Desfășurarea de trupe străine în Ucraina, readusă în discuţie: Poate fi o garanție de securitate până la obţinerea statului de stat membru NATO
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este gata să ia în considerare ideea desfășurării de trupe străine în Ucraina ca o garanție de securitate până când ţara să vă deveni stat membru NATO. Zelenski a făcut acesta declaraţie luni, 9 decembrie, în timpul unei întâlniri cu liderul opoziției germane Friedrich Merz, din partea partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU), la Kiev.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
„Și vă voi spune sincer, ne putem gândi și analiza poziția lui Emmanuel (Macron, președintele Franței - n.r.) Amintiți-vă, el a sugerat că o parte din trupele unei țări ar trebui să fie prezente în unele teritorii ale Ucrainei, ceea ce ar garanta securitatea noastră în timp ce Ucraina nu este în NATO”, a spus Zelenski.
În același timp, Zelenski a adăugat că Ucraina ar trebui „să aibă o înțelegere clară a momentului în care Ucraina va fi în UE și a momentului în care Ucraina va fi în NATO”.
În februarie 2024, președintele Franței a anunțat posibilitatea de a trimite trupe străine în Ucraina. „Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu câștigă acest război”, a declarat Emmanuel Macron la acea vreme.
În luna noiembrie a acestui an, ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, într-un interviu acordat BBC, a declarat că nu poate exclude posibilitatea de a trimite trupe franceze în Ucraina.
O idee similară a fost susținută de ministrul estonian de externe Margus Tskhna, urmat de ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis. Însă, în majoritatea declarațiilor publice, alți politicieni occidentali au fost împotriva ideii de a trimite trupe.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a pronunțat, de asemenea, împotriva desfășurării de trupe străine, numind-o o mișcare „prostească”. În același timp, el a cerut Europei să își intensifice sprijinul pentru Ucraina, astfel încât Kievul să aibă o poziție mai puternică în negocierile cu Rusia.
„În primul rând, trebuie să ne asigurăm că Ucraina este într-o poziție de forță și trebuie să o facem în mod colectiv... Așadar, Ucraina trebuie să se așeze la masa negocierilor, dar o va face doar atunci când va simți că poate obține ceva din asta, iar în acest moment este cu adevărat dezavantajată”, a declarat Rutte la sfârșitul lunii noiembrie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News