Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șeful spionajului militar ucrainean: Militarii ucraineni au tras cu rachete Javelin asupra forțelor susținute de Rusia
Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, în recentul interviu acordat publicaţiei Military Times a făcut o menţiune care a scăpat din vedere multor experţi militari, şi anume că Forţele Armate Ucrainene au folosit deja sisteme de rachete antitanc Javelin, oferite de SUA, împotriva forţelor separatiste pro-ruse.

Recent, după cum probabil aţi citit deja, şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a acordat un interviu publicaţiei Military Times în care a vorbit în mare parte despre numărul tot mai mare de trupe ruse la graniţa cu Ucraina şi despre posibilitatea unei noi agresiuni militare, planificată de Rusia să aibă loc până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Dar, Kirilo Budanov a făcut trimite şi la utilizarea de către Forţele Armate Ucrainene a sistemelor de rachete antitanc Javelin împotriva forţelor separatiste, susţinute de Rusia.

G Ad:

După cum susţin şi analiştii militari ai publicaţiei The War Zone, sistemele de rachete antitanc Javelin, împreună cu alte arme avansate pe care armata ucraineană le-a achiziționat în ultimii ani, precum şi dronele înarmate Bayraktar TB2, vor juca un rol important în rezultatul oricărei confruntări militare majore viitoare cu Rusia. 

Generalul de brigadă ucrainean Budanov, care conduce Direcția Principalade Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, cunoscut și sub acronimul său ucrainean GUR, a profitat de interviu acordat publicaţiei Military Times pentru a cere mai mult ajutor din partea guvernului SUA, deoarece declaraţiile sale au sunat ca un semnal de alarmă cu privire la desfășurarea de către Armata Rusă a unui număr tot mai mare de unități militare în apropiere de graniţele Rusiei cu Ucraina.

„Avem nevoie de mai mult [asistență militară]. Nicio țară, cu excepția Ucrainei, nu are un război deschis cu Rusia. De șapte ani durează", a declarat Budanov pentru Military Times. 

„De aceea suntem siguri că SUA ar trebui să ne ofere tot ce nu am primit înainte. Și chiar acum. Este momentul potrivit pentru asta. Pentru că după, poate fi prea târziu”, a spus şeful Direcției Principale de Informații (GUR).

Decizia guvernului SUA de a aproba în anul 2018 o primă vânzare de sisteme de rachete antitanc Javelin a fost văzută ca o încercare clară de a consolida capacitatea Ucrainei de a contracara orice nouă ofensivă militară susținută de Rusia. 

În primăvara anului 2018, Ucraina a primit din Statele Unite primele 37 de lansatoare ATGM Javelin și 210 rachete pentru acestea. 

Amintim că, la începutul lunii octombrie, un al treilea lot de ajutor militar american a sosit în Ucraina. Ca parte a acestui al treilea lot de ajutor militar au fost livrate muniții de calibru NATO, arme antitanc Javelin, echipamente medicale și alte materiale.

Sistemul de rachete Javelin Close Combat - Medium este o rachetă ghidată antitanc portabilă, care poate fi folosită pentru a distruge vehiculele de luptă blindate aflate la o distanță de până la 2.500 de metri.

Inițial, Ucrainei i s-a interzis utilizarea acestor arme, cu excepția cazului unei invazii rusești către vest. Cu toate acestea, abia anul trecut, SUA au permis trupelor ucrainene să folosească aceste arme pe linia frontului din Donbas, atâta timp cât acestea sunt folosite în scop „defensiv”. 

Budanov nu a oferit detalii despre momentul în care sistemele de rachete antitanc Javelin au fost folosite pentru prima dată împotriva forțelor inamice din Donbas sau în ce circumstanțe. 

Cu toate acestea, uşoare confruntări de-a lungul așa-numitei „linii de contact” care separă zonele ocupate „separatiste” de restul Ucrainei, au loc în mod oarecum regulat. Chiar în octombrie, armata ucraineană a anunțat că a efectuat primul atac aerian cu una dintre dronele Bayraktar TB2, achiziţionate din Turcia,  pentru a distruge un obuzier D-30 de 122 mm care era folosite de forţele separatiste pentru a bombarda pozițiile militarilor ucraineni.

Utilizarea în luptă de către Ucraina a sistemelor de rachete antitanc Javelin este o evoluție semnificativă, demonstrând dorința și capacitatea țării de a folosi aceste arme. Budanov a declarat în mod special pentru Military Times că sisteme Javelin, împreună cu dronele Bayraktar TB2, au „o valoare semnificativă de descurajare...făcându-i pe ruși să se gândească de două ori înainte să atace”.

În concluzie, putem susţine că orice mijloace de descurajare pe care le are armata ucraineană sunt poate acum mai importante ca niciodată.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro