Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina trebuie pregătită pentru a recepţiona cel puțin 200 de avioane occidentale în următorii cinci ani: La F-16 vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Armata ucraineană trebuie să primească rapid un schimbător de joc altfel, Rusia va beneficia de suficient timp pentru a-și reface capacitatea de luptă, și fără un armistițiu de încetare a focului.
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner

Forțele ucrainene și ruse își epuizează rând pe rând capabilitățile ofensive în operații terestre costisitoare. La fel ca în Primul Război Mondial, fronturile sunt blocate. Încercările disperate de a deschide noi direcții de ofensivă chiar și aruncând în lupte foarte mulți militari sunt dejucate. Tentativa rusă eșuată din regiunea Harkov de a surprinde apărarea ucraineană este cel mai recent exemplu al imposibilității de a manevra atunci când forțele beligerante sunt sensibil egale.

În aceste condiții, singura modalitate de a dezechilibra frontul este aducerea unui schimbător de joc. Iar singura forță, care nu a fost până în prezent exploatată la potențialul ei, este cea aeriană, în actualul context înțelegându-se aviația în special și mai puțin apărarea antiaeriană. În cel de-al Doilea Război Mondial, cei care au reușit să folosească avioanele la o scară mai mare au câștigat.

 

De unde ar putea proveni atât de rapid avioanele de luptă atât de necesare ucrainenilor pentru a învinge?

 

Pe 14 iunie, miniștrii Apărării NATO au încheiat o reuniune de două zile pentru a pregăti Summitul de la Washington. Cu acea ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „în următorii cinci ani, aliații NATO din Europa și Canada intenționează să achiziționeze (…) 850 de avioane moderne - majoritatea F-35 de generația a cincea”.

O parte din cele 850 de aeronave care vor intra în țările Alianței nord-atlantice se vor adăuga capabilităților existente, în timp ce altele vor înlocui unu la unu avioane de luptă de generația a patra. Dacă doar un sfert din avioanele noi vor fi pentru a schimba pe cele mai vechi atunci, în următorii cinci ani, aproximativ 200 de avioane de luptă, din care unele în stadii de uzură avansată, vor deveni disponibile pentru a fi trimise Ucrainei.

 

Avionul F-16 este de departe cel mai întrebuințat și la care vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35

 

Belgia va retrage peste 40 de avioane F-16A/B și deja s-a angajat să trimită 30 dintre ele Ucrainei până în 2028. Canada are o flotă de 80 de avioane CF-18A/B Hornet care va fi înlocuită în perioada 2026 – 2032 cu F-35A. Pe măsura disponibilizării, aproximativ 30 de aeronave ar ar putea fi trimise Ucrainei, în următorii cinci ani.

Avioanele F-16 daneze, 30 la număr, vor fi vândute Argentinei și nu vor mai intra în calcul pentru Ucraina, deși până vor ateriza în America de Sud nimic nu este bătut în cuie. Finlanda va disponibiliza avioane 54 de avioane F/A-18C Hornet până în 2030 pentru a le înlocui cu F-35.

Franța, deși a modernizat și continuă să-și modernizeze pentru nevoile proprii o bună parte din flota Mirage-2000, va avea probabil în jur de 20 – 30 de aeronave disponibile pentru Ucraina. Oricum, Parisul a anunțat că va trimite aeronave de acest tip Ucrainei. Dacă se adaugă și avioanele mai vechi, scoase din uz – Super Etendard, Franța ar putea trimite Ucrainei aproape 100 de aeronave.

Germania are aproape 90 de avioane Panavia Tornado, din care 21 sunt echipate pentru misiuni de suprimare a apărării antiaeriene (SEAD). Procesul de înlocuire cu F-35 și Eurofighter Typhoon EK (pentru cele SEAD) va începe în 2025 și se va încheia în 2030. Deci, Ucraina ar putea primi din Germania până la 30 – 40 de avioane în următorii cinci ani.

Italia intenționează să achiziționeze 75 de avioane F-35 (60 F-35A și 15 F-35B) pentru Forțele Aeriene, a căror livrare ar trebui să fie finalizată în 2027. Acestea vor înlocui flota Panavia Tornado de aproape 50 de aeronave.

Olanda va înlocui toate cele 42 de avioane F-16. Deja, în iunie 2024 a fost anunțat că vor fi transferate Ucrainei 20 de avioane și, foarte probabil, celelalte vor avea și ele aceeași destinație pe măsură ce vor fi înlocuite cu F-35.

În 2023, Norvegia a retras din serviciu ultimul F-16 dintr-o flotă de 57 de avioane. Dintre acestea 32 au fost vândute României, iar restul de 25 ar putea merge în Ucraina.

Suedia și-a manifestat disponibilitatea pentru a furniza Ucrainei avioane Gripen dar, în mai 2024 planurile au fost suspendate pentru ca Forțele Aeriene ucrainene să se concentreze pe asimilarea F-16.

Marea Britanie a finalizat în 2029 retragerea unei flote de aproape 100 de avioane de luptă Panavia Tornado, cu o vechime impresionantă de aproape 40 de ani.

În total, Ucraina ar putea primi în următorii cinci ani până la 80 de avioane F-16, 60 de F-18 Hornet, 30 de Mirage-2000, 70 Super Etendard și aproape 150 de Panavia Tornado, ceea ce ar duce totalul disponibil la 390 de aeronave. Cele mai capabile dintre acestea sunt F-16, F-18 și Mirage-200 care sunt estimate la un total de 170.

Pe lângă acestea ar mai intra în calcul și avioanele Mirage-2000 ale Greciei care vor fi și ele scoase din uz în anii următori, dar deocamdată guvernul elen nu intenționează să le transfere Ucrainei.

Numărul de aproape 400 de avioane de luptă care vor fi disponibile pentru Ucraina în următorii ani, poate da speranța că jocul pe câmpul de luptă poate fi schimbat. Mai pot veni avioane în plus din SUA, dar deocamdată administrația americană nu a anunțat vreo intenție de a trimite aeronave de luptă Ucrainei.

Mozaicul mare de tipuri de avioane poate fi descurajant, dar aviația pare în prezent singurul schimbător de joc care poate fi adus într-un timp oportun. Atât Ucraina cât și NATO trebuie să profite de oportunitate. Războiul ruso-ucrainean este încă în faza întrebuințării a ceea ce este în depozite. Așa cum Rusia și-a valorificat supremația în blindate majoritatea produse în timpul Războiului Rece, la fel NATO este obligată să-și valorifice supremația aeriană din aceeași perioadă.

 

Sunt aceste aeronave suficient de bune pentru a depăși aviația și apărarea antiaeriană rusă?

 

Deocamdată, nu se poate spune cu certitudine că vor avea un succes deosebit. Dar, ceea ce se știe cu siguranță este că, rușii, în pofida a ceea ce se spunea și se credea că sunt foarte avansați în războiul electronic (EW), nu au confirmat în război. Avioanele lor nu pot contracara electronic rachetele antiaeriene ucrainene, în mare parte de proveniență occidentală și de aceea stau încă la mare distanță de linia frontului.

În plus, puternicele lor sisteme de apărare antiaeriană S-400 și S-300 au fost în repetate rânduri lovite de rachetele și dronele ucrainene. Se evidențiază astfel, fie o slabă organizare generală a arhitecturii de apărare antiaeriană a trupelor ruse, fie mari lacune în domeniul războiului electronic, fie amândouă.

De cealaltă parte, abordarea generală a NATO a fost de protecție a forței, oricare ar fi ea aeriană, terestră sau navală. Investițiile în mijloace de război electronic au fost imense iar faptul că o rachetă Patriot distruge sigur o rachetă balistică rusească este și ca urmare a supremației occidentale în materie de război electronic.

Nivelul de performanță la care au ajuns Forțele Aeriene ale SUA (USAF) în materie de război electronic este unul de-a dreptul impresionant. În mai puțin de trei ore este actualizat software-ul EW pentru mai mult de jumătate din cele de 70 de sisteme EW din inventarul USAF, potrivit unei declarații din iunie 2024 a colonelului Josh Koslov, comandantul Aripii 350 Război de Spectru. Deși Koslov nu intră în amănunte, este posibil ca cele trei ore să includă tot procesul de interceptare formă de undă inamică, analiză, găsire soluție și upgrade pe avion chiar dacă acesta este în zbor. Acest lucru ar însemna atingerea reperului de război electronic cognitiv, estimat undeva la peste 20 de ani. Koslov neagă că s-a ajuns în acest stadiu avansat de cunoaștere, considerat Sfântul Graal al războiului electronic. 

În prezent, luptele sunt câștigate aproape în totalitate de supremația în EW. Deși avioanele F-16 care vor fi trimise Ucrainei sunt vechi, cel mai probabil, vor primi cele mai noi actualizări în materie de război electronic, deoarece NATO are tot interesul pentru ca aceste avioane să supraviețuiască cât mai mult.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Cum ar arăta azi un război împotriva Rusiei? Gen. Breedlove: Am așteptat ani invazia rusă prin Coridorul Fulda. Revenim la tacticile de luptă de odinioară
Finlanda permite Statelor Unite să utilizeze 15 dintre bazele sale militare: Forțelor americane vor putea desfăşura aici tehnică militară grea
"Susținem politica ușilor deschise a NATO". Departamentul de Stat cu privire la declarația lui Zelenski privind aderarea Ucrainei
Ucraina ar trebui să poată folosi armele pe care le primește împotriva țintelor militare aflate pe teritoriul Rusiei
Analiștii occidentali se gândesc la ce ar putea însemna pentru Europa înfrângerea Ucrainei în război: Reconcilierea cu "noua Rusie" va deveni "absolut nerealistă"
Frontul din Ucraina, descris în trei cuvinte: O vară sângeroasă. Care e situația actuală după ce Ucraina a oprit ofensiva rusă în Harkov
A început echiparea celei mai importante facilități construite de NATO în ultimii 30 de ani - Baza militară din orașul polonez Powidz
Pentagonul răspunde amenințărilor Rusiei referitoare la operațiunile americane cu drone deasupra Mării Negre: Continuăm să zburăm
NATO dislocă avioane AWACS deasupra Poloniei pentru a monitoriza Ucraina și activitatea militară a Rusiei
Volodimir Zelenski schițează un model acceptabil de negociere cu Rusia: Orice altă formă de negocieri pentru pace nu ar pune capăt războiului
Rusia intenționează să reia producția de rachete balistice nucleare cu rază medie și scurtă de acțiune
Un ''NATO exclusiv european'' are puterea de a rezista pe termen lung? Cât de importantă este de fapt prezenta militară americană în Europa
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres
EXCLUSIV
„Dragă Stolo”, ca lecție pentru Joe. E ultima șansă, în ultimul minut al celui de-al 12-lea ceas
Ca să nu repete episodul Leopard din 2023, avioanele F-16 vor fi ”blindate” înainte de a ajunge, vara asta, în Ucraina
În Statele Unite se discută posibilitatea de a permite contractorilor militari privați americani să lucreze direct în Ucraina: Mentenanţa avioanelor F-16, unul dintre obiectivele de activitate
Situaţia actuală din Ucraina arată că un război cu Rusia se poate extinde pe termen lung. Potrivit experților CSIS, NATO nu este pregătită pentru așa ceva
Slovacia, mână moartă în cazul unui atac al Rusiei asupra NATO? Noul președinte spune că armata slovacă nu are încă tehnica necesară pentru a-și ajuta vecinii
Aranjamente privind sprijinirea Hezbollahului în cazul în care Israelul deschide un front și în Liban
Summitul NATO ar putea fi un succes pentru Ucraina, chiar dacă nu primeşte o invitaţie de aderare la Alianţa: Ar fi momentul potrivit pentru anunţarea livrării avioanelor F-16
Toate speranțele Europei rămân în SUA? În cazul unui atac al Federației Ruse, toată Europa poate disloca rapid 300.000 de militari
Casa Albă: Este nevoie de un "pod către NATO" pentru ca Ucraina să poată adera la Alianță, dar nu trebuie să lipsească voința politică pentru a face acest lucru
Rușii vor un cap de pod în Libia. Nave rusești ajung în Tobruk, în timp ce Haftar întărește acordul militar cu Moscova
CPI a emis mandate de arestare pentru Șoigu și Gerasimov sub acuzația de crime de război comise în Ucraina
Ucraina va primi veniturile rezultate din activele înghețate ale Rusiei în două tranșe: Kievul ar urma să primească aproximativ 3 miliarde de euro
Ucraina intenționează să desfășoare în Marea Neagră până la 20 de drone maritime care să facă treaba unei singure nave de război
Şeful spionajului militar ucrainean despre ofensiva rusă în estul Ucrainei: Nu va exista un Armageddon, dar situația este destul de complicată
Franța-Italia, la cel mai important Euro din istorie. Macron luptă pentru supraviețuire - Meloni devine a treia forță din Parlamentul UE, chiar și fără Orban
Ministrul polonez de externe face aluzie la posibilitatea închiderii complete a frontierei cu Belarus
Kurt Volker: Contrar a ceea ce susţine administrația Biden acum, trebuie să aducem Ucraina în NATO ca parte a strategiei pentru restabilirea păcii în Europa
Aviația ucraineană lovește un Punct de Comandă al unui regiment rus din regiunea Belgorod

Ştiri Recomandate

Rusia a închis temporar Podul Crimeea și acuză Ucraina că a atacat un feribot aflat în portul Kavkaz din strâmtoarea Kerci
Cehia primește sistemul antiaerian israelian Spyder, intrat și în competiția pentru programul României SHORAD/VSHORAD
Rușii continuă manevrele nucleare. Sistemele de rachete strategice Yars au fost scoase pe rutele de patrulare din Republica Mari El
Erdogan amenință că va construi o bază militară în Cipru
Situația în Est unde rușii nu țin cont de pierderi. Generalul Sîrski crede că Ucraina are nevoie de o tactică inteligentă pentru a opri ofensiva ocupantului superior numeric
Reparația singurului portavion rus Amiral Kuznețov durează atât de mult încât piloții s-au pensionat. Și totuși rușii formează o nouă aripă de aviație a portavionului
Veste foarte bună pentru F-35: Încep livrările avioanelor F-35 în configurație de ultimă generație TR-3 dezvoltată cu succes de Lockheed Martin
Alegerea Kamalei Harris ar asigura Americii politica externă tradițională dorită de aliați
Luminița Odobescu a reiterat sprijinul României pentru Ucraina și cere o presiune mai mare pe Rusia prin implementarea sancțiunilor în contextul atacurilor hibride împotriva Moldovei
Rușii recunosc că le ard avioanele pe aerodromuri din cauza rachetelor occidentale. Soluția? Un amplu proiect pentru construirea de hangare speciale
Borrell: Miniștrii UE vor lua în considerare un răspuns la jocul „inacceptabil” al Ungariei
Toți ochii pe Kamala. Prima declarație a Kamalei Harris după retragerea lui Joe Biden, un președinte „fără precedent în istoria modernă a SUA”
Când ar putea primi Ucraina MiG-29 poloneze. Guvernul e gata să le predea, dar totul depinde de programul F-35 al Poloniei
Rusia și Iranul au început exerciţii navale comune în Marea Caspică
Polonia și Germania strâng rândurile în fața pericolului rusesc și vor avea un Plan de Acțiune Comun în materie de securitate
Kamala Harris, potrivită pentru Casa Albă? Cum poate actualul vicepreședinte al SUA să-l bată pe Trump, inclusiv servindu-i din propriul medicament
Moscova e gata să ”elibereze” și Georgia și se oferă să ajute militar guvernul de la Tbilisi pentru a rămâne la putere
75 de drone ucrainene au zburat în Rusia. O rafinărie din Krasnodar a luat foc
Demonstrație majoră de forță deasupra României: Dogfight cu avioane F-18, F-16 și Eurofighter. În confruntarea aeriană a fost implicat și un sistem MAMBA
Pentru prima dată bombardiere strategice americane B-52 operează în România. ROAF anunță prezența americană ca fiind o „zi istorică”
În lume există 9 puteri nuclare și peste 9.000 de focoase. SUA desecretizează că dețin cu 80% mai puține arme nucleare strategice față de acum 30 de ani
Game over? Gavin Newsom, cu șansele cele mai mari după Kamala Harris să-l înlocuiască pe Biden nu intră în cursă și o sprijină pe Kamala
Inevitabilul s-a produs: Biden se retrage din cursa prezidențială. Președintele își va duce mandatul până la capăt
EXCLUSIV
Cel mai negru scenariu pentru România și de ce întreaga Europă va trebui să învețe să trăiască cu amenințarea permanentă a războiului rusesc
Avioane ruse în flăcări după ce Ucraina a lovit Baza Milerovo la 150 km de linia frontului (Video). NASA a surprins incendiul de mare amploare de după atac
Forțele Spațiale ale SUA vor bloca sateliții chinezești și rusești cu încă un sistem de bruiaj
Aviația rusă a interceptat două bombardiere americane B-52H care zburau în Marea Barents
De frica unor ”defecțiuni” și ”incendii”, Rusia va anula parada navelor mari, programată de Ziua Marinei
Boris Johnson anticipează un plan de pace al lui Trump pentru ”a salva Ucraina” și lansează câteva soluții
Slovacia va preda Ucrainei 8 tunuri autopropulsate Zuzana 2. Alte șase obuziere vor fi livrate în 2025
”Am încasat un glonț pentru democrație”. În primul miting electoral după tentativa de asasinat, Trump respinge „ Proiectul 2025 ”, dar invocă triada Xi - Putin - Orban
Dronele și rachetele rusești au hărțuit din nou Ucraina. Trupele radiotehnice ucrainene au respins atacuri în 10 regiuni
pixel