Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina trebuie pregătită pentru a recepţiona cel puțin 200 de avioane occidentale în următorii cinci ani: La F-16 vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Armata ucraineană trebuie să primească rapid un schimbător de joc altfel, Rusia va beneficia de suficient timp pentru a-și reface capacitatea de luptă, și fără un armistițiu de încetare a focului.
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner

Forțele ucrainene și ruse își epuizează rând pe rând capabilitățile ofensive în operații terestre costisitoare. La fel ca în Primul Război Mondial, fronturile sunt blocate. Încercările disperate de a deschide noi direcții de ofensivă chiar și aruncând în lupte foarte mulți militari sunt dejucate. Tentativa rusă eșuată din regiunea Harkov de a surprinde apărarea ucraineană este cel mai recent exemplu al imposibilității de a manevra atunci când forțele beligerante sunt sensibil egale.

În aceste condiții, singura modalitate de a dezechilibra frontul este aducerea unui schimbător de joc. Iar singura forță, care nu a fost până în prezent exploatată la potențialul ei, este cea aeriană, în actualul context înțelegându-se aviația în special și mai puțin apărarea antiaeriană. În cel de-al Doilea Război Mondial, cei care au reușit să folosească avioanele la o scară mai mare au câștigat.

 

De unde ar putea proveni atât de rapid avioanele de luptă atât de necesare ucrainenilor pentru a învinge?

 

Pe 14 iunie, miniștrii Apărării NATO au încheiat o reuniune de două zile pentru a pregăti Summitul de la Washington. Cu acea ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „în următorii cinci ani, aliații NATO din Europa și Canada intenționează să achiziționeze (…) 850 de avioane moderne - majoritatea F-35 de generația a cincea”.

O parte din cele 850 de aeronave care vor intra în țările Alianței nord-atlantice se vor adăuga capabilităților existente, în timp ce altele vor înlocui unu la unu avioane de luptă de generația a patra. Dacă doar un sfert din avioanele noi vor fi pentru a schimba pe cele mai vechi atunci, în următorii cinci ani, aproximativ 200 de avioane de luptă, din care unele în stadii de uzură avansată, vor deveni disponibile pentru a fi trimise Ucrainei.

 

Avionul F-16 este de departe cel mai întrebuințat și la care vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35

 

Belgia va retrage peste 40 de avioane F-16A/B și deja s-a angajat să trimită 30 dintre ele Ucrainei până în 2028. Canada are o flotă de 80 de avioane CF-18A/B Hornet care va fi înlocuită în perioada 2026 – 2032 cu F-35A. Pe măsura disponibilizării, aproximativ 30 de aeronave ar ar putea fi trimise Ucrainei, în următorii cinci ani.

Avioanele F-16 daneze, 30 la număr, vor fi vândute Argentinei și nu vor mai intra în calcul pentru Ucraina, deși până vor ateriza în America de Sud nimic nu este bătut în cuie. Finlanda va disponibiliza avioane 54 de avioane F/A-18C Hornet până în 2030 pentru a le înlocui cu F-35.

Franța, deși a modernizat și continuă să-și modernizeze pentru nevoile proprii o bună parte din flota Mirage-2000, va avea probabil în jur de 20 – 30 de aeronave disponibile pentru Ucraina. Oricum, Parisul a anunțat că va trimite aeronave de acest tip Ucrainei. Dacă se adaugă și avioanele mai vechi, scoase din uz – Super Etendard, Franța ar putea trimite Ucrainei aproape 100 de aeronave.

Germania are aproape 90 de avioane Panavia Tornado, din care 21 sunt echipate pentru misiuni de suprimare a apărării antiaeriene (SEAD). Procesul de înlocuire cu F-35 și Eurofighter Typhoon EK (pentru cele SEAD) va începe în 2025 și se va încheia în 2030. Deci, Ucraina ar putea primi din Germania până la 30 – 40 de avioane în următorii cinci ani.

Italia intenționează să achiziționeze 75 de avioane F-35 (60 F-35A și 15 F-35B) pentru Forțele Aeriene, a căror livrare ar trebui să fie finalizată în 2027. Acestea vor înlocui flota Panavia Tornado de aproape 50 de aeronave.

Olanda va înlocui toate cele 42 de avioane F-16. Deja, în iunie 2024 a fost anunțat că vor fi transferate Ucrainei 20 de avioane și, foarte probabil, celelalte vor avea și ele aceeași destinație pe măsură ce vor fi înlocuite cu F-35.

În 2023, Norvegia a retras din serviciu ultimul F-16 dintr-o flotă de 57 de avioane. Dintre acestea 32 au fost vândute României, iar restul de 25 ar putea merge în Ucraina.

Suedia și-a manifestat disponibilitatea pentru a furniza Ucrainei avioane Gripen dar, în mai 2024 planurile au fost suspendate pentru ca Forțele Aeriene ucrainene să se concentreze pe asimilarea F-16.

Marea Britanie a finalizat în 2029 retragerea unei flote de aproape 100 de avioane de luptă Panavia Tornado, cu o vechime impresionantă de aproape 40 de ani.

În total, Ucraina ar putea primi în următorii cinci ani până la 80 de avioane F-16, 60 de F-18 Hornet, 30 de Mirage-2000, 70 Super Etendard și aproape 150 de Panavia Tornado, ceea ce ar duce totalul disponibil la 390 de aeronave. Cele mai capabile dintre acestea sunt F-16, F-18 și Mirage-200 care sunt estimate la un total de 170.

Pe lângă acestea ar mai intra în calcul și avioanele Mirage-2000 ale Greciei care vor fi și ele scoase din uz în anii următori, dar deocamdată guvernul elen nu intenționează să le transfere Ucrainei.

Numărul de aproape 400 de avioane de luptă care vor fi disponibile pentru Ucraina în următorii ani, poate da speranța că jocul pe câmpul de luptă poate fi schimbat. Mai pot veni avioane în plus din SUA, dar deocamdată administrația americană nu a anunțat vreo intenție de a trimite aeronave de luptă Ucrainei.

Mozaicul mare de tipuri de avioane poate fi descurajant, dar aviația pare în prezent singurul schimbător de joc care poate fi adus într-un timp oportun. Atât Ucraina cât și NATO trebuie să profite de oportunitate. Războiul ruso-ucrainean este încă în faza întrebuințării a ceea ce este în depozite. Așa cum Rusia și-a valorificat supremația în blindate majoritatea produse în timpul Războiului Rece, la fel NATO este obligată să-și valorifice supremația aeriană din aceeași perioadă.

 

Sunt aceste aeronave suficient de bune pentru a depăși aviația și apărarea antiaeriană rusă?

 

Deocamdată, nu se poate spune cu certitudine că vor avea un succes deosebit. Dar, ceea ce se știe cu siguranță este că, rușii, în pofida a ceea ce se spunea și se credea că sunt foarte avansați în războiul electronic (EW), nu au confirmat în război. Avioanele lor nu pot contracara electronic rachetele antiaeriene ucrainene, în mare parte de proveniență occidentală și de aceea stau încă la mare distanță de linia frontului.

În plus, puternicele lor sisteme de apărare antiaeriană S-400 și S-300 au fost în repetate rânduri lovite de rachetele și dronele ucrainene. Se evidențiază astfel, fie o slabă organizare generală a arhitecturii de apărare antiaeriană a trupelor ruse, fie mari lacune în domeniul războiului electronic, fie amândouă.

De cealaltă parte, abordarea generală a NATO a fost de protecție a forței, oricare ar fi ea aeriană, terestră sau navală. Investițiile în mijloace de război electronic au fost imense iar faptul că o rachetă Patriot distruge sigur o rachetă balistică rusească este și ca urmare a supremației occidentale în materie de război electronic.

Nivelul de performanță la care au ajuns Forțele Aeriene ale SUA (USAF) în materie de război electronic este unul de-a dreptul impresionant. În mai puțin de trei ore este actualizat software-ul EW pentru mai mult de jumătate din cele de 70 de sisteme EW din inventarul USAF, potrivit unei declarații din iunie 2024 a colonelului Josh Koslov, comandantul Aripii 350 Război de Spectru. Deși Koslov nu intră în amănunte, este posibil ca cele trei ore să includă tot procesul de interceptare formă de undă inamică, analiză, găsire soluție și upgrade pe avion chiar dacă acesta este în zbor. Acest lucru ar însemna atingerea reperului de război electronic cognitiv, estimat undeva la peste 20 de ani. Koslov neagă că s-a ajuns în acest stadiu avansat de cunoaștere, considerat Sfântul Graal al războiului electronic. 

În prezent, luptele sunt câștigate aproape în totalitate de supremația în EW. Deși avioanele F-16 care vor fi trimise Ucrainei sunt vechi, cel mai probabil, vor primi cele mai noi actualizări în materie de război electronic, deoarece NATO are tot interesul pentru ca aceste avioane să supraviețuiască cât mai mult.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Scenariul RFG pentru intrarea Ucrainei în NATO, compromisul care ar putea fi propus lui Zelenski la reuniunea de la Ramstein
NATO a stabilit cerințele minime de capacitate pentru viitorul Alianței. Numărul marilor unități de luptă va crește cu peste 50%
Șeful Statului Major al forțelor armate poloneze: „Totul indică faptul că suntem generația care se va ridica cu armele în mâini pentru a ne apăra țara”
Ultimul summit de la Ramstein din acest an, decisivi pentru Ucraina? NATO ia în considerare „măsuri concrete” privind aderarea
O hartă a celor mai importante elemente ale infrastructurii de petrol și gaze din Iran pe care Israelul le-ar putea lovi: Instalațiile nucleare rămân şi ele în centrul atenției
Garanții de securitate în schimbul controlului Rusiei asupra teritoriilor ocupate din Ucraina? „Podul spre NATO” al Ucrainei să nu devină un „pod spre nicăieri”
Plecat recent de la conducerea NATO, Jens Stoltenberg face o dezvăluire interesantă despre Ucraina: Ar putea deveni ţară membră chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia
Ucraina câștigă bătălia pentru Crimeea: Rușii trimit rachete pentru sistemele S-300 din peninsulă, pregătindu-se pentru un asalt masiv asupra țintelor militare
Emiratele Arabe Unite, mesaj pentru cei care sprijină grupările Hamas și Hezbollah: Epoca milițiilor cu dimensiunile sale sectare și regionale i-a costat scump pe arabi și a împovărat regiunea
Războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului (II.) Acțiunile cibernetice: De la atacul asupra sectorului energetic la spionajul ambasadelor
Polonia devine lider în rândul statelor membre NATO: Locul unu la cheltuieli (ca procent din PIB) și locul trei în ceea ce privește efectivele armatei
Iranul a dezvăluit cum a pregătit atacul asupra Israelului (Video): Gardienii Revoluției Islamice (IRGC) au iniţiat lansarea rachetelor dintr-o bază militară subterană
Mai multe fragmente de dronă au fost găsite în România, în zona canalului Litcov. MApN condamnă atacurile ruseşti cu drone asupra Ucrainei
Estonia nu poate achiziționa un sistem american Patriot în următorii 10 sau 15 ani: Trebuie să ne evaluăm în mod realist resursele financiare
Iranul a susţinut că „20 de avioane de luptă F-35 aflate la sol au fost distruse” în baza Nevatim: Imaginile din satelit arată contrariul
Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord
SUA sunt dispuse să vândă avioane de luptă F-15 Turciei: O posibilă alternativă dacă acordul pentru aeronavele Eurofighter eșuează
Învață Armata SUA suficient din războiul purtat de Rusia în Ucraina? Analiștii militari americani studiază experiența forțelor armate ucrainene, dar nu atât de amănunţit
Teama bate la porţile Teheranului: Iranul nu vede necesitatea unui război cu Israelul și face apel la „moderație” după atacul cu 200 de rachete împotriva civililor israelieni
NATO este „insuficient” pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia. Generalul Ben Hodges: Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja
Rusia dă dovadă de o brutalitate fără margini în Ucraina (Video): Trupele ruse ar fi lansat super bomba ODAB-9000 asupra oraşului ucrainean Vovchansk
Adevărata oboseală a războiului se vede în Ucraina. Cu o societate epuizată de război, Kievul ar putea accepta un compromis de tip „teritorii contra securitate”
Puține țări sunt mai atente la războiul din Ucraina decât Polonia: Bugetul apărării pentru anul 2025 a fost aprobat şi reflectă hotărârea Varșoviei de a-și moderniza forțele armate
Eșecurile repetate de lansare a rachetelor balistice intercontinentale Satan umbresc amenințările nucleare ale lui Putin
Coreea de Sud își prezintă sistemul de rachete strategice Hyunmoo-V (Foto/Video): Dispune de cea mai puternică rachetă balistică non-nucleară din lume
Oficialii americani cred că Israelul nu va efectua o invazie totală în Liban: La ce să ne aşteptăm din partea forţelor israeliene?
Soluții din Raportul Draghi pentru reformarea Complexului Militar-Industrial european: Crearea unui organism militar-industrial care ar permite o mai bună coordonare a politicilor de apărare
SUA își modernizează apărarea ca răspuns la amenințarea unui „nou Război Rece”: „Roiurile de drone” și „escadrile de nave de război autonome” se vor lupta în curând între el
O înțelegere a strategiei Israelului în Liban, pe măsură ce își concentrează efectivele militare de-a lungul frontierei
Forțele Armate Ucrainene anunță un nou atac asupra arsenalului rusesc de arme: Serviciile britanice de informații preconizează o criză de muniție în Rusia

Ştiri Recomandate

Bombardiere rusești Tu-95MS au zburat deasupra Mării Japoniei pe fondul tensiunilor din Peninsula Coreea. Nordul a trimis mii de soldați să lupte împotriva Ucrainei
FA-50 a fost prezentat în România: Trei direcții de colaborare pentru avionul multirol. După retragerea F-16 noile FA-50 ar putea zbura alături de F-35 românești?
De ce e importantă bătălia pentru Chasov Yar unde rușii rad casă cu casă. Linia frontului nu e străpunsă decisiv, apărarea Ucrainei e fortificată într-un canal secat din oraș
Vot decisiv în Parlamentul European care a aprobat 35 de miliarde de euro pentru Ucraina. Fondurile provin din profiturile activelor Rusiei
Zelenski insistă că invitația la NATO trebuie făcută pentru toată Ucraina și lămurește problema nucleară: ”Avem nevoie de NATO, nu de returnarea armelor nucleare”
China anunță o nouă ordine mondială prin BRICS și reafirmă „prietenia strategică de neclintit cu Rusia”. Xi s-a văzut cu Putin
Egiptul se pregătește pentru războaiele moderne și spune că era „războaielor clasice a apus”. Forțele navale, principalul obiectiv al Egiptului
Armata belgiană oprește temporar utilizarea Piranha IIIC din motive tehnice. Acest tip de blindat este şi în dotarea forţelor terestre române
Suedia se pregăteşte să facă cea mai mare investiție în domeniul apărării de după Războiul Rece: Armată de 130.000 de militari, obiectiv asumat pentru 2035
Procurorul general al Ucrainei a demisionat după ce SBU a demascat o schemă amplă prin care funcționari înalți din justiție evitau să fie mobilizați în Armată
Polonia ia în considerare achiziționarea de elicoptere de transport greu CH-47F Chinook pentru a rezolva problemele de natură logistică
Deși are doar 14 Gripen în dotare, Ungaria reușește să se implice în modernizarea avioanelor de luptă suedeze
Partida rusă se regrupează. Geoană: Rusia va folosi în Moldova și mai agresiv arsenalul de intimidare în turul II al alegerilor
Cu nava Admiral Kuznețov blocată într-un continuu proces de reparație, Rusia discută despre portavioane noi și avioanele de vânătoare de generația a V-a
Războiul din Ucraina a depăşit de mult graniţele regionale: Coreea de Nord trimite nu numai echipamente militare în Rusia, ci și militari
Muniție de 500 de dolari vs. sistem de apărare antiaeriană de 50 de milioane de dolari (Video): Drona ucraineană ''Baba Yaga'' distruge sistemul rusesc Buk-M3
7 politicieni de renume mondial cărora le plăceau jocurile din cazinouri
Rusia a călcat pe coadă un tigru asiatic: Apropierea de NATO și posibile livrări de muniție în Ucraina, răspunsul Coreei de Sud la axa Moscova-Phenian
Bombardierele strategice rusești de la Baza Aeriană Olenya, acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene (Foto)
Congresul american a cerut Casei Albe să protejeze cablurile submarine împotriva amenințărilor reprezentate de Rusia și China
Noi detalii dezvăluite despre Tempest, viitorul avion de generația a 6-a euro-asiatic. Designul a fost modificat față de configurația anterioară cu „aripă lambda”
Venit la Kiev într-o vizită-fulger, șeful Pentagonului anunță un nou ajutor militar: Muniție pentru HIMARS, Javelin și transportoare blindate M113
România dezaprobă ”ingerințele masive” ale Moscovei în Moldova / Casa Albă: Rusia a încercat să influențeze alegerile
Nu e Rafale, dar e Mirage 2000: Ucrainenii vor lupta și cu avioane franceze. A fost anunțat și momentul livrării primului Mirage 2000
Ucraina lovește din nou în adâncimea Rusiei. SBU confirmă că a lovit, duminică, cea mai mare fabrică de muniții din Federație, aflată la 900 km de graniță
”Alegerile din Moldova nu au fost libere!”. Discreditarea rezultatului referendumului, soluția de rezervă a Moscovei
Forțele de Apărare Israeliene au început demolarea rețelei de tuneluri a Hezbollah descoperite în sudul Libanului (Foto/Video)
Moldova scapă de primul asalt al războiului hibrid rus. Două motive pentru care un referendum eșuat era vital pentru Moscova
Cel mai mare adversar al lui Erdogan a murit: Din aliați apropiați, Fethullah Gulen a devenit inamicul numărul 1
Scenarii pentru sfârșitul războiului din Ucraina: Dacă nu susținem ''planul de victorie'' a lui Zelenski, nu vom face decât să-l încurajăm pe Putin
BRICS își deschide larg porțile pentru Sudul Global: Moscova susține că încă 34 de state sunt interesate
Implicarea armatei nord-coreene pe frontul din Ucraina depăşeşte aşteptările: Un expert în rachete a ajutat armata rusă să-şi sincronizeze atacurile
pixel