Ucraina pregătește ”soldații de teracotă”. Dronele terestre vor înlocui soldații pe front: 15.000 de sisteme Lyut au primit certificarea de luptă
Ministerul ucrainean al Apărării se pregătește să desfășoare 15.000 de sisteme robotizate în luptă în acest an. Locul lor va fi în primul rând pe prima linie.
Imagine ilustrativă: Sistem Rheinmetall anti-drone SHORAD (ultra Short-Range Air Defense), bazat pe platforma terestră Mission Master XT
Deși sistemele robotizate încă excepția pe câmpul de luptă, Ucraina integrează din ce în ce mai mult această tehnologie în armamentul său. Potrivit Ministerului Apărării, investițiile în „războiul robotic” au ajuns la 150 de milioane de dolari în primul trimestru al acestui an.
Unul dintre sistemele cheie nou implementate este sistemul terestru robotizat denumit ”Liut”, dezvoltat de Ucraina, arată Kyiv Post.
Obiectivul este creșterea eficienței, dar, mai presus de toate, reducerea la minimum a pericolului pentru soldați, pe care anumite sisteme sunt destinate să îl înlocuiască. Potrivit Statului Major al Armatei Ucrainene, desfășurarea sistemelor robotizate poate reduce pierderile în secțiunile relevante ale liniei frontului cu până la o treime.
Sistemul robotizat „Lyut” a trecut prin teste de luptă și a finalizat procedura de aprobare necesară pentru desfășurare pe front.
Acesta poate fi transportat într-un camion militar, funcționează cu un motor electric silențios pentru utilizare operațională prelungită și este conceput pentru supraveghere și sprijin la foc.
Creatorii săi l-au echipat cu o mitralieră de 7,62 mm și senzori care îi permit să detecteze și să angajeze ținte zi și noapte. Poate funcționa inclusiv la temperaturi extreme.
Ucraina robotică
Ucrainenii recunosc, totuși, că rămân o serie întreagă de obstacole care trebuie rezolvate. Sistemele robotizate nu au o fiabilitate și autonomie care să le permită executarea unor sarcini de luptă complexe. Dar potențialul este inestimabil, dacă ne gândim doar la zecile de mii de vieți pe care le pot salva.
Deocamdată, nișa roboților de sol este transportul de echipamente, provizii, răniți și armament, precum și activități de minare/deminare.
Vezi VIDEO
Ucraina a aprobat și desfășurat diverse tehnologii militare avansate în ultimele luni.
Modulele de luptă Tavria, care sunt turele controlate de la distanță și echipate cu două mitraliere, dintre care una de calibru mare, au fost și ele desfășurate pentru prima dată. Acestea sunt dotate cu sisteme de direcționare automate, capabile să urmărească și să angajeze ținte în mișcare, zi și noapte.
Unul dintre principalele avantaje ale noului modul telecomandat Wolly este portabilitatea, acesta putând fi transportat de un singur soldat. Este una dintre cele mai ușoare drone terestre, având o autonomie de câteva zile.
Sistemul Zmii Logistic, un robot terestru cu protecție balistică și împotriva minelor, este conceput pentru misiuni de logistică și evacuare.
Sistemele robotice terestre pot fi susținute din aer de drona Hromylo, capabilă să vizeze pozițiile inamice, inclusiv echipamentele și adăposturile de teren.
Anul trecut, Ministerul Apărării ucrainean a aprobat patru noi sisteme robotizate pentru utilizare în cadrul forțelor armate: Tanchik, Tarhan 2K, Tarhan 200 și Bureviy.
Tanchik este o platformă care poate transporta încărcături de până la 500 de kilograme și poate îndeplini diverse misiuni – recunoaștere, evacuare și logistică. De asemenea, poate fi un ajutor eficient în acțiunile de sabotaj.
Tarhan 2K este proiectat pentru diverse sarcini, de la logistică la recunoaștere, și poate fi controlat de la o distanță de până la 20 de kilometri. Unul dintre marile sale avantaje este prețul scăzut, de puțin peste trei mii de dolari.
Tarhan 200 are caracteristici similare cu Tarhan 2K, dar este proiectat pentru o încărcătură mai mare, de până la 200 de kilograme. Poate înlocui până la opt persoane în ceea ce privește sprijinul logistic.
Potrivit Statului Major al Armatei Ucrainene, în secțiunile liniei frontului în care sistemele robotizate au fost dislocate masiv, pierderile armatei ucrainene au scăzut cu 30%.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News