Din 2021, Ministerul ucrainean al Apărării intenționează să participe cu vedetele de luptă din clasa “Island” la operațiile NATO de patrulare maritimă, iar din 2023 și cu fregata “Hetman Sagaidachny”, pentru a contribui la consolidarea securității în regiunea Mării Negre.
Potrivit Ukrinform, declarația a fost făcută de ministrul adjunct al Apărării pentru integrare europeană, Anatoliy Petrenko, în timpul dezbaterii cu titlul „Partener cu oportunități extinse: ce urmează?” organizate de Centrul “Noua Europă” din Kiev.
“Anul viitor, intenționăm să implicăm navele noastre din clasa “Island” în operațiile NATO de patrulare maritimă, iar din 2023 intenționăm ca, după eforturile de îmbunătățire a capacităților tehnice, fregata noastră pilot „Hetman Sagaidachny” să facă parte, de asemenea, din această operație desfășurată în Marea Mediterană, care are un impact direct asupra securității Mării Negre", a declarat Petrenko.
Acesta a dat asigurări că, în pofida agresiunii rusești la care este supusă, Ucraina își menține participarea la operațiile de menținere a păcii și va continua pregătirea și implicarea celor mai buni specialiști în operațiile NATO din Kosovo, Afganistan și, mai nou, în Irak..
„Prioritățile noastre în cadrul EOP (Enhanced Opportunities Partner) sunt incluse într-un document separat aprobat de ministrul Apărării, iar în ultimele 5 luni, avem rezultate. Considerăm necesară obținerea statutului de partener cu capacități operaționale, ca instrument important și eficient pentru implementarea reformei apărării", a declarat Petrenko.
Vorbind despre planurile de viitor, Petrenko a menționat că se acordă o atenție specială extinderii schimbului de informații cu NATO și prezenței reprezentanților ucraineni în structura de comandă militară a NATO, Ucraina fiind interesată în mod special de informațiile privind situația aeriană și maritimă în regiunea Marea Neagră - Marea Azov.
Pe 12 iunie 2020, odată cu primirea Ucrainei în cadrul Programului de capabilități îmbunătățite (ECP), NATO a acordat acesteia statutul de partener cu oportunități extinse (EOP). Programul este conceput pentru a ajuta participanții să își dezvolte nivelul de interoperabilitate cu forțele NATO și include, de asemenea, forțele armate din Suedia, Finlanda, Australia, Georgia și Iordania.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News