O rachetă intactă de ultimă generație StormBreaker a fost descoperită în deșert.
,,Armata va renunța la programul M1A2 System Enhancement Package versiunea 4 (M1A2SEPv4) și, în schimb, va dezvolta Abrams M1E3 axat pe provocările vor fi înfruntate de tancuri pe câmpul de luptă din 2040 și mai târziu”, a precizat serviciul.
U.S. Army trebuia să primească M1A2 SEPv4 începând cu primăvara anului 2023, dar această versiune nu va mai intra în producție așa cum a fost planificat, a declarat subsecretarul U.S. Army, Gabe Camarillo pentru publicația americană Defense News într-un interviu din 6 septembrie.
„În esență, vom investi acele resurse în [cercetarea și] dezvoltarea acestui nou Abrams modernizat”, a spus Camarillo. „[E] într-adevăr bazat pe amenințări, este tot ceea ce vedem acum, chiar și recent în Ucraina, în ceea ce privește un sistem de protecție activ nativ, greutate mai mică, capacitate de supraviețuire mai mare și, bineînțeles, o povară logistică redusă”, precizat subsecretarul U.S. Army.
Tancul Abrams „nu-și mai poate crește capabilitățile fără a adăuga greutate și, de asemenea, trebuie să-i reducem amprenta logistică”, a declarat generalul-maior Glenn Dean, ofițerul executiv al programului armatei pentru sistemele de luptă la sol. „Războiul din Ucraina a evidențiat o nevoie critică de protecții integrate pentru soldați, realizate din fabricație, în loc să fie adăugate.”
M1E3 Abrams va „include cele mai bune caracteristici” ale versiunii M1A2 SEPv4 și va avea o arhitectură deschisă, care va permite upgrade-uri tehnologice mai rapide și mai eficiente. Această modernizare va spori eficacitatea și manevrabilitatea brigăzilor blindate în conflictele de pe tot globul printr-o amprentă de sprijin redusă și o mobilitate operațională și tactică sporită.
Până când se va trece la producția M1E3, U.S. Army va continua să primească tancuri Abrams modernizate la versiunea M1A2 SEPv3, dar într-un număr mai mic decât era prevăzut, a anunțat US Army în comunicatul de presă.
Tehnologia cheie a versiunii SEPv4 constă într-o cameră cu infraroșu de generația a treia și un update complet al tancului, în special privind senzorii și sistemul de comandă-control.
Baza noului program de modernizare este reducerea greutății tancului Abrams, care îi va permite să fie mai mobil și să aibă o rază mai mare de acțiune.
„Apreciem că viitoarele câmpuri de luptă prezintă noi provocări pentru tanc, pe măsură ce studiem conflictele recente și în curs”, a declarat generalul de brigadă Geoffrey Norman, directorul echipei interfuncționale pentru vehicule de luptă de generație următoare.
Norman, care a preluat echipa în toamna trecută, și-a petrecut șapte luni înainte de actualul său loc de muncă în Polonia, la Divizia 1 Infanterie (a U.S. Army – nota autorului). El a declarat anul trecut pentru Defense News că divizia a lucrat cu polonezi, lituanieni și alți parteneri europeni de pe flancul estic pentru a observa evenimentele din Ucraina.
Greutatea mare este un inhibitor major al mobilității, a declarat Norman în toamna trecută. „Căutăm în mod constant modalități de a reduce greutatea tancului pentru a ne crește mobilitatea operațională și pentru a ne asigura că putem aduce mai multe surprize adversarului, fiind imprevizibili în ceea ce privește unde putem ajunge și cum putem ajunge acolo”.
General Dynamic Land Systems (GDLS), compania care produce tancul Abrams, a adus așa-numitul AbramsX la conferința anuală a Asociației US Army, din octombrie 2022. AbramsX este un demonstrator de tehnologie cu greutate redusă și aceeași rază de acțiune ca a tancului actual, dar care are un consum cu 50% mai mic, potrivit Defense News.
AbramsX are un pachet de putere hibrid (diesel-electric) care permite o funcționare silențioasă în regim de staționare, precum și o „o anumită mobilitate silențioasă”, ceea ce înseamnă că poate folosi anumite sisteme fără a porni motoarele puternice.
Se așteaptă ca M1E3 să atingă capacitatea operațională inițială în primii ani de după 2030, potrivit U.S. Army. „În timp ce amenințările cu rază mai lungă de acțiune cresc ca letalitate și precizie, M1E3 Abrams va fi capabil să învingă aceste amenințări. Tancul Abrams rămâne cel mai letal și protejat tanc din lume”, a mai precizat U.S. Army în comunicatul de presă.
Comentariul autorului: Prin refacerea planului de modernizare a tancului Abrams, U.S. Army optează pentru o soluție de înaltă tehnologie care va fi la îndemână peste 8 la 10 ani, renunțând la abordarea de termen mai scurt (în 2025 trebuia operaționalizată prima brigadă cu versiunea SEPv4) care nu permitea schimbări substanțiale.
Este prima schimbare majoră de plan a U.S. Army în ceea ce privește înzestrarea care, astfel, trimite semnale că presiunea internațională în materie de securitate nu va inhiba transformările profunde și că tancurile sale au, în continuare, capacitatea de a juca un rol major în conflictele viitoare.
SUA păstrează în continuare inițiativa strategică, iar potențialii lor adversari militari vor trebui să-și refacă planurile de înzestrare militară, ținând cont de noile capabilități ale tancului Abrams M1E3.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
O rachetă intactă de ultimă generație StormBreaker a fost descoperită în deșert.
DefenseRomania a participat în aceste zile la un info trip media organizat de Otokar la fabrica modernă pe care turcii o dețin în apropiere de Istanbul. În cadrul evenimentului au fost vizitate liniile de producție, inclusiv blindatele care vor fi livrate în prima fază contractuală României. Totodată, reprezentanții Otokar și Automecanica Mediaș au semnat formalizarea acordului joint venture prin care la Mediaș se vor produce aproximativ 800 de blindate Cobra II în următorii ani.
Planul de 500 de milioane de euro ASAP al UE a fost inițial menit să subvenționeze lanțul de aprovizionare al munițiilor și al producției de rachete din Europa pentru un an.
Cheltuielile militare ale Berlinului au crescut la 88,5 miliarde de dolari în 2024, poziționându-l drept al patrulea cel mai mare consumator militar din lume.
Trump a declarat că întâlnirea sa cu Zelenski la înmormântarea Papei Francisc a mers bine și că Zelenski este gata să renunțe la Crimeea.
Islanda dorește să-și întărească capacitățile de apărare și să reia negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană din cauza acțiunilor administrației președintelui american Donald Trump, relatează The Wall Street Journal.
Coreea de Nord a dezvăluit vineri o nouă navă de război de 5.000 de tone. Potrivit televiziunii de stat nord-coreene, este un „distrugător multifuncțional”, iar la lansarea sa ceremonială a participat dictatorul țării Kim Jong-un.
Trupele ucrainene continuă să lupte în regiunile Kursk și Belgorod din vestul Rusiei, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe rețelele de socializare, pe 27.04.2025, după ce s-a consultat cu comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Oleksandr Syrsky. Declarația lui Zelenski contrazice afirmația Moscovei de sâmbătă despre “eliberarea completă” a regiunii Kursk, a notat AFP. Militarii ucraineni au intrat regiunea de vest a Rusiei în urmă cu aproape nouă luni, la începutul lunii august a anului trecut.
Situația creată în jurul achiziționării de către Turcia a aeronavei europene Eurofighter Typhoon arată, printre altele, că avantajul producției în comun a unui avion ajunge în anumite circumstanțe să devină o problemă când vine vorba de vânzarea către o terță parte, chiar dacă aceasta din urmă este o țară aliată. Aceasta este una din lecțiile ce trebuie învățate din tentativa fără sfârșit a Turciei de a achiziționa avioane europene.
Un comandant militar rus i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin că "rămăşiţele împrăştiate" ale armatei ucrainene din regiunea rusă Kursk vor fi în curând distruse, relatează duminică agenţia de ştiri rusă RIA, preluată de Agerpres și Reuters.
Sâmbătă, 26 aprilie, în portul iranian Shahid Rajaei a avut loc o explozie puternică urmată de un incendiu de proporții, în urma cărora cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte cel puțin 700 au fost rănite. Foarte probabil, accidentul a avut loc pe timpul transportului unor ingrediente chimice folosite la propulsoarele pentru rachete.
Rusia plănuiește să își schimbe tactica pentru o nouă ofensivă în vara și toamna anului 2025. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), Federația Rusă se pregătește să treacă la utilizarea sistematică a motocicletelor în operațiuni ofensive, pentru a contracara dronele ucrainene.
Royal Navy a confirmat în urmă cu puțin timp că nave de război ale Federației Ruse, inclusiv fregata modernă Amiral Golovko, au intrat în apele teritoriale ale Marii Britanii. Navele ruse au fost rapid „vânate” de nave britanice. Londra a ridicat inclusiv un elicopter în cadrul operațiunii. Provocarea Rusiei se înscrie în contextul unui joc de șah pe care Rusia și NATO îl joacă de mai mult timp, într-un context internațional extrem de periculos. Astfel de incidente, care de regulă au ca obiectiv testarea reacției adversarului, sunt tot mai dese, Rusia apelând la violarea spațiului aerian sau maritim și în Europa de Est.
Președintele SUA, Donald Trump, a pus un mare semn de întrebare asupra intențiilor pe care liderul rus Vladimir Putin le are cu adevărat în ceea ce privește semnarea unui acord de pace. Trump a avut o poziție critică împotriva Rusiei pe care a amenințat-o cu un val de sancțiuni dure, la scurt timp după întâlnirea celebră tet-a-tet cu Volodimir Zelenski, în inima Vaticanului, chiar în Bazilica Sfântu Petru, cu câteva minute înainte de începerea funeraliilor Papei Francisc. Aceasta e prima ieșire mai „îndrăzneață” a lui Trump împotriva Rusiei, de la preluarea celui de-al doilea mandat.
"Rușii verifică pregătirea sistemelor noastre de apărare antiaeriană”, au declarat polonezii.
Președintele rus Vladimir Putin și-a confirmat disponibilitatea de a negocia cu Ucraina fără condiții prealabile în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul lui Donald Trump, Steve Witkoff.
Grupul francez de apărare Thales are un portofoliu care cuprinde de la radare de luptă, până la sisteme din domeniile Cyber sau Aerospațial. Per total, Thales a înregistrat vânzări trimestriale de 4,96 miliarde de euro, în creștere cu 9,9% față de primul trimestru din 2024, în timp ce vânzările din segmentul Apărare au totalizat 2.685 milioane euro, în creștere cu 16,5% față de primul trimestru din 2024.
Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, a anunțat, pe 26.04.2025, că întreaga regiune Kursk a fost eliberată de Forțele Armate ale Ucrainei.
Joi, Alianța Nord-Atlantică și-a publicat raportul anual, din care nu s-a menționat că Ucraina va deveni stat membru al Alianței. În ultimul raport al NATO (pentru anul 2024) se vorbește doar despre sprijinul continuu și câți bani a oferit Alianța Ucrainei în ajutor militar.
În ultima perioadă, Rusia a efectuat o serie de mișcări ale navelor militare în zona Mării Mediterane, care arată faptul că, după pierderea accesului în portul Tartus din Siria, Marina rusă nu-și mai găsește locul în regiune, folosind pentru escale porturi din Egipt și chiar Algeria.
Joi, Alianța Nord-Atlantică și-a publicat raportul anual. La capitolul cheltuieli militare, România a înregistrat, anul trecut, o creștere de peste 50%.
Donald Trump a spus că Rusia și Ucraina sunt „foarte aproape de a ajunge la un acord”, menționând că „majoritatea punctelor importante au fost deja convenite”. El a cerut ambelor părți să organizeze urgent o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a pune capăt războiului.
Președintele american Donald Trump, care a impus taxe vamale de până la 145% importurilor din China, ar trebui să le elimine complet. Abia atunci va fi posibil să ne așezăm la masă cu țara asiatică și să negociem încheierea războiului comercial, spun oficialii chinezi, citați de BBC.
Satelitul rusesc secret aflat în spațiu, despre care oficialii americani cred că are legătură cu un program de armament nuclear anti-satelit, pare să se rotească necontrolat, ceea ce sugerează că ar putea să nu mai funcționeze – o posibilă lovitură pentru eforturile Moscovei în domeniul armelor spațiale, potrivit analiștilor americani.
Bombardierele americane au aterizat în Japonia pentru cele mai lungi misiuni din ultimele decenii.
Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze temporar unele teritorii Rusiei, susține primarul Kievului, Vitali Klitschko.
Textul integral al propunerilor de a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei, prezentat liderilor europeni la Paris pe 17 aprilie de către reprezentantul SUA Steve Witkoff, a fost acum publicat de Reuters.
La o întâlnire de miercuri la Londra, delegația ucraineană a prezentat SUA un set de cerințe pe care dorește să le includă în planul de pace american.
FSB-ul rus a prezentat arestarea pentru spionaj unui cetățean român. Din comunicatul serviciului rus de informații reieșea că ar fi vorba de o arestarea petrecută zilele acestea. În schimb, MAE român precizează că informațiile fac referire la cazul de anul trecut, când un cetățean român a fost arestat în regiunea Krasnodar. ”Situația are toate datele unui caz de manual FIMI (dezinformare) de “reîncălzire” a unui subiect in scop propagandistic”, precizează experții.
Într-un articol publicat la 23 aprilie 2025, revista americană Newsweek a relatat despre progresul înregistrat în cadrul unei inițiative de apărare care se concretizează de-a lungul frontierei estice a NATO. Denumit „Zidul dronelor”, acest proiect prevede o rețea continuă de drone de supraveghere și de sisteme de anti-UAV care se întinde din Norvegia până în Polonia - aproape 3 000 de kilometri de-a lungul flancului estic al Alianței.
Otokar, divizia producătoare de sisteme de apărare a celui mai mare conglomerat din Turcia, Koç Group, a făcut un pas important în proiectul „1059 COBRA II ATBTU”, prin care va furniza Ministerului Apărării Naționale din România blindate COBRA II 4x4 ATBTU. Otokar a semnat un acord de joint venture (JV) cu una dintre cele mai importante companii de apărare din România, Automecanica S.A., pentru a produce local, în România, aceste vehicule blindate, contribuind astfel la dezvoltarea capabilităților de apărare ale țării.
Administrația Trump a avertizat că ar putea exista „consecințe grave” în ceea ce privește planul Rusiei de a construi o bază navală în Sudan. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat recent că „Statele Unite sunt la curent cu presupusul acord dintre Rusia și Forțele Armate Sudaneze (SAF) privind înființarea unei facilități navale rusești pe coasta Sudanului. Încurajăm toate țările, inclusiv Sudanul, să evite orice tranzacții cu sectorul de apărare al Rusiei, care ar putea declanșa consecințe grave, inclusiv sancțiuni asupra entităților sau persoanelor asociate cu aceste tranzacții.”