Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia trebuie să renunțe la rachetele S-400 pentru a rămâne în programul F-35
12 iul, 10:23
Departamentul Apărării va elimina Turcia din programul avioanelor de luptă F-35 dacă națiunea acceptă livrarea sistemului rus S-400 de apărare aeriană, a declarat un oficial al Departamentului Apărării din SUA.

Într-o întâlnire cu reprezentanții grupurilor de experți din cadrul Pentagonului, Katie Wheelbarger, asistentul secretarului apărării pentru problemele de securitate internațională, a declarat că Alianța NATO și țările partenere în dezvoltarea și formarea F-35 sunt unite în opoziția lor față de Turcia în privința achiziționării sistemului rusesc.

Preocuparea este că S-400 ar putea fi folosit pentru a aduna date despre capacitățile F-35 și că informațiile ar putea ajunge în mâinile rușilor, au explicat oficialii.

Turcia și-a exprimat interesul față de sistemul rus în 2009 și a semnat un contract cu guvernul rus pentru S-400 în 2017. Turcia este, de asemenea, un partener în programul F-35, iar Statele Unite și națiunile partenere le-au spus turcilor nu pot avea ambele sisteme.

Wheelbarger a declarat că afirmația Turciei că a cumpărat S-400 pentru că nu ar putea obține un sistem comparabil de apărare aeriană nu este adevărat. "Le-am oferit ocazia să cumpere Patriotul de nenumărate ori într-un pachet mai generos decât am oferit altcuiva și nu s-au înscris pentru asta", a spus ea.
Secretarul Apărării, Dr. Mark T. Esper, s-a întâlnit cu omologul său turc, Ministrul Apărării Hulusi Akar, la reuniunea recentă a miniștrilor apărării din NATO, și ia spus că Turcia nu va primi F-35 dacă națiunea va continua cu S-400.

Nu numai Statele Unite spun Turciei că cele două sisteme sunt incompatibile, a subliniat ea. Toate țările partenere din programul F-35 au avut aceeași viziune și toate națiunile NATO au cerut Turciei să oprească achiziția.
Achizițiile din Turcia funcționează și împotriva altor inițiative NATO, a declarat secretarul-adjunct. Noii aliați NATO lucrează pentru a scăpa de echipamentele rusești vechi pentru a deveni mai interoperabile cu forțele NATO. Turcia care cumpără sisteme ruse trimite un mesaj greșit acelor state, a mai spus Wheelbarger.

Vezi și: Erdogan: Turcia va utiliza sistemele S-400 pentru a respinge un eventual atac

Ştiri Recomandate

SUA: Sistemul MK-41 care a lansat racheta, o altă versiune față de cel din România
Turcia, reacție după ce avioanele rusești au atacat un convoi militar turc
Putin, asigurări după explozia rachetei: Nu există niciun risc
Avioane F/A-18 Hornet elvețiene au escortat un Il-96 în care se afla delegația Rusiei - VIDEO
SUA au lansat o rachetă interzisă de tratatul INF. Țintă lovită cu precizie după 500 km de zbor
Leș: F-16 și Patriot asigură o capacitate ridicată de apărare a României. Eforturi pentru o tehnică modernă
Exercițiu naval israelian de amploare
Un grup britanic probează participarea militarilor ruși în conflictele din Ucraina - Video