Turcia își asigură locuri în primele rânduri la intrarea în Marea Roșie. Mișcare strategică făcută de turci în regiune
După Somalia, Djibouti se aliniază cooperării militare cu Turcia, într-o încercare evidentă de a acționa după controversatul memorandum de înțelegere semnat la 1 ianuarie trecut între Etiopia și Somaliland pentru accesul Etiopiei la Marea Roșie.
În timpul unei ceremonii desfășurate luni la Ankara, ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, și omologul său din Djiboutian Hassan Omar Mohamed au semnat trei acorduri referitoare la pregătirea militară, cooperarea financiară și punerea în aplicare a ajutorului planificat.
Cei doi miniștri au avut o întâlnire bilaterală, urmată de o întâlnire la nivel de delegație, la care a participat și comandantul Forțelor Terestre Turce, generalul Selcuk Bayraktaroglu. Acordurile includ un acord de cooperare pentru pregătirea militară, un acord de cooperare financiară militară și un protocol de implementare a ajutorului în numerar, potrivit Ministerului Apărării Naționale din Turcia. Ministerul a precizat că acordurile urmăresc "să dezvolte în continuare relațiile de prietenie și frățești existente între cele două țări și să contribuie la pacea și stabilitatea regională".
Turcia și Djibouti au avut legături strânse de când au stabilit relații diplomatice în 1977. Djibouti și-a deschis ambasada la Ankara în 2012, iar în anul următor Turcia și-a deschis în țara din Cornul Africii. Cele două țări colaborează în diverse domenii precum comerț, educație, asistență medicală și infrastructură.
Turcia a construit mai multe proiecte în Djibouti, precum Barajul Prieteniei Ambouli și Moscheea Abdulhamid II, cea mai mare din țară, și a oferit Djiboutiului burse, ajutor umanitar și asistență militară. În iunie 2022, guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan a livrat Djibouti drone înarmate Bayraktar TB2, care au fost afișate pentru prima dată în timpul unei parade militare pentru a marca cea de-a 45-a aniversare a independenței statului.
Cu o populație de mai puțin de un milion de locuitori, micuța țară din Cornul Africii este un partener strategic pentru Ankara , datorită locației sale de-a lungul Golfului Aden și a Mării Roșii, vitală pentru comerț și securitatea globală. Prin urmare, acordul semnat ar trebui să consolideze și mai mult parteneriatul strategic dintre părți și să întărească coordonarea și cooperarea acestora în probleme regionale și internaționale.
Acordurile din Cornul Africii vin într-un moment bine ales de Turcia
Acordul dintre Turcia și Djibouti vine, de altfel, în coroborare cu acordul similar privind apărarea și securitatea semnat pe 8 februarie între guvernul de la Ankara și cel al Somaliei.
Ambele acorduri semnate de Ankara cu cele două țări din Cornul Africii nu au loc într-un moment întâmplător, ci într-unul caracterizat de tensiuni puternice între Somalia și Etiopia în urma unui controversat memorandum de înțelegere semnat între administrația regională a Somaliland – o regiune separatistă a cărei independență nu este recunoscută de Somalia – și guvernul de la Addis Abeba să permită accesul etiopian la Marea Roșie prin concesionarea portului Berbera.
Atât acordul semnat de Ankara cu Mogadiscio, cât și cel semnat cu Djibouti par așadar să răspundă dorinței celor două țări din Cornul Africii de a-și consolida relațiile cu aliatul istoric turc și, în același timp, de a strânge ca un cleşte Somalilandul și aliatul său etiopian.
Pentru Ankara, pe de altă parte, acordurile cu Somalia și Djibouti sunt cruciale pentru a-și asigura un loc în primul rând la intrarea în Marea Roșie, unde caută noi oportunități comerciale după excluderea sa din coridorul economic India-Orientul Mijlociu-Europa (IMEC), lansat la summitul G20 de la New Delhi în septembrie 2023.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News