Ucraina mulțumește României. Acțiune fără precedent inițiată de Bogdan Aurescu în sprijinirea integrării europene a Kievului
Ucraina a salutat sprijinul acordat de România în contextul crizei generate de agresiunile Federației Ruse și, în exclusivitate pentru DefenseRomania, șeful misiunii diplomatice a Ucrainei la București a catalogat inițiativa ministrului de externe român Bogdan Aurescu de a propune organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Kiev drept una „fără precedent” ce demonstrează dacă mai era nevoie sprijinul acordat de țara noastră pentru integrarea europeană a Ucrainei.
Președintele României Klaus Iohannis, împreună cu Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României și Nicolae Ciucă actualul premier român, la data respectivă ministrul Apărării al României, la summitul NATO de la Bruxelles din 2021 sursă foto: Administrația Prezidențială
Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în România a vorbit în exclusivitate cu DefenseRomania despre criza ucraineană generată de agresiunea Federației Ruse.
În cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, înaltul diplomat ucrainean a ținut să sublinieze sprijinul acordat de România pentru integrarea euro-atlantică a Ucrainei, proces pe care Kievul l-a inițiat și pe care Moscova încearcă să îl stopeze folosind toate mijloacele posibile.
Ucraina transmite că inițiativa României de organizare a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene la Kiev este „una fără precedent” în susținerea integrării europene și euro-atlantice a țării noastre vecine
Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei a ținut să precizeze că inițiativa ministrului de externe român Bogdan Aurescu de a propune organizarea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene la Kiev, ca expresie a solidarităţii Europei cu Ucraina, e un demers „fără precedent”. Inițiativa țării noastre a fost salutată inclusiv de ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleb.
„În acest context, aș dori să menționez și inițiativa părții române pe linia sprijinirii aspirațiilor noastre de integrare europeană. Ați amintit de inițiativa Ministrului Afacerilor Externe al României Bogdan Aurescu privind desfășurarea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe UE la Kiev. Acesta este un semnal pozitiv fără precedent din partea României în sensul sprijinului aspirațiilor noastre de integrare europeană și euroatlantică”, a declarat Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în România, în exclusivitate pentru DefenseRomania.
Înaltul diplomat ucrainean a mai transmis că „partea ucraineană, și aici aș dori să menționez în mod special, că are o deosebită apreciere și salută eforturile României de susținere a Ucrainei, în primul rând la nivel diplomatic, prin apeluri pentru a spori prezența forțelor NATO în Europa de Est, pe flancul estic al NATO, precum și în regiunea extinsă a Mării Negre. Aceasta ar putea include intensificarea prezenței navale prin rotație a NATO în Marea Neagră pentru a sprijini libertatea de navigație și dezvoltarea rutelor comerciale”.
Ucraina mulțumește României și pentru Acordul de cooperare tehnico-militară care a intrat în vigoare în decembrie 2021
„Suntem recunoscători Bucureștiului pentru poziția sa privind aplicarea sancțiunilor economice suplimentare împotriva Rusiei, în cazul unei noi agresiuni militare împotriva Ucrainei.
Cu privire cooperarea noastră în domeniul militar, aș dori să subliniez faptul că în decembrie 2021 a intrat în vigoare Acordul dintre Guvernul Ucrainei și Guvernul României privind cooperare tehnico-militară. Cu toții cunoaștem desfășurarea exercițiilor militare comune în Marea Neagră. Cooperăm eficient și în domeniul de securitate cibernetică. Lucrăm activ cu România și suntem recunoscători României pentru sprijinul logistic și de expertiză pentru sporirea eficienței Forțelor Armate”, a mai adăugat Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în România.
„Un exemplu a unui astfel de sprijin este și faptul că datorită inițiativei României anul trecut Ucraina și Georgia au fost invitate la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO – România, Polonia și Turcia. Există și alte proiecte despre care nu voi intra în detalii, dar care sunt foarte eficiente. Acestea demonstrează că țările noastre aflându-se într-o regiune comună, înțeleg pe deplin amenințările, iar sursa acestora este Federația Rusă. Ele fac tot posibilul pentru ca cetățenii lor să se simtă în siguranță”, a conchis șeful misiunii diplomatice ucrainene în țara noastră, în exclusivitate pentru DefenseRomania.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News