Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia destructurează grupările siriene care se opun normalizării relațiilor dintre Ankara și Damasc
News
Data publicării:
Zonele din nordul Siriei sunt martorele unor tensiuni de securitate între forțele turce și facțiunea Brigada Suqur Al-Shamal, condusă de Hassan Khairiya. Motivul tensiunii se datorează faptului că partea turcă a emis recent ordine de dizolvare a facțiunii din cadrul așa-numitei Armate Naționale și de a preda sectoarele acesteia Brigăzii de Grăniceri și Poliției Militare.
Turcia, pagina de facebook a lui Viktor Orban
Turcia, pagina de facebook a lui Viktor Orban

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, măsurile au venit din cauza refuzului facțiunii de a se reconcilia cu forțele guvernamentale siriene și de a deschide punctul de trecere Abu Al-Zindeen, care leagă zonele controlate de facțiunile Armatei Naționale de zonele controlate de regim.

Facțiunile siriene loiale Turciei își exprimă obiecția față de calea actuală de normalizare a relațiilor dintre Ankara și Damasc. O serie de facțiuni, inclusiv Brigada Suqur al-Shamal, au participat la proteste împotriva deschiderii punctului de trecere Abu Al Zindeen, care a venit în aplicarea angajamentelor turco-ruse și în contextul unui efort de normalizare a situației pe teren în regiune și înlăturare a divergențelor care împiedică reconcilierea dintre Damasc și Ankara.

Observatorii cred că decizia de a dizolva Brigada Suqur al-Shamal este un mesaj de avertizare pentru restul facțiunilor active în nordul Siriei că oricine se revoltă împotriva opțiunilor turcești va fi sortit dizolvării și dispariției.

Decizia de a dizolva Brigada Suqur al-Shamal a declanșat o stare de neliniște în nordul Siriei. Comandantul Consiliului Militar din Qubaybah al-Mawali din Idlib s-a exprimat împotriva dizolvării, solicitând mobilizarea deplină pentru a sta împotriva deciziei și împotriva oricărei țări care sprijină dizolvarea facțiunii. Acesta a subliniat acceptul membrilor de a face reforme și de a lupta împotriva corupților din cadrul facțiunii fără a o dizolva.

Consiliul Tribal Bani Khalid din nordul Siriei și Consiliul Suprem al Tribului Al Naim au respins, de asemenea, decizia turcă și au lansat un apel către toate facțiunile și membrii tribului să rămână uniți cu Brigada Suqur al-Shamal și împotriva deciziilor luate împotriva acesteia, printre care deschiderea de treceri cu guvernul sirian.

Consiliul General Revoluționar din Guvernoratul Idlib a organizat o demonstrație de protest împotriva a ceea ce a descris drept decizia nedreaptă împotriva Brigăzii Suqur al-Shamal. În același timp, convoaie uriașe aparținând Brigăzii Suqur Al-Shamal s-au îndreptat din Afrin către Al-Nabi Houri, Sheikh Rus și Aboudan în zona rurală din Alep, pentru a crește nivelul de pregătire pentru luptă.

Observatorii spun că decizia Turciei de a dizolva Brigada Suqur al-Shamal s-ar putea extinde și la alte facțiuni care și-au exprimat neliniștea cu privire la posibilitatea normalizării dintre Ankara și Damasc, dar este puțin probabil ca problema să ajungă la punctul de a se confrunta cu forțele turce care își extind controlul asupra regiunii.

 

Tendința de normalizare între Damasc și Ankara îți menține cursul

 

Observatorii subliniază că mișcarea Turciei indică faptul că trendul de normalizare între Damasc și Ankara continuă, chiar dacă există obstacole pe parcurs, în lumina conștientizării ambelor părți că menținerea status quo-ului nu servește intereselor reciproce.

Președinția turcă a negat luni existența unor acorduri privind data și locația unei întâlniri așteptate între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său sirian, Bashar al-Assad.

Agenția rusă Novosti a precizat că există multe zvonuri în mass-media despre această problemă, confirmând totodată că nu există încă un acord în acest sens. Președinția turcă a menționat că va anunța problema reuniunii la momentul oportun, când informațiile vor deveni disponibile.

Comentariul turc asupra întâlnirii vine după ce Damascul a subliniat că nu există nicio posibilitate de apropiere de partea turcă atâta timp cât aceasta din urmă nu se retrage de pe teritoriul sirian.

Ministrul sirian de externe, Faisal al-Miqdad, a explicat la începutul acestei luni că numeroasele sarcini asumate de guvernul sirian vor duce în cele din urmă la eliberarea "fiecărei fărâme de teren ocupată de Turcia și a fiecărei fărâme de teren ocupată de Statele Unite sau de forțe separatiste care s-au pus în slujba tendințelor occidentale".

Ca răspuns la o întrebare despre prezența iraniană și rusă în Siria și încălcarea lor a suveranității siriene, Al-Miqdad a declaraat că acest lucru se aplică "ocupării turcești a pământului nostru".

Prezența turcă în nordul Siriei reprezintă principalul motiv care împiedică normalizarea relațiilor dintre Damasc și Ankara. Damascul dorește, de asemenea, ca Turcia să ridice acoperirea facțiunilor pe care le susține.

Facțiunile s-au format în Siria din 2013 și, cu sprijin regional, de la acea dată până în 2015, au confiscat aproximativ 70% din geografia țării. Situația s-a schimbat după ce Rusia a intervenit în Siria, iar prezența facțiunilor din nord-vestul țării a scăzut.

Controlul regiunii este astăzi împărțit de două tabere. Prima tabără este Armata Națională, care include facțiuni care au operat în cadrul așa-numitei Armate Siriene Libere și este activă în principal în zonele rurale din Alep, Raqqa și Hasakah.

Deși fracțiunile Armatei Naționale sunt teoretic afiliate la Ministerul Apărării în așa-numitul Guvern interimar afiliat Coaliției Naționale pentru Forțele Revoluționare și de Opoziție, în practică Turcia este cea care le controlează finanțarea și deciziile. A doua tabără este reprezentată de Hay'at Tahrir al-Sham, cunoscută anterior ca Jabhat al-Nusra, care își extinde influența asupra guvernoratului Idlib și are relații cu Turcia, deși aceasta din urmă este dornică să arate că există o distanță între ele.

Observatorii consideră că Turcia nu vrea acum să riște să piardă cartea facțiunilor până când viziunea nu devine clară în ceea ce privește calea normalizării cu Damascul. Cu toate acestea, în această perioadă, Turcia are în vedere desființarea facțiunilor care s-au răzvrătit recent împotriva deciziilor sale. Rămâne întrebarea despre următoarea facțiune care va fi desființată după Brigada Suqur al-Shamal.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Convorbire telefonică Gherasimov-Brown: Șeful Armatei ruse susține că Moscova plănuia lansarea Oreshnik cu mult timp înainte de decizia SUA de a permite lovituri cu rachete ATACMS
”Mașină de scris automată la penețeu”. Autoritățile georgiene - declarații pro-UE, fapte pro-Moscova. Pe scenariul mineriadelor, perchezițiile la sediile opoziției găsesc ”echipament pentru revolte”
Pashinyan spune că Armenia refuză să mai revină în OTSC: “Punctul de la care mai este posibilă întoarcerea a fost depășit”
Așa arată o demonstrație de forță de generația a 5-a: Avioane F-35 completate de bombardiere B-52 au arătat Rusiei ce înseamnă puterea aviației aliate
Nordul Flancului Estic a ieșit din sală în timpul discursului lui Lavrov de la OSCE
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
Guvernul premierului francez Barnier a fost demis de Adunarea Naţională
Rutte: Nu trebuie să fim naivi, tehnologiile nucleare rusești care ajung în RPDC pot amenința Europa și SUA
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Trump are pe masă trei planuri pentru conflictul din Ucraina. Fiecare implică mai multe arme pentru Kiev, dar niciunul nu include aderarea la NATO
Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
E.S. Adrian Zuckerman, live, înainte de un moment crucial pentru România. Ce urmează?
România, la răscruce. Mesajul diplomației române: Neutralitatea este o vorbă în vânt. Toate ororile războiului se întâmplă în state fără umbrela NATO
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Situație ciudată în Coreea de Sud: A fost ridicată legea marțială după ce Parlamentul a blocat decretul președintelui de instituire a legii
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale
Scenariul Germaniei de Vest? „Articolul 5 nu se va aplica pe întreg teritoriul Ucrainei”. Zelenski face primul pas în direcția negocierilor și solicită garanţii de la NATO
Putin aprobă cheltuieli militare record. Cel mai secret buget de la prăbușirea Uniunii Sovietice
A început Parada Militară Naţională de 1 Decembrie: Circa 2.500 de militari vor trece pe sub Arcul de Triumf (Video)
Generalul Vlad, șeful Armatei, după o întâlnire cu omologul său din R. Moldova: Armata României sprijină modernizarea și pregătirea Armatei moldovene
Polonia anunță finalizarea primei secțiuni din „Scutul estic” împotriva Rusiei. „Cel mai mare proiect de acest tip din istoria Europei după 1945”
România transmite că e alături de georgienii din stradă. Violențe mari în Georgia după ce guvernul a suspendat drumul pro-european al țării
Unsprezece avioane militare chineze și rusești s-au apropiat de Coreea de Sud; armata sud-coreeană a ridicat avioanele de luptă
Pierderi importante pentru ruși: După ce au lovit un radar K1 Podlet, vital pentru sistemele S-300/S-400, ucrainenii au țintit și senzorii unui Buk-M3
Reprezentanții Tik Tok vor fi audiați de urgență în Parlamentul European după rezultatul alegerilor din România. Aplicația chinezească se apără

Ştiri Recomandate

Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
Rheinmetall a folosit cu succes un sistem automatizat anti-drone pentru distanțe ultra-scurte
Rusia confirmă că a fost atacată cu rachete ATACMS și Storm Shadow. A fost lovită o facilitate unde se produce combustibili pentru rachete
Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Cine e în spatele uciderii generalului rus Igor Kirilov, ”Chimicul”: Cu o structură aproape egală cu cea a FBI, Serviciul este incredibil de puternic
Guvernul Orban acordă azil politic unui fost ministru din Polonia. Primul politician polonez de după 1989 care solicită protecție internațională
Rusia, reaprovizionată cu armament greu din Koreea de Nord (Video): Un nou transport de artilerie nord-coreeană a fost trimis armatei ruse
pixel