Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina acuză Rusia că a încălcat Convenţia de la Montreux. Submarine rusești, prin strâmtoarea Bosfor
08 iul, 17:07
Ucraina a informat Turcia că Rusia ar fi încălcat Convenţia de la Montreux, după ce a remarcat o intensificare a frecvenţei trecerilor submarinelor ruseşti prin strâmtoarea Bosfor, a relatat la sfârşitul săptămânii trecute agenţia de presă ucraineană Ukrinform, citând un responsabil al Statului Major, Leonid Zaliubovski, asistentul comandantului marinei ucrainene pe probleme juridice. 

Potrivit agenţiei de presă menţionate, armata ucraineană a furnizat Ankarei date relevante în acest sens prin intermediul Ministerului de Externe al Ucrainei. 

"Observăm o intensificare a activităţii submarinelor Federaţiei Ruse, care - sub pretextul traversării în scopul efectuării unor lucrări de mentenanţă - încalcă practic Convenţia de la Montreux privind traversarea (strâmtorii) Bosfor, de care răspunde Turcia. Am transmis MAE ucrainean că există aici anumite probleme. De fapt, aceasta este o încălcare" a legislaţiei internaţionale, a afirmat Leonid Zaliubovski, adăugând că, din câte ştie, diplomaţia ucraineană a informat Ankara despre această situaţie. 

În ultimele două luni, armata ucraineană a observat o creştere a activităţii a marinei Federaţiei Ruse atât în Marea Mediterană, cât şi în regiunea Marii Negre, afirmase recent acelaşi oficial ucrainean într-un raport prezentat cu ocazia unei recente conferinţe internaţionale privind dreptul marii, notează Ukrinform. 

 

Ce presupune Convenţia de la Montreux"Conform acestei convenţii (Montreux - ed.), statele riverane Mării Negre îşi pot trimite submarinele dincolo de Marea Neagră numai în scop de efectuare a unor lucrări de întreţinere ", a spus reprezentantul Statului Major al forţelor armate din Ucraina. 

"Dar Federaţia Rusă, sub pretextul efectuării unor lucrări de mentenanţă, realizează de fapt o desfăşurare completă a submarinelor sale în regiunea mediteraneană. Aceasta este o încălcare evidentă a dreptului internaţional", a insistat Leonid Zaliubovski. 

În următorii 3-4 ani, Federaţia Rusa intenţionează să construiască încă 14 nave de război pentru desfăşurarea lor în Marea Neagră, a mai spus el. 

Convenţia de la Montreux a fost adoptată în 1936. Documentul stabileşte suveranitatea Turciei asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele. Conform convenţiei, navelor comerciale li se permite să treacă prin strâmtori în timp de pace şi de război. 

În acelaşi timp, convenţia reglementează regimul de trecere prin strâmtorile controlate de Turcia pentru statele riverane Mării Negre şi pentru cele neriverane. Pentru ţările neriverane, tonajul total al navelor de război nu trebuie să depăşească 30.000 tone, iar staţionarea maximă a acestora în Marea Neagra nu trebuie să depăşească 21 de zile. 

 

Exercițiu Sea Breeze-2019Pe de altă parte, ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak s-a deplasat la locul desfăşurării exerciţiului internaţional Sea Breeze-2019, care se desfăşoară între 1 şi 12 iulie în partea de nord-vest a Mării Negre, a informat RIA Novosti. 

La acest exerciţiu ucraineano-american participă aviaţia maritimă şi nave din mai multe ţări membre şi partenere NATO, între care SUA, Marea Britanie, Canada, Italia, Turcia, Polonia, Bulgaria, Grecia, România, Danemarca, Letonia, Estonia, precum Ucraina şi Georgia. 

Cu această ocazie, în apele Mării Negre au intrat mai multe nave ale unor ţări neriverane Mării Negre şi pe care Flota rusă din Marea Neagră le supraveghează îndeaproape. După cum a informat Centrul naţional de gestionare a problemelor de apărare din Federaţia Rusă, marina rusă monitorizează îndeosebi distrugătorul american Carney, din clasa Arleigh Burke, echipat cu sistemul de apărare antirachetă Aegis. 

Ministerul rus de Externe a menţionat la rândul său că desfăşurarea exerciţiilor ucraineano-americane este o idee periculoasă şi că Moscova va reacţiona în consecinţă: Flota rusă din Marea Neagră a organizat în paralel propriile exerciţii în această perioadă, cu participarea aviaţiei maritime şi a submarinelor.

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii
Industria turcă de apărare vrea să devină un competitor serios la nivel internaţional
Ambasadorul SUA în Turcia, convocat după decizia de a recunoaște genocidul armean
Rusia se declară îngrijorată de noul test american cu o rachetă balistică
Uniunea Europeană a prelungit sancţiunile economice impuse Rusiei
Turcia vrea să-şi construiască propriul avion de vânătoare cu motoare Rolls Royce
Royal Australian Air Force a primit încă o aeronava antisubmarin Boeing P-8A Poseidon
Cheltuielile militare americane vor atinge 738 miliarde de dolari în 2020
Bătrânele B-1 Lancer, tot mai greu de ținut în aer. SUA restricționează bombardierele
SUA recunosc genocidul otoman împotriva armenilor. E așteptată reacția vehementă a Turciei
Australia cumpără încă 24 de avioane F-35A Lightning II Joint Strike Fighter
Au fost găsite resturile avionului C-130 Hercules al Forțelor Armate din Chile
Trupele americane din Siria au cerut instrucțiuni în cazul unui atac din parte Rusiei
Comandantul Corpului Gărzii Revoluției Islamice: Vom da foc intereselor voastre
SUA au lansat a doua rachetă balistică după ieșirea din tratatul nuclear cu Rusia
Turcia va organiza o licitaţie pentru construcţia unui canal între Marea Neagră şi Marea Marmara
Avion de recunoaştere american deasupra peninsulei coreene
Imagini cu noua artilerie autopropulsată M1299 a US Army care va atinge ținte aflate la peste 70 de kilometri
Drona de atac turco-ucraineană Akinci a efectuat primul zbor (Video)
Incendiu la bordul unicului portavion rusesc, Amiral Kuznețov (Video)
Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Un nou radar de mare precizie al US Air Force a intrat în teste
Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”
Un elicopter militar Mi-28 s-a prăbuşit în Rusia
Război Ucraina. Parlamentul de la Kiev a votat extinderea ”statutului special” pentru regiunile separatiste
Ambasadorul Germaniei, convocat la Ministerul Afacerilor Externe din Rusia