Noul ajutor militar pentru Kiev sporește paradoxul nemțesc: Deși a transferat Ucrainei arme cât toată Uniunea Europeană, Berlinul încă se teme de subiectul Taurus
Autoritățile germane au livrat un nou pachet de ajutor Forțelor Armate ale Ucrainei. Lista include drone, echipamente de deminare sau rachete antitanc RGW 90 Matador.
Germania a publicat lista actualizată cu echipamentele militare pe care le-a oferit deja Ucrainei.
Potrivit informațiilor actualizate, armata ucraineană a primit drone, muniție pentru obuzierele de 155 mm, dar și echipamente de deminare sau vehicule blindate de reparatii si evacuare.
Informațiile publicate pe site-ul oficial al guvernului german arată că au fost trimise în Ucraina noi tranșe cu tehnică militară precum:
Warthog / Andrew Linnett/efenceimagery.mod.uk, via wikipedia
1 vehicul de evacuare BergePanzer 2;
6 vehicule de deminare Wisent 1;
un vehicul de geniu DACHS;
2 poduri mobile Beaver;
- 6 cisterne Zetros;
***
Drona Vector, foto: Qantum Systems via AeroExpo
14 drone de recunoaștere VECTOR cu piese de schimb;
30 drone de recunoaștere RQ-35 HEIDRUN;
5 senzori de drone și bruiaj;
În plus, Berlinul a furnizat 2.056 lansatoare portabile antitanc RGW 90 Matador, 70 lansatoare de grenade H&K GMG; 24.000 de cartușe de calibrul 40 mm; 18.000 de obuze calibrul 155 mm; muniție pentru LEOPARD 2 A6;
Germanii au indicat că, în viitorul apropiat, intenționează să transfere rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, dar și 20 de vehicule blindate de luptă Marder și un vehicul de comandă Bronco ATTC.
Paradoxul german: Berlinul au transferat Ucrainei mai multe arme decât tot restul Europei, dar încă se teme de subiectul Taurus
Racheta Taurus, integrată pe Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems
Deși Germania este principalul furnizor de asistență de securitate după SUA (ajutorul militar pentru Ucraina depășește 18,2 miliarde de euro), oficialii de la Berlin nu au intenția de a transfera rachete Taurus cu rază lungă de acțiune în Ucraina.
În mai 2023, Ucraina a trimis Germaniei o cerere pentru furnizarea de rachete de croazieră Taurus cu o rază de zbor de până la 400-500 de kilometri, dar de atunci Berlinul refuză în mod repetat să facă acest pas.
Reamintim că Marea Britanie a furnizat Ucrainei primele rachete cu rază lungă de acțiune (Storm Shadow) în mai 2023.
Germania a rămas tăcută, chiar dacă, în iulie 2023, primele rachete cu rază lungă de acțiune SCALP - un analog al Storm Shadow britanic - au fost predate și de către Franța.
După aceea, cancelarul Olaf Scholz a declarat pentru prima dată că Germania nu va furniza Ucrainei Taurus, astfel încât să nu fie folosite pentru lovituri împotriva Rusiei.
La sfârșitul lunii februarie 2024, cancelarul și-a explicat refuzurile repetate spunând că rachetele de croazieră „pot ajunge până la Moscova”.
Ultima dată le-a explicat poziția sa membrilor Bundestag-ului : „Nu pot trimite sisteme de arme cu rază lungă de acțiune, care ar implica implicarea soldaților germani chiar și în afara Ucrainei. Aceasta este o linie pe care eu, în calitate de cancelar, nu vreau să o trec”.
E greu de pătruns în spatele deciziei cancelarului german. Totuși putem specula că unul dintre motivele pentru care Scholz evită să renunțe la Taurus este importanța deosebită a acestor sisteme pentru Armata germană.
Dincolo de argumentele că nu se dorește depășirea unei ”linii roșii”, Germania dă impresia că nu își poate permite luxul să renunțe la vreo rachetă Taurus, mai ales că Berlinul pare că a și refuzat un ”troc” cu Londra, prin care rachetele Taurus destinate Ucrainei ar fi ajuns spre păstrare în Marea Britanie, urmând ca britanicii să transfere Kievului rachete Storm Shadow.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News