Simple declaraţii sau un angajament direct? Trump refuză să excludă utilizarea forței militare pentru a prelua controlul Groenlandei și Canalului Panama
Donald Trump a declarat marți că nu ar exclude utilizarea forței militare pentru a prelua controlul Canalului Panama și al Groenlandei, declarând că controlul SUA asupra ambelor teritorii este vital pentru securitatea națională americană.
Un militar american al U.S. Air Force depune jurământul de înrolare în fața Muntelui Dundas din Groenlanda. Sursa foto: USAF.
Vorbind reporterilor cu mai puțin de două săptămâni înainte de preluarea mandatului, pe 20 ianuarie, și în timp ce o delegație de consilieri și asistenți, din care face parte și Donald Trump Jr. se află în Groenlanda, Trump a lăsat deschisă posibilitatea utilizării armatei americane pentru a securiza ambele teritorii. Intenția lui Trump marchează o respingere a decenii de politică americană care a acordat prioritate autodeterminării în fața expansiunii teritoriale.
„Nu am de gând să mă angajez la asta”, a spus Trump, când a fost întrebat dacă ar exclude utilizarea armatei. „S-ar putea să fie nevoie. Canalul Panama este vital pentru țara noastră”. Acesta a adăugat: „Avem nevoie de Groenlanda în scopuri de securitate națională”.
Groenlanda, unde se află o mare bază militară americană, este un teritoriu autonom al Danemarcei, un aliat vechi al SUA și un membru fondator al NATO. Trump a pus la îndoială legitimitatea pretențiilor Danemarcei asupra Groenlandei.
Canalul Panama a fost controlat exclusiv de țara omonimă timp de mai bine de 25 de ani. Statele Unite au returnat zona Canalului Panama țării în 1979 și au încheiat parteneriatul lor comun în controlul căii navigabile strategice în 1999.
Referindu-se la comentariile lui Trump într-un interviu acordat televiziunii daneze TV2, prim-ministrul Mette Frederiksen a numit Statele Unite „cel mai important și mai apropiat aliat al Danemarcei” și a declarat că nu crede că Statele Unite vor folosi puterea militară sau economică pentru a obține controlul asupra Groenlandei.
Frederiksen a repetat că salută interesul sporit al Statelor Unite pentru regiunea arctică, dar că acest lucru „va trebui să fie făcut într-un mod care să respecte poporul groenlandez”, a spus ea.
„În același timp, trebuie să se facă într-un mod care să permită Danemarcei și Statelor Unite să coopereze în continuare, printre altele, în cadrul NATO”, a spus Frederiksen.
Anterior, Trump a postat un videoclip cu avionul său privat aterizând la Nuuk, capitala teritoriului arctic, într-un peisaj cu vârfuri acoperite de zăpadă și fiorduri.
„Don Jr. și reprezentanții mei aterizează în Groenlanda”, a scris Trump. „Primirea a fost grozavă. Ei, și Lumea Liberă, au nevoie de siguranță, securitate, putere și PACE! Aceasta este o înțelegere care trebuie să se întâmple. MAGA. FACEȚI GROENLANDA MĂREAȚĂ DIN NOU!”
Într-o declarație, guvernul Groenlandei a afirmat că vizita lui Donald Trump Jr. are loc „ca persoană privată” și nu ca o vizită oficială, iar reprezentanții Groenlandei nu se vor întâlni cu acesta.
Ministrul panamez de externe, Javier Martínez-Acha, a declarat că guvernul său nu a avut contacte oficiale cu Trump sau cu reprezentanți ai viitoarei administrații, dar a reiterat comentariile anterioare ale președintelui țării, José Raúl Mulino, care a declarat luna trecută că canalul va rămâne în mâinile panamezilor.
„Suveranitatea canalului nostru nu este negociabilă și face parte din istoria noastră de luptă și o cucerire ireversibilă”, a declarat Martínez-Acha.
Trump a propus, de asemenea, ca statul Canada să se alăture Statelor Unite ca al 51-lea stat. El a declarat marți că nu ar folosi forța militară pentru a invada țara, care are peste 40 de milioane de locuitori și este un partener fondator al NATO.
În schimb, a spus el, se va baza pe „forța economică”, prezentând deficitul comercial al SUA față de Canada - o națiune bogată în resurse naturale care furnizează SUA mărfuri precum țițeiul și petrolul - drept o subvenție care ar urma să se încheie.
Liderii canadieni au ripostat după ce anterior au respins retorica lui Trump ca pe o glumă.
„Comentariile președintelui ales Trump arată o lipsă totală de înțelegere a ceea ce face din Canada o țară puternică. Economia noastră este puternică. Oamenii noștri sunt puternici. Nu vom da niciodată înapoi în fața amenințărilor”, a declarat ministrul canadian de externe Mélanie Joly într-o postare pe X.
Justin Trudeau, premierul demisionar al țării, a fost și mai tranșant. „Nu există nicio șansă ca Canada să devină parte a Statelor Unite”, a scris el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News