ce au pierdut ultimele alegeri.

  • El dorește, de asemenea, să anuleze rapid o serie de reglementări și subvenții privind politica climatică puse în aplicare de predecesorul său democrat, Joe Biden.

  • Printre altele, probabil că se va retrage din nou din acordul climatic de la Paris sau se va anula măsura federală de susținere a vânzării de mașini electrice, care în mod paradoxal poate aduce beneficii companiei de mașini a lui Musk, Tesla, din moment ce mișcarea probabil va dăuna în special producătorilor de mașini electrice mai puțin consacrați.

  • Trump dorește, de asemenea, să crească rapid producția internă de petrol și este probabil să anuleze unele dintre restricțiile de mediu pe care Biden le-a pus în aplicare.

  • Unii dintre primii pași anunțați se referă la „războaiele culturale” ale Americii: anularea finanțării federale pentru școlile pe care administrația le consideră prea legate de ideologia „woke” de stânga sau interzicerea persoanelor transgender din armata sau în sporturile feminine.

  • Pe de altă parte, în prima zi aproape sigur nu vom vedea sfârșitul războiului rusesc din Ucraina, pe care Trump a promis că îl va rezolva „în 24 de ore” chiar înainte de preluarea mandatului. Acum susține că și-ar dori să o facă în termen de șase luni.

 

A strâns două sute de milioane pentru inaugurare

 

În timp ce la inaugurarea lui Biden în ianuarie 2021, Trump, răspândind pretenții de alegeri frauduloase, a încălcat tradiția și nu a participat la ceremonie, de data aceasta, atât președintele în exercițiu Biden, cât și vicepreședintele Kamala Harris, pe care Trump l-a învins la alegerile din noiembrie, vor fi prezenți.

Potrivit tradiției, vor participa și foști președinți, republicanul George Bush Jr. și democrații Bill Clinton și Barack Obama. Cu excepția ultimelor menționate, toți vor fi însoțiți de soțiile lor. Michelle Obama, care a lipsit și ea la înmormântarea lui Carter, nu va participa la ceremonie, deși a fost la prima inaugurare a lui Trump.

O serie de oameni bogați au contribuit cu milioane de dolari la inaugurare, iar deja la începutul lunii ianuarie, echipa lui Trump a raportat că a strâns 200 de milioane de dolari în aceste scopuri. Potrivit presei americane, surplusul de bani va fi folosit probabil și în alte scopuri, de exemplu, pentru viitoarea construcție a bibliotecii prezidențiale a lui Trump.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

2025, suntem oficial „full acces” Schengen! Spațiul Schengen pe înțelesul tuturor, puncte de frontieră care au dispărut și ce trebuie să știi când pleci din România
În ultimul mesaj din 2024 Xi Jinping spune că reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă și „nimeni nu o poate opri”
Moment istoric pentru R. Moldova: Prima zi fără gaz rusesc după 1945. Renunță Moscova atât de ușor la Transnistria?
Italia face eforturi pentru a bloca influența în creștere a Rusiei în Libia
Cazul avionului chinez L-15 Falcon care a „învins” avioane europene într-un stat din Africa. Dar cu motoare fabricate în Ucraina
Iohannis, mesaj de Anul Nou: 2025 va fi crucial. Cei care vor să ne întoarcă spre un trecut întunecat, nu vor reuși
Rezultatele suveranismului tip Orban: Economia a intrat în recesiune, iar Ungaria pierde definitiv un miliard de euro de la UE
Xi i-a spus lui Putin că China și Rusia merg întotdeauna „mână în mână” pe calea cea bună
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Actualul președinte Milanović, foarte aproape să câștige din primul tur alegerile prezidențiale din Croația
Fico nu renunță la gazul rusesc și se plânge de ucraineni într-o scrisoare deschisă adresată liderilor europeni
Sfârșitul unei ere. Fostul președinte american Jimmy Carter a murit
Mai multe surse din anchetă arată că Azerbaijan Airlines ar fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă cu un sistem Pantsir. Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Rutte ceartă Ucraina pentru criticile aduse Germaniei care refuză să livreze rachete Taurus Armatei ucrainene
Lista completă a noului Guvern Ciolacu 2.0. Continuitate la Apărare cu Angel Tîlvăr, nume nou la Externe cu reputatul ambasador Emil Hurezeanu
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Guvernul Orban acordă azil politic unui fost ministru din Polonia. Primul politician polonez de după 1989 care solicită protecție internațională
Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Cine e în spatele uciderii generalului rus Igor Kirilov, ”Chimicul”: Cu o structură aproape egală cu cea a FBI, Serviciul este incredibil de puternic
Moldova se pregătește de impact. Planul Rusiei e destabilizarea Transnistriei, iar Gazprom a început deja asaltul: Amână rezervarea de gaze pentru regiunea transnistreană

Ştiri Recomandate

Ucraina vrea să cumpere cu 600 de milioane de euro două reactoare nucleare de la Centrala Belene din Bulgaria. Unitățile vor fi folosite la Centrala Hmelnițkîi din vestul țării
Uzina de avioane din Kazan, care produce bombardierele Tu-160 și Tu-22M, atacată cu drone. Rusia, un nou atac masiv: 141 de drone și cel puțin o rachetă Iskander
Navele de război ale Flotei Ruse, țintuite în largul coastei Siriei de două săptămâni. Rușii nu au voie să intre în port
Trump își pregătește o revenire în forță la Casa Albă. Lista politicienilor invitați la inaugurare este grăitoare
Zelenski le-a cerut din nou aliaților mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru contracararea Rusiei: “În ultima săptămână, rușii au executat peste 1.000 de atacuri aeriene”
Rușii continuă să avanseze în Donbas, capturând mai multe localități la est de Pokrovsk. Distanța până la granița regiunii Dnipro s-a micșorat la mai puțin de cinci kilometri
Şeful Statului Major al U.S. Air Froce: ,,În faţa Chinei, Statele Unite au nevoie de mai multă forță aeriană și avem nevoie de ea chiar acum''
SUA au finalizat desfășurarea în Europa a bombelor nucleare modificate B61-12
Statele Unite au investit sute de milioane în producția de drone ucrainene: Dezvoltarea de UAV-uri a avut un „impact strategic real” asupra războiului
Polonia primește primele tancuri M1A2 Abrams, în cea mai modernă configuraţie SEPv3, după aproape trei ani de așteptare
Pe fondul tensiunilor cu SUA și Israel, Iranul îşi ascunde arsenalul militar la 500 de metri sub pământ (Foto/Video): Nu este suficient pentru bombele de tip „bunker buster” GBU-28
Un recent caz de spionaj mai puţin cunoscut. Un fost analist al CIA a pledat vinovat pentru scurgerea de informații despre planurile Israelului de a ataca Iranul
Cadru dintr-un material video al campaniei de recrutare în limba rusă a CIA. Sursa foto: YouTube/CIA.
EXCLUSIV
CIA continuă campania de recrutare a ruşilor care lucrează în instituţii de stat (Video): ,,Poate că oamenii din jurul tău nu vor să audă adevărul. Noi vrem''
Lansatorul românesc de rachete APR-40, filmat pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresii despre avantajele şi dezavantajele acestuia
Infrastructura ucraineană va fi apărată inclusiv cu rachete aer-aer adaptate pentru a fi lansate de la sol. Marea Britanie va furniza Ucrainei 15 sisteme Gravehawk în acest an
Dronele ucrainene, atac asupra unui nou depozit rusesc de combustibil situat în regiunea rusă Tula (Foto/Video): Distanţa de peste 300 km de linia frontului nu a fost o provocare pentru ucraineni 
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
EXCLUSIV
Rusia stă pe o bombă cu ceas în timp ce continuă să împrumute bani pentru a finanța războiul din Ucraina: Mitul Rusiei care poate lupta pe termen nelimitat se spulberă
Turcia nu caută un conflict cu Israelul în Siria, deși cele două țări nu văd la fel viitorul sirian
Un militar al armatei SUA testează noul sistem de lansare a rachetelor Javelin. Sursa Foto: U.S. Army.
EXCLUSIV
Zorii unui nou război rece aduc al treilea război mondial mai aproape decât a fost vreodată?
Rușii susțin că au recucerit 63% din teritoriul capturat inițial de armata ucraineană în regiunea Kursk
Cel mai modern obuzier rus suferă. 2S43 “Malva” e departe de omologul ucrainean “Bohdana”, ca să nu mai vorbim de variantele occidentale PzH 2000, Caesar sau Archer
Franța reacționează după ce rușii au activat radarul sistemului S-400 pentru ”a lua în cătare” un avion de cercetare Atlantique 2, aflat deasupra Mării Baltice
Dezinformare privind zborul unei ”drone” deasupra Galațiului. MApN: E vorba despre o aeronavă de tip ultra-ușor
Ucrainenii au arestat un colaborator al serviciilor ruse, deghizat în femeie, care își făcea selfie-uri în fața facilităților militare ucrainene
SRI a dejucat un sabotaj pe teritoriul României. Operațiunea, organizată de serviciile speciale rusești
Începând de anul viitor, Lituania va cheltui 6% din PIB pentru apărare. ”Trăim vremuri dificile care necesită decizii îndrăznețe și leadership”
Cum să aprinzi butoiul cu pulbere al Europei: ”Dacă SUA pot revendica Groenlanda, ne putem uni și noi cu Serbia”
Sursa foto: mediapost.com.
EXCLUSIV
„Refugiații din TikTok”. Utilizatorii din SUA, care se așteaptă la interzicerea rețelei de socializare, riscă să devină victime ale sistemului de cenzură ,,Great Firewall''
Rusia și Iranul întăresc relațiile și semnează un acord strategic
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce învaţă NATO din cei trei ani de război din Ucraina? Amiralul Pierre Vandier: Am fost martorii combinației dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului
Cu peste 800 de deținuți politici și zeci de încălcări ale drepturilor omului, Rusia este cap de listă în criticile organizațiilor internaționale de profil
pixel