"Ucraina merită o a doua șansă pentru a contraataca". Se cere Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria
În apropierea momentului decisiv al votului din Camera Reprezentanților din SUA privind pachetele de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan, mass-media și comentatorii occidentali continuă să discute posibilele scenarii privind evoluția ulterioară a războiului și șansele de victorie ale Ucrainei. Mulți dintre ei sunt de acord că, în ciuda complexității situației de pe câmpul de luptă, Ucraina are o șansă reală de a obține victoria - cu condiția să continue să primească asistență constantă din partea SUA și a partenerilor occidentali.
Într-un discurs de mare anvergură rostit joi, 18 aprilie, în fața Congresului SUA, directorul CIA, William Burns, i-a avertizat pe legislatorii americani că, dacă ajutorul acordat Kievul nu este aprobat acum, Ucraina ar putea fi învinsă până la sfârșitul anului 2024.
,,Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024, sau cel puțin să-l pună pe (președintele rus Vladimir) Putin într-o poziție în care să poată dicta, în esență, termenii unui acord politic", a declarat Burns, citat de Politico.
În același timp, directorul CIA și-a exprimat un optimism precaut cu privire la șansele Ucrainei în război dacă va fi aprobat un pachet suplimentar de ajutor din partea SUA.
,,Cu impulsul pe care ajutorul militar îl va oferi, atât din punct de vedere practic, cât și psihologic, ucrainenii sunt bine poziționați pentru a rezista până în 2024 și a infirma opinia arogantă a lui Putin că timpul este de partea lui", a spus el.
Generalul Ben Hodges, fostul comandant al Comandamentului European al NATO, este mult mai optimist în ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a învinge. În opinia sa, cel mai rău scenariu pentru Ucraina este dacă puterile occidentale "continuă să facă ceea ce au făcut până acum".
Obiectivul strategic al Ucrainei de a restabili granițele din 1991
Într-un interviu acordat Al Jazeera, Hodges și-a exprimat convingerea că Rusia "nu are capacitatea de a scoate Ucraina din război".
Prin urmare, în opinia sa, Occidentul trebuie "să înceteze să mai găsească scuze, să înceteze cu reținerea și ezitarea".
Hodges consideră că aliații ar trebui să accepte pur și simplu obiectivul strategic al Ucrainei de a restabili granițele din 1991. Cu toate acestea, în opinia sa, 2024 este un an de "competiție industrială", iar armata ucraineană trebuie acum să câștige timp și să stabilizeze situația pe linia frontului până când Ucraina își va construi propria armată și își va reconstrui industria de apărare.
Alți experți sunt mai rezervați în evaluările lor, deși sunt de acord cu privire la necesitatea continuării sprijinului acordat Ucrainei.
În articolul publicat în The Hill, fostul director general al Google, Eric Schmidt, observă că atât Ucraina, cât și Rusia au o șansă de a câștiga.
,,Războiul din Ucraina a intrat în al treilea an și ar putea fi unul decisiv. Ucraina a găsit o cale spre obținerea unei victorii militare și diplomatice, dar și Rusia are una. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, își constituie o rezervă strategică pentru a se pregăti pentru o ofensivă de primăvară. După realegerea sa fățișă, el se simte îndreptățit să acapareze și mai mult teritoriu", scrie Schmidt.
,,Doar mai multe obuze de artilerie și rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană vor permite Ucrainei să oprească avansul Rusiei și să întoarcă cursul unui război care îi amenință însăși existența. Ucraina va câștiga dacă va putea continua să reziste ofensivei Rusiei cu sprijinul aliaților săi. Rusia va câștiga dacă Occidentul nu va sprijini Ucraina", adaugă el.
În special, Schmidt consideră că furnizarea către Ucraina a aproximativ 2,5 miliarde de dolari în muniție de artilerie "i-ar permite să-și mențină liniile de apărare, iar 7 miliarde de dolari ar permite forțelor sale armate să organizeze o contraofensivă semnificativă".
Într-un război care, în opinia sa, este decis de viteza de inovare, Ucraina poate câștiga războiul "nu printr-o singură ofensivă, ci printr-o serie de ofensive mai mici, fiecare construindu-se pe baza celei precedente".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News