Ucraina așteaptă ca Franța și Italia să-i furnizeze sisteme de apărare antiaeriană SAMP-T
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat la summitul extraordinar al G7, unde a mulțumit partenerilor occidentali pentru sprijinul acordat și a cerut furnizarea de sisteme moderne de apărare aeriană pentru a contracara rachetele rusești. Zelenski a reamintit, în cadrul reuniunii G7, că Ucraina așteaptă ca Statele Unite să îi furnizeze sisteme moderne de apărare aeriană cu rază lungă și medie de acțiune. De asemenea, el a cerut Franței și Italiei să transfere Ucrainei sisteme de rachete sol-aer SAMP/T.
În special, Volodimir Zelenski a menționat că Ucraina se așteaptă ca pe viitor să primească sisteme de apărare aeriană moderne cu rază medie și lungă de acțiune din partea Statelor Unite și sisteme SAMP/T din partea Franței și Italiei.
Volodimir Zelenski a precizat că, în ultimele două zile, Rusia a tras peste 100 de rachete asupra Ucrainei: 84 pe 10 octombrie și 28 ieri, 11 octombrie.
De asemenea, el a subliniat că cel mai bun răspuns la ,,acțiunile teroriste'' ale Rusiei ar putea fi reprezentat de construirea unui sistem eficient de apărare antiaeriană și antirachetă în Ucraina.
,,Când Ucraina va primi un număr suficient de sisteme de apărare aeriană moderne și eficiente, elementul cheie al terorii rusești - loviturile cu rachete - va înceta să mai funcționeze. Mulțumesc Germaniei și, personal, cancelarului Scholz pentru că a accelerat livrarea sistemului IRIS. Mulțumesc Statelor Unite și președintelui Biden personal pentru decizia de a furniza sisteme moderne de apărare antiaeriană și antirachetă. Și credem, domnule președinte, că acestea vor fi sisteme cu rază medie și lungă de acțiune, care vor crea un sistem de apărare", a declarat Zelenski.
El a subliniat, de asemenea, amenințarea reprezentată de dronele iraniene Shahed-136 folosite de Federația Rusă. Zelenski a menționat că, potrivit serviciilor ucrainene de informaţii, ruşii au comandat 2400 de astfel de drone kamikaze din Iran.
Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie de cât mai multe rachete pentru sistemele de apărare aeriană pentru a respinge eficient toate timurile amenințări venite pe cale aeriană.
"Stimate domnule cancelar, stimate domnule președinte al Statelor Unite, este important să avem un număr suficient de rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă. De asemenea, este important ca aceste sisteme să fie integrate in sistemul nostru de apărare. Le-aș cere miniștrilor noștri ai apărării să discute mâine acest lucru în formatul Ramstein", a declarat Zelenski.
De asemenea, Zelenski a făcut apel la președintele Franței și la prim-ministrul Italiei să accelereze livrarea de sisteme SAMP/T către Ucraina.
"Domnule președinte al Franței! Domnule prim-ministru al Italiei! Așteptăm cu nerăbdare livrarea sistemelor SAMP/T. Și, dacă este posibil, este nevoie ca ele să fie livrate în lunile următoare", a spus președintele Ucrainei.
Caracteristicile sistemului SAMP/T
SAMP/T, denumit și MAMBA în armata franceză, este un sistem antirachetă conceput pentru a face faţa tuturor amenințărilor aeriene actuale și viitoare. Pot fi interceptate inclusiv rachetele de croazieră, aeronavele cu și fără pilot și rachetele balistice tactice cu rază de acțiune de 600 km.
SAMP/T este produs de consorţiul Eurosam, o societate mixtă formată între MBDA și Thales. Componentele sale cheie sunt interceptorul Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel. Interoperabilitatea cu alte sisteme NATO de apărare aeriană este o altă caracteristică a sistemului antirachetă SAMP/T.
SAMP/T utilizează rachete Aster 30 Blok 1. Viteza maximă a rachetelor Aster 30 este de 1,4 km/sec. Aster 30 are capacitatea de a intercepta ținte aflate la altitudini cuprinse între 50 m și 20 km.
Împotriva aeronavelor care zboară la altitudini de peste 3 km, raza maximă de acțiune a rachetei Aster 30 este de 100 km. Împotriva aeronavelor care zboară la altitudini sub 3 km, raza de acțiune a Aster 30 este de 50 km.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News