Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T ar fi interceptat deja o rachetă rusească Kh-101 deasupra regiunii Kiev (Foto)
Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, recent oferit Ucrainei de către Germania, protejează deja cu succes spaţiul aerian ucrainean. Ca dovadă că acest sistem a fost deja folosit de Forţele Armate Ucrainene - pentru a intercepta una dintre rachetele lansate de armata rusă asupra oraşelor ucraienene - sunt imaginile prezentate pe reţele de socializare cu câteva resturi ale unei rachete sol-aer care au fost găsite în regiunea Kiev.
Rămășițele unei rachete lansate de un sistem de apărare aeriană IRIS-T furnizat de Germania au fost fotografiate lângă Kiev, ceea ce sugerează că Ucraina a folosit deja noul sistem. Partea din spate a rachetei a fost găsită aparent într-o pădure din apropierea capitalei ucrainene. Sistemul a fost probabil folosit pentru a apăra Kievul de ultimul val de bombardamente declanșat de Rusia în ultimele zile.
Potrivit mai multor surse mass-media ucrainene, racheta rusă interceptata era o Kh-101 și a fost doborâtă deasupra regiunii Cernihiv, care se află la 30 km de Kiev. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că racheta germană IRIS-T SLM a doborât această rachetă.
Alte surse ucrainene susțin chiar că rachete Kh-101 a fost doborâtă cu un sistem diferit de cel furnizat de Germania. Cu toate acestea, capacitățile sistemului IRIS-T îi permit să intercepteze astfel de tipuri de rachete de croazieră.
Până la publicarea acestor imagini pe reţele de socializare, singura ''dovada'' ca sistemul IRIS-T este deja folosite pentru protejarea oraşelor ucrainene erau declaraţiile făcute de oficiali ai armatei ucrainene.
Pe 14 octombrie, Forțele Aeriene Ucrainene au precizat că sistemul de apărare aeriană IRIS-T, primit de Germania, este deja folosit pentru apărarea spaţiului aerian al Ucrainei.
Sistemul german IRIS-T a fost deja integrat în sistemul de apărare aeriană al Ucrainei
"Sistemul a fost integrat cu succes în sistemul de apărarea aeriană al Ucrainei. Are caracteristici tactice și tehnice bune, așa că sperăm să primim mai multe sisteme IRIS-T din Germania. În plus, așteptăm NASAMS, care va consolida, de asemenea, apărarea aeriană a țării noastre", a declarat ieri Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, în timpul unui briefing, relatează Ukrinform.
"După bombardamentele din 10 octombrie, o serie de țări au reacționat imediat, luând decizia privind furnizarea de echipamente militare suplimentare și accelerarea deciziilor adoptate anterior. Germania a accelerat transferul primului complex IRIS-T. Acesta a fost trimis imediat în misiune de luptă și ne protejează deja teritoriul și oamenii. Funcționează perfect. Suntem recunoscători partenerilor noștri germani", a precizat ieri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
Caracteristici ale sistemului de apărare antiaeriană IRIS-T
Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM include o stație de control, un radar, mai multe lansatoare și vehicule de sprijin. IRIS-T (Infra Red Imaging System) este o familie de sisteme de rachete antiaeriene tactice cu rază medie de acțiune.
Potrivit companiei dezvoltatoare, versiunea SLM (Surface Launched Medium Range) este una dintre cele mai avansate și a fost prezentată publicului internațional în 2014. Componentele sale - postul de comandă, radarul și lansatorul pentru opt rachete - sunt amplasate pe șasiul vehiculelor germane MAN, ceea ce conferă sistemului o mobilitate ridicată.
Rachetele ghidate pot doborî ținte aeriene - avioane, elicoptere și rachete - la distanțe de până la 40 de kilometri și altitudini de până la 20 de kilometri.
Focosul rachetei cântărește 87 kg, viteza sa de zbor este 3 Mach. Dacă ţinem cont de toate aceste caracteristici putem concluziona că sistemul german de apărare aeriană IRIS-T poate consolida apărarea antiaeriană pentru orașelor ucrainene care sunt vizate de rachetele balistice și de croazieră ale Federației Ruse.
Potrivit presei germane, IRIS-T SLM utilizează radare de ultimă generație și poate lovi diferite ținte care zboară în direcții diferite. La începutul anului 2022, compania Diehl Defence a anunțat că IRIS-T SLM a fost testat cu succes.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News