Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump: Vă garantez că în aceste momente rușii și chinezii dezmembrează elicopterele Apache. Sunt foarte buni la copiat
Fostul președinte Donald Trump a lansat un nou val de critici la adresa actualei administrații, după retragerea SUA din Afganistan, abordând și subiectul sensibil al tehnicii militare pe care americanii nu au mai putut-o evacua sau distruge și care a căzut în mâinile talibanilor.
Avioane americane F-16 Fighting Falcon și un elicopter de tip Boeing AH-64 Apache, în timpul unei misiuni în Afganistan, operând de la baza Bagram, în 2014. Sursă foto: US Air Force

Folosindu-se de celebrele hiperbole care îi însoțesc discursul, Donald Trump a dat exemplul elicopterelor de atac Boeing AH-64 Apache, „cele mai bune din lume”, care au ajuns pe mâna talibanilor. 

Trump e convins că tehnica militară americană se află deja în mâinile Rusiei și Chinei, precizând că cele două state rivale se pricep foarte bine la a copia tehnologia americană. Fostul președinte învinovățește actuala administrație Biden pentru modul în care s-a desfășurat retragerea americanilor din Afganistan, la aproape două decenii de la debutul celui mai lung război din istoria Americii.

„Mă întreb cum mai poate fi recuperat echipamentul militar? Și vă garantez că Rusia și China au deja elicoptere Apache pe care le dezmembrează pentru a afla informații confidențiale privind modul de fabricare. Sunt (n.a. - elicopterele Boeing AH-64 Apache) de departe cele mai bune din lume. Acum sunt dezmembrate pentru a se produce diferite copii. Rușii și chinezii sunt foarte buni la asta. Este rușinos”, a precizat Donald Trump, citat de Fox News.

 

G Ad:

SUA au cheltuit 83 de miliarde pentru dezvoltarea capacităților militare a forțelor afgane

 

După retragerea trupelor americane din Afganistan și ofensiva fulgerătoare a talibanilor care au preluat din nou controlul țării în doar câteva săptămâni, insurgenții fundamentaliști au pus mâna pe un întreg arsenal american.

Se estimează că Forțele Aeriene Afgane aveau înainte de căderea Kabulului operabile aproximativ 167 de avioane și elicoptere, în timp ce Fox precizează că US Army ar fi lăsat în urmă aproximativ 76 de aeronave militare, însă marea majoritate inoperabile.

Rămâne însă un semn mare de întrebare cu privire la capacitatea talibanilor de a opera aceste sisteme, însă marile probleme sunt reprezentate de mentenanță și piese de schimb. 

De precizat că, potrivit Biroului Inspectoratului General pentru Reconstrucția Afganistanului, subordonat Congresului american, SUA au cheltuit aproximativ 83 de miliarde de dolari în dezvoltarea forțelor afgane, începând cu 2001, anul începerii războiului.

CITEȘTE ȘI: De la avioane la Humvee, talibanii au capturat un întreg arsenal american, dar nu prea au ce face cu el. SUA ezită să îl distrugă

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și blindate Sabre pentru dotarea forțelor speciale
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro