Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina trebuie pregătită pentru a recepţiona cel puțin 200 de avioane occidentale în următorii cinci ani: La F-16 vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Armata ucraineană trebuie să primească rapid un schimbător de joc altfel, Rusia va beneficia de suficient timp pentru a-și reface capacitatea de luptă, și fără un armistițiu de încetare a focului.
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner

Forțele ucrainene și ruse își epuizează rând pe rând capabilitățile ofensive în operații terestre costisitoare. La fel ca în Primul Război Mondial, fronturile sunt blocate. Încercările disperate de a deschide noi direcții de ofensivă chiar și aruncând în lupte foarte mulți militari sunt dejucate. Tentativa rusă eșuată din regiunea Harkov de a surprinde apărarea ucraineană este cel mai recent exemplu al imposibilității de a manevra atunci când forțele beligerante sunt sensibil egale.

În aceste condiții, singura modalitate de a dezechilibra frontul este aducerea unui schimbător de joc. Iar singura forță, care nu a fost până în prezent exploatată la potențialul ei, este cea aeriană, în actualul context înțelegându-se aviația în special și mai puțin apărarea antiaeriană. În cel de-al Doilea Război Mondial, cei care au reușit să folosească avioanele la o scară mai mare au câștigat.

 

De unde ar putea proveni atât de rapid avioanele de luptă atât de necesare ucrainenilor pentru a învinge?

 

Pe 14 iunie, miniștrii Apărării NATO au încheiat o reuniune de două zile pentru a pregăti Summitul de la Washington. Cu acea ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „în următorii cinci ani, aliații NATO din Europa și Canada intenționează să achiziționeze (…) 850 de avioane moderne - majoritatea F-35 de generația a cincea”.

O parte din cele 850 de aeronave care vor intra în țările Alianței nord-atlantice se vor adăuga capabilităților existente, în timp ce altele vor înlocui unu la unu avioane de luptă de generația a patra. Dacă doar un sfert din avioanele noi vor fi pentru a schimba pe cele mai vechi atunci, în următorii cinci ani, aproximativ 200 de avioane de luptă, din care unele în stadii de uzură avansată, vor deveni disponibile pentru a fi trimise Ucrainei.

 

Avionul F-16 este de departe cel mai întrebuințat și la care vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35

 

Belgia va retrage peste 40 de avioane F-16A/B și deja s-a angajat să trimită 30 dintre ele Ucrainei până în 2028. Canada are o flotă de 80 de avioane CF-18A/B Hornet care va fi înlocuită în perioada 2026 – 2032 cu F-35A. Pe măsura disponibilizării, aproximativ 30 de aeronave ar ar putea fi trimise Ucrainei, în următorii cinci ani.

Avioanele F-16 daneze, 30 la număr, vor fi vândute Argentinei și nu vor mai intra în calcul pentru Ucraina, deși până vor ateriza în America de Sud nimic nu este bătut în cuie. Finlanda va disponibiliza avioane 54 de avioane F/A-18C Hornet până în 2030 pentru a le înlocui cu F-35.

Franța, deși a modernizat și continuă să-și modernizeze pentru nevoile proprii o bună parte din flota Mirage-2000, va avea probabil în jur de 20 – 30 de aeronave disponibile pentru Ucraina. Oricum, Parisul a anunțat că va trimite aeronave de acest tip Ucrainei. Dacă se adaugă și avioanele mai vechi, scoase din uz – Super Etendard, Franța ar putea trimite Ucrainei aproape 100 de aeronave.

Germania are aproape 90 de avioane Panavia Tornado, din care 21 sunt echipate pentru misiuni de suprimare a apărării antiaeriene (SEAD). Procesul de înlocuire cu F-35 și Eurofighter Typhoon EK (pentru cele SEAD) va începe în 2025 și se va încheia în 2030. Deci, Ucraina ar putea primi din Germania până la 30 – 40 de avioane în următorii cinci ani.

Italia intenționează să achiziționeze 75 de avioane F-35 (60 F-35A și 15 F-35B) pentru Forțele Aeriene, a căror livrare ar trebui să fie finalizată în 2027. Acestea vor înlocui flota Panavia Tornado de aproape 50 de aeronave.

Olanda va înlocui toate cele 42 de avioane F-16. Deja, în iunie 2024 a fost anunțat că vor fi transferate Ucrainei 20 de avioane și, foarte probabil, celelalte vor avea și ele aceeași destinație pe măsură ce vor fi înlocuite cu F-35.

În 2023, Norvegia a retras din serviciu ultimul F-16 dintr-o flotă de 57 de avioane. Dintre acestea 32 au fost vândute României, iar restul de 25 ar putea merge în Ucraina.

Suedia și-a manifestat disponibilitatea pentru a furniza Ucrainei avioane Gripen dar, în mai 2024 planurile au fost suspendate pentru ca Forțele Aeriene ucrainene să se concentreze pe asimilarea F-16.

Marea Britanie a finalizat în 2029 retragerea unei flote de aproape 100 de avioane de luptă Panavia Tornado, cu o vechime impresionantă de aproape 40 de ani.

În total, Ucraina ar putea primi în următorii cinci ani până la 80 de avioane F-16, 60 de F-18 Hornet, 30 de Mirage-2000, 70 Super Etendard și aproape 150 de Panavia Tornado, ceea ce ar duce totalul disponibil la 390 de aeronave. Cele mai capabile dintre acestea sunt F-16, F-18 și Mirage-200 care sunt estimate la un total de 170.

Pe lângă acestea ar mai intra în calcul și avioanele Mirage-2000 ale Greciei care vor fi și ele scoase din uz în anii următori, dar deocamdată guvernul elen nu intenționează să le transfere Ucrainei.

Numărul de aproape 400 de avioane de luptă care vor fi disponibile pentru Ucraina în următorii ani, poate da speranța că jocul pe câmpul de luptă poate fi schimbat. Mai pot veni avioane în plus din SUA, dar deocamdată administrația americană nu a anunțat vreo intenție de a trimite aeronave de luptă Ucrainei.

Mozaicul mare de tipuri de avioane poate fi descurajant, dar aviația pare în prezent singurul schimbător de joc care poate fi adus într-un timp oportun. Atât Ucraina cât și NATO trebuie să profite de oportunitate. Războiul ruso-ucrainean este încă în faza întrebuințării a ceea ce este în depozite. Așa cum Rusia și-a valorificat supremația în blindate majoritatea produse în timpul Războiului Rece, la fel NATO este obligată să-și valorifice supremația aeriană din aceeași perioadă.

 

Sunt aceste aeronave suficient de bune pentru a depăși aviația și apărarea antiaeriană rusă?

 

Deocamdată, nu se poate spune cu certitudine că vor avea un succes deosebit. Dar, ceea ce se știe cu siguranță este că, rușii, în pofida a ceea ce se spunea și se credea că sunt foarte avansați în războiul electronic (EW), nu au confirmat în război. Avioanele lor nu pot contracara electronic rachetele antiaeriene ucrainene, în mare parte de proveniență occidentală și de aceea stau încă la mare distanță de linia frontului.

În plus, puternicele lor sisteme de apărare antiaeriană S-400 și S-300 au fost în repetate rânduri lovite de rachetele și dronele ucrainene. Se evidențiază astfel, fie o slabă organizare generală a arhitecturii de apărare antiaeriană a trupelor ruse, fie mari lacune în domeniul războiului electronic, fie amândouă.

De cealaltă parte, abordarea generală a NATO a fost de protecție a forței, oricare ar fi ea aeriană, terestră sau navală. Investițiile în mijloace de război electronic au fost imense iar faptul că o rachetă Patriot distruge sigur o rachetă balistică rusească este și ca urmare a supremației occidentale în materie de război electronic.

Nivelul de performanță la care au ajuns Forțele Aeriene ale SUA (USAF) în materie de război electronic este unul de-a dreptul impresionant. În mai puțin de trei ore este actualizat software-ul EW pentru mai mult de jumătate din cele de 70 de sisteme EW din inventarul USAF, potrivit unei declarații din iunie 2024 a colonelului Josh Koslov, comandantul Aripii 350 Război de Spectru. Deși Koslov nu intră în amănunte, este posibil ca cele trei ore să includă tot procesul de interceptare formă de undă inamică, analiză, găsire soluție și upgrade pe avion chiar dacă acesta este în zbor. Acest lucru ar însemna atingerea reperului de război electronic cognitiv, estimat undeva la peste 20 de ani. Koslov neagă că s-a ajuns în acest stadiu avansat de cunoaștere, considerat Sfântul Graal al războiului electronic. 

În prezent, luptele sunt câștigate aproape în totalitate de supremația în EW. Deși avioanele F-16 care vor fi trimise Ucrainei sunt vechi, cel mai probabil, vor primi cele mai noi actualizări în materie de război electronic, deoarece NATO are tot interesul pentru ca aceste avioane să supraviețuiască cât mai mult.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia

Ştiri Recomandate

De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
pixel