Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump își pregătește o revenire în forță la Casa Albă. Lista politicienilor invitați la inaugurare este grăitoare
News
Data actualizării:
Data publicării:
Ales la alegerile din noiembrie, Donald Trump devine oficial, luni, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. După ceremonia de învestire, republicanul se va muta din nou la Casa Albă, de unde a condus deja din 2017 până în 2017 ca al 45-lea președinte.
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour

Autoritățile se așteaptă ca aproximativ 200.000 de susținători și oponenți ai lui Trump să vină la Washington, în timp ce biletele pentru ceremonia în sine au fost vândute cu câteva zile înainte.

Printre invitați se numără Elon Musk și alți miliardari.

Aliatul apropiat al lui Trump, miliardarul Elon Musk, care acum provoacă o agitație similară cu viitorul președinte al SUA, cu postări sălbatice pe rețeaua sa de socializare X, va urmări și el. Dar vor mai fi și alți șefi ai marilor companii de tehnologie - șeful Amazon Jeff Bezos, șeful Facebook Mark Zuckerberg sau CEO-ul TikTok, Shou Chew, a cărui platformă Congresul amenință că va interzice în SUA dacă nu este vândută unei companii non-chineze.

 

Vo r fi prezenți chiar și politicieni străini, inclusiv cei de extremă dreaptă

Inaugurarea președintelui american este o chestiune internă, liderii străini sunt de obicei absenți, dar anul acesta este diferit. Printre oaspeții străini invitați se numără adesea cei care sunt aliniați politic cu Trump într-un fel.

Nu doar premierul italian Georgia Meloni sau președintele argentinian Javier Milei vor fi prezenți, ci și o serie de politicieni care nu sunt acum lideri de state. E vorba despre fostul premier polonez Mateusz Morawiecki, deputatul britanic și fața Brexit-ului Nigel Farage, extrema dreapta franceză, politicianul Éric Zemmour, naționaliștii Santiago Abascal (partidul spaniol Vox) și Tom Van Grieken (Partidul Interesul Flamand din Belgia). În ciuda campaniei electorale din Germania, va sosi și copreședintele AfD, Tino Chrupalla.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán și co-liderul AfD Alice Weidel au primit și ei o invitație, dar și-au cerut scuze din cauza unui program încărcat, sau președintele chinez Xi Jinping, dar în cele din urmă va veni vicepreședintele chinez Chan Cheng.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în schimb, nu a fost invitată, a notat site-ul Politico. Ambasadorul Muraru va reprezenta oficial România.

La inaugurare va merge și o delegație a grupului Parlamentului European ”Patrioții pentru Europa”.

Steagurile americane de la Capitoliu nu vor fi arborate în bernă în timpul ceremoniei, chiar dacă data se încadrează în perioada de doliu de 30 de zile după moartea fostului președinte Jimmy Carter. Special pentru inaugurarea lui Trump, acestea vor fi ridicate și apoi coborâte din nou, a anunțat liderul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

 

Tarife, deportări și amnistie pentru răsculații de la Capitoliu

Trump a anunțat deja că va semna peste 100 de ordine executive în prima zi de mandat. Probabil, unele dintre aceste decizii vor declanșa acțiuni în justiție.

  • Republicanul a promis că va „închide” imediat granița de sud și va reveni la interdicția de a călători în SUA pentru cetățenii anumitor țări.

  • Trump a mai anunțat „cea mai mare acțiune de deportare din istoria Americii”. Ofițerii federali de imigrație vor viza peste 300 de persoane cu antecedente de infracțiuni flagrante și violente, după ce Trump preia mandatul luni.

  • Trump spune că va interzice, încă din prima zi a mandatului, acordarea cetățeniei americane pentru toți copiii născuți în Statele Unite din părinți imigranți, deși nu este clar cum va ocoli Amendamentul al 14-lea din Constituție.

  • De asemenea, noul președinte a promis că va impune imediat un tarif de 25 la sută pentru toate mărfurile care vin în Statele Unite din Canada și Mexic.

  • El dorește, de asemenea, un tarif minim de 10 la sută pentru toate mărfurile din străinătate, care ar putea afecta, printre altele, industria auto din Europa.

  • Apoi dorește să impună o taxă deosebit de mare asupra produselor din China.

  • Trump a anunțat, de asemenea, că în primele sale minute de mandat va grația majoritatea celor 1.500 de susținători radicali ai săi care au luat cu asalt Capitoliul după ce au pierdut ultimele alegeri.

  • El dorește, de asemenea, să anuleze rapid o serie de reglementări și subvenții privind politica climatică puse în aplicare de predecesorul său democrat, Joe Biden.

  • Printre altele, probabil că se va retrage din nou din acordul climatic de la Paris sau se va anula măsura federală de susținere a vânzării de mașini electrice, care în mod paradoxal poate aduce beneficii companiei de mașini a lui Musk, Tesla, din moment ce mișcarea probabil va dăuna în special producătorilor de mașini electrice mai puțin consacrați.

  • Trump dorește, de asemenea, să crească rapid producția internă de petrol și este probabil să anuleze unele dintre restricțiile de mediu pe care Biden le-a pus în aplicare.

  • Unii dintre primii pași anunțați se referă la „războaiele culturale” ale Americii: anularea finanțării federale pentru școlile pe care administrația le consideră prea legate de ideologia „woke” de stânga sau interzicerea persoanelor transgender din armata sau în sporturile feminine.

  • Pe de altă parte, în prima zi aproape sigur nu vom vedea sfârșitul războiului rusesc din Ucraina, pe care Trump a promis că îl va rezolva „în 24 de ore” chiar înainte de preluarea mandatului. Acum susține că și-ar dori să o facă în termen de șase luni.

 

A strâns două sute de milioane pentru inaugurare

 

În timp ce la inaugurarea lui Biden în ianuarie 2021, Trump, răspândind pretenții de alegeri frauduloase, a încălcat tradiția și nu a participat la ceremonie, de data aceasta, atât președintele în exercițiu Biden, cât și vicepreședintele Kamala Harris, pe care Trump l-a învins la alegerile din noiembrie, vor fi prezenți.

Potrivit tradiției, vor participa și foști președinți, republicanul George Bush Jr. și democrații Bill Clinton și Barack Obama. Cu excepția ultimelor menționate, toți vor fi însoțiți de soțiile lor. Michelle Obama, care a lipsit și ea la înmormântarea lui Carter, nu va participa la ceremonie, deși a fost la prima inaugurare a lui Trump.

O serie de oameni bogați au contribuit cu milioane de dolari la inaugurare, iar deja la începutul lunii ianuarie, echipa lui Trump a raportat că a strâns 200 de milioane de dolari în aceste scopuri. Potrivit presei americane, surplusul de bani va fi folosit probabil și în alte scopuri, de exemplu, pentru viitoarea construcție a bibliotecii prezidențiale a lui Trump.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Polonia vrea o demonstrație de forță militară în fața Rusiei. România, invitată și ea să participe la manevrele care sunt un răspuns la mișcările militare ruse
Rusia s-a răzgândit și nu mai vrea Ucraina nici în UE. Medvedev, ziua și derapajul: UE se va militariza, urăște Rusia și vrea să se răzbune pe noi
Nicușor Dan a avut o discuție cu Recep Tayyip Erdogan la Haga. Situația din Marea Neagră, subiect principal pe agenda bilaterală
DefenseRomania susține evenimentul „Întoarce-te viu” organizat de comunitatea ucraineană din București cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Torturii
Roberto Musneci, Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta a celebrat istoria milenară a Ordinului și a salutat relațiile speciale cu România
Declarația finală a Summitului NATO de la Haga. Cinci priorități care au în centru amenințarea pe termen lung din partea Rusiei
Statele NATO se angajează să investească 5% din PIB până în 2035 / Nicuşor Dan: Ne dorim ca şi aliaţii NATO să poată participa la aceste mecanisme UE de finanţare pentru apărare
Marea Britanie revine la avioane nucleare și cumpără 12 aeronave F-35A capabile să transporte arme nucleare tactice
Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina. Ministrul român de externe: Atitudinea Rusia împiedică realizarea unei păci drepte în Ucraina
Ionuț Moșteanu a reafirmat angajamentul ferm al României față de apărarea colectivă. România crește investițiile în apărare
Rusia continuă să investească în triada nucleară: Noi rachete Yars și bombardiere Tu-160 se vor alătura Forțelor Strategice
5% e noul 2%. Sunt pregătiți ”greii” europeni din NATO pentru cel mai important obiectiv din istoria Alianței?
"Ar putea fi pregătit atunci”. Zelenski a oferit o evaluare a momentului în care Putin ar putea ataca un membru NATO
INSCOP Research: 7 din 10 români au încredere în NATO. Date actualizate privind încrederea în NATO și UE
Începe summitul NATO de la Haga: Creșterea cheltuielilor pentru Apărare, turarea la maximum a industriei și războiul rus împotriva Ucrainei, pe agenda discuțiilor
Monument închinat militarilor americani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial / NATO Rapid Deployable Corps Italy
EXCLUSIV
Cu Statele Unite care privesc mai mult spre China, pragul de 5% pentru apărare devine o țintă obligatorie pentru europenii din NATO (Analiză)
Știu ei polonezii ceva, de se înarmează așa. Fost oficial NATO sugerează că articolul 5 nu s-ar activa automat în cazul unui „atac minor” al Rusiei asupra Estoniei
Navele de luptă ale Rusiei, folosite în premieră pentru a escorta ”flota fantomă” de petroliere
Spania anunță deja că nu va îndeplini noul angajament NATO în materie de apărare
Aviz favorabil. Cine e Ionuț Moșteanu, noul ministru al Apărării și vicepremier în Guvernul Bolojan
Dintre toți europenii românii cred cel mai mult în Donald Trump. Suntem urmați de unguri și polonezi
Trump dă semnalul: De ce nu ar trebui să existe o schimbare de regim în Iran?
Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa

Ştiri Recomandate

Singurul portavion rusesc, bun de muzeu. Amiral Kuznețov ar putea fi retras pe motiv că ”epoca portavioanelor a apus”
Reînvie lagărul sovietic. În timp ce anunță că închide consulatul polonez din Kaliningrad, Ministrul rus de Externe începe o vizită de trei zile în Coreea de Nord
O țară europeană care nu are F-16 va antrena piloți ucraineni pentru F-16. România e și ea cu motoarele turate la maximum
Patriotism cu forța: Cenzura din Rusia, inclusiv în domeniul militar, devine politică de stat și instrument esențial pentru a menține regimul
Undă verde în Senatul SUA pentru un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Suma a fost crescută de la 300 de milioane de dolari
Ivan și francezii: Rusia a desemnat Franța principalul său adversar în Europa. Franța joacă un rol cheie în protejarea României și implicit a Alianței
Bombele SUA ”bunker buster” nu au distrus tot stocul iranian de uraniu, confirmă Israelul. Dar există și o parte pozitivă
UPDATE: Berlinul neagă că va cumpăra încă 15 avioane F-35. Proiectul european FCAS rămâne în picioare
Sorin Encuțescu
EXCLUSIV
Cum pregătește România doctrina și strategia pentru războiul viitorului? | Armata, între T-55 și arme de ultimă generație | Sorin Encuțescu, la Obiectiv EuroAtlantic
SUA vor livra trei PATRIOT pentru Ucraina. Două state europene vor plăti pentru sistemele antiaeriene
Trump trimite pentru prima dată arme Ucrainei, folosind PDA și anunță că va face luni o „declarație majoră” cu privire la Rusia
Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
pixel