Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina iese elegant și demn dintr-un clenci cu Statele Unite | Kievul era convins că Rusia va ataca dar nu putea recunoaște public acest lucru
Strategica
Data publicării:
Președintele Ucrainei și ministrul apărării au minimizat, public, amenințarea de război, dar în secret, se pregăteau pentru ce e mai rău, precizează ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru The Economist.

În urmă cu câteva zile, președintele SUA, Joe Biden, a afirmat public că a avertizat din timp pe toată lumea cu informații concrete despre iminența atacului Rusiei asupra Ucrainei, dar majoritatea liderilor de state, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au considerat exagerate evaluările americane.

„Mulţi oameni au crezut că exagerez […] Dar ştiam că avem informaţii în acest sens. (Preşedintele rus Vladimir Putin) urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta”, a declarat Joe Biden, pe 11 iunie.

La Kiev, declarația președintelui Biden a provocat o anumită iritare, anumiți funcționari de nivel înalt reacționând pripit.

În schimb, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, recunoaște că țara sa luase în serios informațiile primite de americani, dar nu se putea face public acest lucru.

În interviul din 12 iunie pentru The Economist, ministrul ucrainean al apărării rememorează ziua de 24 februarie. Pentru el, războiul a început cu un telefon.

Războiul a început cu un apel la ora 4 dimineața de la comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii și un mesaj succint: "A început. Atacuri asupra apărării antiaeriene și a radarelor. Invazie".

 

Forțele Armate Ucrainene nu au fost luate prin surprindere. Erau pregătite de război

 

La nivel public, președintele și ministrul apărării au minimizat amenințarea de război, dar în particular, se pregăteau pentru ce e mai rău. Această tactică a făcut parte din protocoalele dezvoltate în timpul planificării secrete pre-invazie. Abia acum Reznikov poate dezvălui câteva detalii, precizează The Economist în articol.

Principalul truc a fost declararea exercițiilor militare „regulate” ca răspuns la exercițiile rusești și belaruse din primele săptămâni ale lunii februarie. Acest lucru a ajutat să fim pregătiți încă de la începutul războiului.

A fost o scuză care ne-a permis să scoatem în secret trupele din bazele permanente. Când au început loviturile, băieții noștri nu erau toți la un loc, ci erau pregătiți cu arme, muniție și împrăștiați în toată țara, precizează ministrul apărării.

Ucrainenii se pregăteau. Au ascuns sisteme de apărare antiaeriană și avioane de atac, înlocuindu-le cu modele. Au adoptat o nouă lege privind apărarea teritorială pentru a înarma aproximativ 100.000 de civili în trei zile.

Oamenii erau atât de clar organizați încât rușii nu se așteptau la așa ceva. Momentul cheie a fost decizia lui Volodimir Zelenski de a rămâne la Kiev. "Toată lumea se aștepta ca președintele să conducă și să formeze un guvern în exil. Dar Zelenski a avut propriul scenariu", a adăugat Reznikov.

 

Reznikov despre Franța și Germania

 

Ministrul apărării încearcă să fie politicos cu privire la fisurile din alianța occidentală, precizează The Economist. Oboseala este un „răspuns psihologic natural la stres”. Totuși, din când în când se simte dezamăgit.

Potrivit acestuia, aliații Ucrainei vorbesc mai mult despre drepturile și libertățile omului decât le apără. „Birocrația și pragmatismul Occidentului s-au dovedit mult mai puternice decât valorile sale”, a spus Reznikov.

Ministrul Apărării spune că pentru Franța și Germania, Ucraina este un obstacol enervant în calea unei vieți confortabile. Cu toate acestea, își reține emoțiile în timpul conversațiilor cu colegii din Paris și Berlin.

Sunt pregătit profesional ca avocat, deci da. Dar mai târziu, neoficial, pot spune câteva cuvinte destul de bine alese, precizează Reznikov.

Comentariul autorului:

La summitul NATO de la Madrid, din perioada 28 – 30 iunie, urmează să fie luate decizii foarte importante de întărire a flancului estic al NATO și de sprijinire a Ucrainei. Liniile directoare, precum și unele măsuri concrete, care vor fi adoptate, se vor baza pe informații oferite de toți aliații.

În anii trecuți, evaluări de mare acuratețe făcute de serviciile americane de informații privind intențiile și potențialul militar al Rusiei, au fost minimizate de cele mai puternice state NATO membre ale Uniunii Europene. Franța a recunoscut, oarecum, eșecul în această privință, prin demiterea șefului informațiilor militare.

Plecând de la evoluțiile din ultimele trei-patru săptămâni, războiului ruso-ucrainean pare să se îndrepte încet, dar extrem de încet către o stabilizare a frontului pe o linie dată în cea mai mare parte de frontierele administrative ale regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Ucraina pierde foarte mult în materie de teritoriu, oameni și resurse economice, dar deocamdată nu se poate opune acestui tăvălug pentru că nu dispune, în cantitatea dorită, de armele care să-i permită inversarea acestui curs al războiului. Armele cu capacitatea de a schimba jocul se află încă în Occident, iar sprijinul din partea Statelor Unite devine din ce în ce mai critic pentru o victorie ucraineană.

Pe linia frontului, natura confruntărilor pare să se fi restrâns mai mult la folosirea artileriei, care, în special pentru forțele ruse, se dovedește a fi centrul de greutate al operației. Partea ucraineană a recunoscut că, în unele zone ale frontului, este total depășită ca piese și muniție de artilerie, raportul fiind de 10:1.

În mod normal, rușii ar trebui să progreseze mai rapid, dar o cantitate mare de artilerie nu este suficientă pentru acest lucru. Forțelor ruse le lipsește precizia, deoarece pe de o parte sistemele lor sunt învechite și nu au o acuratețe mare la țintă, iar pe de altă parte nu dețin informații exacte despre locațiile forțelor ucrainene. Pe termen scurt și mediu, nu se întrevede o îmbunătățire semnificativă a acestor capabilități rusești de țintire.

În schimb, partea ucraineană, cu ajutor occidental, pe același termen scurt și mediu, își poate crește numărul atât de sisteme de artilerie de mare precizie, cât și al capabilităților de identificare precisă a țintelor. Din perspectiva SUA, totul depinde doar de viteza cu care militarii ucraineni învață să folosească tehnica pe care le-o trimit.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 

Ştiri Recomandate

Sabotaj la alt nivel: Serviciile ruse, implicate într-un incendiu masiv care a mistuit un mall din Varșovia. Polonia închide un consulat rus ca răspuns
Capitularea necondiționată a Germaniei Naziste, o poveste complicată de ruși, în scop propagandistic
Ungaria anulează discuțiile cu Ucraina privind minoritățile naționale. Budapesta, deranjată de acuzațiile de spionaj aduse de Kiev
Practic nu au știut ce i-a lovit: Primul avion Rafale doborât într-un dogfight a intrat într-o ambuscadă și a fost lovit de o rachetă PL-15 lansată de la mare distanță
România face pași importanți pentru a ține pasul în cel mai tehnologizat domeniu militar: Un adevărat ocean electromagnetic, coloana vertebrală a erei informaționale
De ce au instalat israelienii sisteme de protecție activă în grabă pe tancuri Merkava Mk.3 Astfel de sisteme sunt punctul forte al Israelului
”KGB 2.0”. Kremlinul a adunat cele mai temute structuri de informații rusești pentru a forma o ”unitate anti-Occident”
Cel mai scump cadou din istorie: Qatarul îi oferă lui Trump un Boeing 747-8, pe care Președintele SUA dorește să-l transforme temporar în Air Force One
Singurul om care a contat cu adevărat pentru Putin la parada din Piața Roșie. Fără el, Rusia ar fi pierdut demult războiul
Negocieri de pace fără armistițiu prealabil în Ucraina? Mesaj ferm din partea celor mai importanți susținători europeni ai Ucrainei
Polonia are și norocul unor vecini puternici care să o apere. Prima țară care a finalizat programul F-35 deschide umbrelea deasupra Poloniei
Germania copiază modelul României? Bundeswehr nu va mai face publice detalii despre livrările de arme către Ucraina
”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado
SUA și China, discuții pentru ”dezescaladarea” războiului comercial. Trump: Am convenit asupra Marii Resetări
Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
India a acuzat Pakistanul de încălcarea armistițiului. Exploziile și focurile de armă continuă să răsune în Kashmir
Vladimir Putin a propus Ucrainei desfășurarea de negocieri directe de pace la Istanbul
Aliații Ucrainei au obținut sprijinul lui Trump? SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie către Ucraina
Armata britanică trimite Ucrainei zeci de machete-momeală, la pachet cu adevăratele tancuri Challenger 2 sau obuziere AS90
India și Pakistanul au căzut de acord asupra unui armistițiu imediat
Rușii pregătesc încă un Oreshnik? Moscova anunță că închide spațiul aerian din perimetrul poligonului din regiunea Astrahan
Nava spațială sovietică Kosmos 482 s-a prăbușit necontrolat pe Pământ
Armata rusă așteaptă lansatoarele iraniene. Fath-360 pot fi camuflate în camioane comerciale obișnuite și vor prelua din sarcinile Iskander
Liderii occidentali au sosit la Kiev pentru a sprijini Ucraina şi a cere Moscovei un "armistiţiu complet" de 30 de zile
Pakistanul neagă că și-a activat structura de Comandă nucleară. Conflictul din Kasmir, mină de aur pentru informațiile chineze
Un exemplu pentru flancul estic al NATO. Țările din nordul Europei își întăresc relațiile militare și împreună extind cooperarea cu Ucraina
Kremlinul susține că vrea încetarea focului în Ucraina, dar imediat vine și prima condiție: Oprirea furnizării de arme occidentale către Kiev
Conflict diplomatic după ce SBU a arestat doi spioni maghiari în Ucraiana. Diplomați unguri, expulzați de Kiev după o măsură similară a Budapestei
O veste bună și una proastă: SUA vor deține rachete nucleare care îi îngrozesc pe ruși, dar pentru ca LGM-35A Sentinel să se „nască” e nevoie de alt compromis
Tudor Curtifan: Jukov a intrat în Berlin într-un Jeep american. URSS a câștigat războiul, dar poporul rus l-a pierdut. Rusia e un stat revanșard
A apărut în public o nouă versiune a tancului T-72. Experții au analizat-o și au catalogat-o într-un singur cuvânt: „Dubioasă”
Rusia descrie prezența la Moscova a premierului slovac Fico și a președintelui sârb Vucic, un adevărat „act de eroism” în fața presiunilor occidentale
pixel