Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina speră să primească cel puțin 40 de avioane de luptă Mirage 2000 din Franţa

Data actualizării:
Data publicării:
Potrivit portalului online francez Intelligence Online, Ucraina speră să primească cel puțin 40 de avioane de luptă Mirage 2000-9. Investigația realizată de analiştii publicaţiei Intelligence Online conduce la posibili furnizori, printre care se remarcă numele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Indonezia și Grecia.
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța

Ucraina se așteaptă ca partenerii săi internaționali să aprobe, în cele din urmă, transferul a cel puțin 40 de avioane multi-rol Mirage 2000 de fabricație franceză, a relatat, la 27 martie, publicaţia franceză Intelligence Online.

Potrivit investigaţiei realizate de Intelligence Online, Emiratele Arabe Unite, Indonezia și Grecia se numără printre țările care ar putea contribui la furnizarea de avioane Mirage către Ucrainei.

Guvernul Franței ar putea furniza Ucrainei avioane de vânătoare Dassault Mirage 2000 care au fost produse pentru a fi vândute Emiratelor Arabe Unite, potrivit Intelligence Online. Publicaţia susține că Franța ar putea, de asemenea, să achiziționeze avioane de vânătoare Mirage din Indonezia și Grecia pentru a le oferi Ucrainei.

Cu doar câteva zile în urmă, au apărut informaţii că mai mulţi piloții ucraineni ar fi instruiți în Franţa pentru a opera avioanele de luptă franceze Dassault Mirage 2000.

Ziarului francez Le Figaro a susţinut că mai mulţi piloți ucraineni se antrenează de o lună și jumătate în Franța pe avioane de luptă multi-rol Mirage 2000.

Potrivit ziarului, aproximativ treizeci de piloți ucraineni au fost au trecut printr-o perioadă accelerată de pregătire pe avioane de vânătoare franceze Mirage 2000, la bazele aeriene Mont de Marsan și Nancy timp de mai bine de o lună și jumătate. 

O zi mai târziu, Parisul a dezminţit știrea că piloții ucraineni sunt antrenați pentru a pilota Mirage 2000. Ministerul Apărării din Ucraina a făcut același lucru.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că informațiile apărute în ziarul francez Le Figaro despre piloții ucraineni care se antrenează în Franța pe avioane Mirage nu sunt adevărate.

"Există acum informații potrivit cărora piloții noștri s-au antrenat timp de o lună și jumătate în Franța pe avioane Mirage. Aș dori să dezmint acest lucru imediat", a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.

"Ne-am instruit controlorii de trafic aerian în Franța, am organizat cursuri de supraviețuire pentru aviatori, dar nu vorbim despre instruirea piloţilor", a subliniat el.

Ministerul Apărării din Franța, prin intermediul generalului Jan Gravet, ministrul adjunct al informațiilor și comunicațiilor din domeniul apărării, a declarat că nu oferă piloților ucraineni cursuri de pilotaj pentru avioane Mirage.

 

Informaţia despre pregătirea piloţilor ucraineni pe Mirage 2000, la indigo cu informaţia despre pregătirea pe F-16

 

Generalul ucrainean Serhii Holubtsov, Şeful Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat recent pentru The Times că piloții ucraineni, care s-au aflat în această perioadă în SUA unde l-au fost evaluate abilităţile, ar fi pregătiți să piloteze avioane F-16 după mai puțin de șase luni de pregătire. Generalul Serhii Holubtsov face această precizare făcând trimitere la o evaluare pe care deja americanii ar fi făcută piloţilor ucraineni.

De asemenea, trebuie să precizăm că cele șase luni de pregătire la care generalul ucrainean face referire că ar fi suficiente pentru piloţii ucraineni să piloteze F-16 reprezintă cu siguranţă perioada pentru pregătirea de bază şi nu pentru o pregătire în condiţii de luptă.

Ziarului francez Le Figaro a susţinut că decizia de a instrui piloții ucraineni a fost luată înaintea vizitei președintelui Ucrainean, Volodimir Zelenski la Paris din 8 februarie. Dacă se va lua o decizie politică, Franța ar putea furniza Forţelor Aeriene Ucrainene mai multe de avioane de luptă.

În ciuda zecilor de comentarii ale altor țări europene cu privire la o posibilă livrare de F-16, doar Franța și-a exprimat o opinie fermă în această privință, declarând că livrarea de avioane de luptă franceze în Ucraina nu este o chestiune tabu.

Însă, înainte de orice livrare, Ministerul francez al Apărării va trebui să ia în considerare trei criterii principale. Acestea sunt utilitatea și eficiența armelor pentru forțele armate ale Ucrainei, lipsa riscului de escaladare și slăbirea capacității de apărare a armatei franceze.

Incă de la începutul anului 2023, președintele francez Emmanuel Macron a ordonat Ministerului Apărării din Franța să emită o evaluare cu privire la posibila furnizare de avioane de vânătoare Ucrainei. Oficialul de la Paris a confirmat că Kievul a trimis o cerere de livrare de avioane de luptă.

Mirage 2000 este un avion de luptă destul de vechi - a efectuat primul zbor în 1978, iar până în prezent au fost produse aproximativ 600 de unități. Ar fi greu de egalat capabilitățile lui F-16 sau ale celuilalt avion de luptă francez Rafale. Producția să a fost oprită în 2007. Șansele ca Mirage 2000 să ajungă în Ucraina sunt mari. Mai ales pentru că Occidentul furnizează mai ales echipamente învechite, scoase din uz, și uneori ceva mai moderne.

Altfel, avionul de vânătoare este propulsat de un singur motor turbofan SNECMA M53-P2. Poate transporta o greutate maximă la decolare de 17.000 kg. Viteza maximă de zbor pe care aeronava o poate atinge este de 2.336 km/h / Mach 2,2 la mare altitudine și de 1.110 km/h  la nivelul mării.

Este înarmat cu două tunuri DEFA 554 de 30 mm. Mirage 2000 poate lansa rachete aer-aer și aer-sol, dar nu și rachete anti-radar. De asemenea, poate lansa bombe ghidate și neghidate.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ştiri Recomandate

O veste bună și una proastă: SUA vor deține rachete nucleare care îi îngrozesc pe ruși, dar pentru ca LGM-35A Sentinel să se „nască” e nevoie de alt compromis
Rusia descrie prezența la Moscova a premierului slovac Fico și a președintelui sârb Vucic, un adevărat „act de eroism” în fața presiunilor occidentale
Armata a simulat un atac cibernetic asupra infrastructurii critice și energetice. România, gazda celui mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO
A apărut în public o nouă versiune a tancului T-72. Experții au analizat-o și au catalogat-o într-un singur cuvânt: „Dubioasă”
Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Marea Britanie impune sancțiuni asupra a 100 de petroliere din ”flotă fantomă” a Rusiei
Anii 30 s-au întors: Șoigu laudă în mod deschis metodele staliniste și beneficiile regimului totalitar
Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru mentenanţa și achiziția de echipamente militare pentru Ucraina
Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pregătindu-se să treacă Prutul. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Putea România să se oprească la Nistru în 1941? Ziua Victoriei și războiul readus de Rusia în Europa | Istoricul Adrian Niculescu, la Obiectiv EuroAtlnatic
Primul dogfight cu avioane de generația 4.5? Oficiali americani confirmă pe surse că un J-10 de producție chineză a doborât un Rafale
Administrația Trump: Rusia nu va primi teritorii pe care nu le-a cucerit încă
Cum reușesc rușii să producă pe bandă rulantă rachete de croazieră Kh-101 și să bată recordul producției. Totul depinde de ajutorul pe sub masă primit de la un aliat
Sistem de apărare antiaeriană SPYDER. Photo source: Rafael
EXCLUSIV
Un alt program major al României se îndreaptă cu viteză în gard. În achiziția sistemelor SHORAD/VSHORAD a rămas o singură companie, dar și ea e neconformă
Habemus Papam: Papa Leon al XIV-lea. Cardinalul Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie
Rușii refuză pacea, dar șantajează. Kremlinul vrea să fie „liniște” la parada lui Putin și spune că „multe depind de asta” în armistițiul cu Ucraina
SUA și Marea Britanie au anunțat încheierea unui nou acord comercial. Trump anunță detaliile
Bătălia titanilor: India vs. Pakistan. Care armată e mai puternică și are avantajul? Și chiar au fost doborâte 3 avioane Rafale ca muștele?
Încă luptăm în cel de-al Doilea Război Mondial pentru fiecare țară are percepții diferite asupra lui. Rusia crede că l-ar fi câștigat și singură
SUA accelerează în cursa pentru Marte și ar putea lansa o rachetă chiar anul viitor
Rachete AIM-120 pentru F-16 pe ambele maluri ale Dunării. Bulgaria urmează exemplul României pentru noile sale F-16 în cea mai modernă versiune posibilă
Flancul Estic, ”minat” anti-Rusia. Lituania se retrage oficial din Acordul privind minele antipersonal. „Rusia este o amenințare militară semnificativă pentru noi”
Foto: Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Indestructibilitatea de-a lungul secolelor: contribuția Ucrainei în victoria asupra nazismului secolului al XX-lea și a rașizmului din prezent
Cât cheltuie Europa pentru pensiile militare
Comisia Europeană lansează consultări împotriva tarifelor americane și va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului
Administrația Trump schimbă tonul față Moscova: Rusia criticată aspru în Consiliul de Securitate al ONU
Stația de armament Agil, produsă în România, în centrul atenţiei la o expoziției internațională: Transformă orice vehicul într-o platformă militară de luptă
Demonstrație uimitoare de inovație în război: Lecția pe care Ucraina a predat-o doborând două avioane Su-30SM cu drone
Puterea politică, un instrument încă de neînțeles pentru cei mai mulți dintre noi
Josep Borrell, îndemn la ruperea de America lui Trump: Statele Unite nu mai sunt aliatul Europei, ci au devenit un adversar
Ucraina deschide ușa negocierilor de pace, dar insistă pe o incetare totală a focului: Suntem realiști şi înțelegem că unele probleme vor trebui discutate la masa negocierilor
pixel