Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia este mai aproape cu o aeronavă ATR-72 de realizarea conceptului “Patria albastră”
11 Martie, 16:18
Pe 10 martie, Forțele Navale turce au primit a doua dintre cele șase aeronave de patrulare ATR-72 comandate în cadrul proiectului Meltem-3 și redenumite P-72, de către Turcia, după instalarea la bord a sistemelor specifice destinației aeronavelor.

Potrivit unei postări pe Twitter a profesorului Ismail Demir, șeful Industriilor de Apărare din Turcia, cele șase ATR-72 sunt necesare marinei turce pentru a pune în aplicare conceptul „Patria albastră” de asigurare a hegemoniei Turciei în estul Mediteranei.

În cadrul acestui proiect, compania franco-italiană ATR a furnizat părții turce doar aeronavele în sine, ca platforme aeriene simple, în varianta ATR-72-600, iar instalarea tuturor echipamentelor și sistemelor necesare este efectuată de fabricile industriei de apărare din Turcia.

Prima aeronavă ATR-72 (P-72) a fost livrată Forțelor Navale turce în decembrie 2020, după cum a informat navalpost.com, însă, în prezent, nu se cunoaște când vor fi disponibile și celelalte patru avioane.

Comentariul autorului: Întrucât Turcia își echipează singură aeronavele, este dificil de spus dacă, după instalarea echipamentelor specifice, avioanele devin mai apropiate de varianta ATR-72 MP, destinată misiunilor de patrulare, sau de versiunea ATR-72 ASW, specifică luptei antisubmarin.

Din datele la dispoziție, contractul inițial al programului Meltem 3, semnat în 2012 între Alenia Aermacchi și Turkish Aerospace, prevedea achiziționarea a șase aeronave ATR-72-600 și modificarea acestora în configurația ASW. Primele aeronave ATR-72-600 au ajuns la facilitățile Turkish Aerospace în 2013.

Ceea ce constituie însă o certitudine, este faptul că Turcia nu economisește resurse pentru consolidarea Forțelor sale Navale. Faptul că se contină programul avioanelor de patrulare „clasice”, cu pilot, după ce în ultimii ani marina turcă și-a arătat interesul și a alocat deja resurse pentru achiziționarea și utilizarea sistemelor aeriene fără pilot, arată fără dubii cât de importantă este “Patria albastră” (zona maritimă controlată) pentru Ankara.

Înainte de exercițiile intitulate simbolic Blue Homeland 2021 (Patria albastră 2021), marina turcă a primit două drone de recunoaștere și atac ANKA, iar în timpul exercițiilor, flota turcă a efectuat cercetarea și lovirea țintelor de suprafață cu ajutorul cunoscutelor Bayraktar TB2 adaptate la astfel de misiuni. De asemenea, Forțele Navale turce urmează să primească în acest an cel puțin șase drone de atac Akinci.

Se pare însă că, în viziunea specialiștilor militari turci, aeronavele de patrulare sau de luptă antisubmarin P-72 vor servi drept capabilitate strategică de apărare navală care se integrează foarte bine în conceptul “Patriei albastre”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Hamas a schimbat tactica și țintește Iron Dome. Indiciile duc către un atac plănuit de ani și organizat de Iran
Israelul a fost atacat și dinspre Siria
US Army a dat publicității imagini spectaculoase cu noul binoclu nightvision: Sistemul ENVG-B (Video)
Hamas a lansat un nou atac asupra Israelului
Avioanele franceze de luptă Mirage-2000, prezente în ultima perioadă deasupra Mării Negre, au executat de fapt misiuni de culegere de date
Tancurile israeliene Merkava așteaptă ordinul să invadeze Gaza, premieră în ultimii ani (Video). Rachete, lansate și din Liban
Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu comandantul Forțelor pentru Operații Speciale ale SUA în Europa
Palestinienii anunţă că şase persoane au fost ucise în ciocnirile din Cisiordania cu forţele israeliene
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro