Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina trebuie pregătită pentru a recepţiona cel puțin 200 de avioane occidentale în următorii cinci ani: La F-16 vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Armata ucraineană trebuie să primească rapid un schimbător de joc altfel, Rusia va beneficia de suficient timp pentru a-și reface capacitatea de luptă, și fără un armistițiu de încetare a focului.
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner

Forțele ucrainene și ruse își epuizează rând pe rând capabilitățile ofensive în operații terestre costisitoare. La fel ca în Primul Război Mondial, fronturile sunt blocate. Încercările disperate de a deschide noi direcții de ofensivă chiar și aruncând în lupte foarte mulți militari sunt dejucate. Tentativa rusă eșuată din regiunea Harkov de a surprinde apărarea ucraineană este cel mai recent exemplu al imposibilității de a manevra atunci când forțele beligerante sunt sensibil egale.

În aceste condiții, singura modalitate de a dezechilibra frontul este aducerea unui schimbător de joc. Iar singura forță, care nu a fost până în prezent exploatată la potențialul ei, este cea aeriană, în actualul context înțelegându-se aviația în special și mai puțin apărarea antiaeriană. În cel de-al Doilea Război Mondial, cei care au reușit să folosească avioanele la o scară mai mare au câștigat.

 

De unde ar putea proveni atât de rapid avioanele de luptă atât de necesare ucrainenilor pentru a învinge?

 

Pe 14 iunie, miniștrii Apărării NATO au încheiat o reuniune de două zile pentru a pregăti Summitul de la Washington. Cu acea ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „în următorii cinci ani, aliații NATO din Europa și Canada intenționează să achiziționeze (…) 850 de avioane moderne - majoritatea F-35 de generația a cincea”.

O parte din cele 850 de aeronave care vor intra în țările Alianței nord-atlantice se vor adăuga capabilităților existente, în timp ce altele vor înlocui unu la unu avioane de luptă de generația a patra. Dacă doar un sfert din avioanele noi vor fi pentru a schimba pe cele mai vechi atunci, în următorii cinci ani, aproximativ 200 de avioane de luptă, din care unele în stadii de uzură avansată, vor deveni disponibile pentru a fi trimise Ucrainei.

 

Avionul F-16 este de departe cel mai întrebuințat și la care vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35

 

Belgia va retrage peste 40 de avioane F-16A/B și deja s-a angajat să trimită 30 dintre ele Ucrainei până în 2028. Canada are o flotă de 80 de avioane CF-18A/B Hornet care va fi înlocuită în perioada 2026 – 2032 cu F-35A. Pe măsura disponibilizării, aproximativ 30 de aeronave ar ar putea fi trimise Ucrainei, în următorii cinci ani.

Avioanele F-16 daneze, 30 la număr, vor fi vândute Argentinei și nu vor mai intra în calcul pentru Ucraina, deși până vor ateriza în America de Sud nimic nu este bătut în cuie. Finlanda va disponibiliza avioane 54 de avioane F/A-18C Hornet până în 2030 pentru a le înlocui cu F-35.

Franța, deși a modernizat și continuă să-și modernizeze pentru nevoile proprii o bună parte din flota Mirage-2000, va avea probabil în jur de 20 – 30 de aeronave disponibile pentru Ucraina. Oricum, Parisul a anunțat că va trimite aeronave de acest tip Ucrainei. Dacă se adaugă și avioanele mai vechi, scoase din uz – Super Etendard, Franța ar putea trimite Ucrainei aproape 100 de aeronave.

Germania are aproape 90 de avioane Panavia Tornado, din care 21 sunt echipate pentru misiuni de suprimare a apărării antiaeriene (SEAD). Procesul de înlocuire cu F-35 și Eurofighter Typhoon EK (pentru cele SEAD) va începe în 2025 și se va încheia în 2030. Deci, Ucraina ar putea primi din Germania până la 30 – 40 de avioane în următorii cinci ani.

Italia intenționează să achiziționeze 75 de avioane F-35 (60 F-35A și 15 F-35B) pentru Forțele Aeriene, a căror livrare ar trebui să fie finalizată în 2027. Acestea vor înlocui flota Panavia Tornado de aproape 50 de aeronave.

Olanda va înlocui toate cele 42 de avioane F-16. Deja, în iunie 2024 a fost anunțat că vor fi transferate Ucrainei 20 de avioane și, foarte probabil, celelalte vor avea și ele aceeași destinație pe măsură ce vor fi înlocuite cu F-35.

În 2023, Norvegia a retras din serviciu ultimul F-16 dintr-o flotă de 57 de avioane. Dintre acestea 32 au fost vândute României, iar restul de 25 ar putea merge în Ucraina.

Suedia și-a manifestat disponibilitatea pentru a furniza Ucrainei avioane Gripen dar, în mai 2024 planurile au fost suspendate pentru ca Forțele Aeriene ucrainene să se concentreze pe asimilarea F-16.

Marea Britanie a finalizat în 2029 retragerea unei flote de aproape 100 de avioane de luptă Panavia Tornado, cu o vechime impresionantă de aproape 40 de ani.

În total, Ucraina ar putea primi în următorii cinci ani până la 80 de avioane F-16, 60 de F-18 Hornet, 30 de Mirage-2000, 70 Super Etendard și aproape 150 de Panavia Tornado, ceea ce ar duce totalul disponibil la 390 de aeronave. Cele mai capabile dintre acestea sunt F-16, F-18 și Mirage-200 care sunt estimate la un total de 170.

Pe lângă acestea ar mai intra în calcul și avioanele Mirage-2000 ale Greciei care vor fi și ele scoase din uz în anii următori, dar deocamdată guvernul elen nu intenționează să le transfere Ucrainei.

Numărul de aproape 400 de avioane de luptă care vor fi disponibile pentru Ucraina în următorii ani, poate da speranța că jocul pe câmpul de luptă poate fi schimbat. Mai pot veni avioane în plus din SUA, dar deocamdată administrația americană nu a anunțat vreo intenție de a trimite aeronave de luptă Ucrainei.

Mozaicul mare de tipuri de avioane poate fi descurajant, dar aviația pare în prezent singurul schimbător de joc care poate fi adus într-un timp oportun. Atât Ucraina cât și NATO trebuie să profite de oportunitate. Războiul ruso-ucrainean este încă în faza întrebuințării a ceea ce este în depozite. Așa cum Rusia și-a valorificat supremația în blindate majoritatea produse în timpul Războiului Rece, la fel NATO este obligată să-și valorifice supremația aeriană din aceeași perioadă.

 

Sunt aceste aeronave suficient de bune pentru a depăși aviația și apărarea antiaeriană rusă?

 

Deocamdată, nu se poate spune cu certitudine că vor avea un succes deosebit. Dar, ceea ce se știe cu siguranță este că, rușii, în pofida a ceea ce se spunea și se credea că sunt foarte avansați în războiul electronic (EW), nu au confirmat în război. Avioanele lor nu pot contracara electronic rachetele antiaeriene ucrainene, în mare parte de proveniență occidentală și de aceea stau încă la mare distanță de linia frontului.

În plus, puternicele lor sisteme de apărare antiaeriană S-400 și S-300 au fost în repetate rânduri lovite de rachetele și dronele ucrainene. Se evidențiază astfel, fie o slabă organizare generală a arhitecturii de apărare antiaeriană a trupelor ruse, fie mari lacune în domeniul războiului electronic, fie amândouă.

De cealaltă parte, abordarea generală a NATO a fost de protecție a forței, oricare ar fi ea aeriană, terestră sau navală. Investițiile în mijloace de război electronic au fost imense iar faptul că o rachetă Patriot distruge sigur o rachetă balistică rusească este și ca urmare a supremației occidentale în materie de război electronic.

Nivelul de performanță la care au ajuns Forțele Aeriene ale SUA (USAF) în materie de război electronic este unul de-a dreptul impresionant. În mai puțin de trei ore este actualizat software-ul EW pentru mai mult de jumătate din cele de 70 de sisteme EW din inventarul USAF, potrivit unei declarații din iunie 2024 a colonelului Josh Koslov, comandantul Aripii 350 Război de Spectru. Deși Koslov nu intră în amănunte, este posibil ca cele trei ore să includă tot procesul de interceptare formă de undă inamică, analiză, găsire soluție și upgrade pe avion chiar dacă acesta este în zbor. Acest lucru ar însemna atingerea reperului de război electronic cognitiv, estimat undeva la peste 20 de ani. Koslov neagă că s-a ajuns în acest stadiu avansat de cunoaștere, considerat Sfântul Graal al războiului electronic. 

În prezent, luptele sunt câștigate aproape în totalitate de supremația în EW. Deși avioanele F-16 care vor fi trimise Ucrainei sunt vechi, cel mai probabil, vor primi cele mai noi actualizări în materie de război electronic, deoarece NATO are tot interesul pentru ca aceste avioane să supraviețuiască cât mai mult.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Casa Albă confirmă că Ucrainei i-a fost permis să atace teritoriul Rusiei cu sisteme de arme americane: Ce impact are decizia luată de SUA şi ce condiţii sunt impuse?
Pentru oricine știe să citească o hartă e limpede că pericolul vine de la Răsărit. Câți pterodactili zboară, joi, din CSAT
Ungaria promite să “facă Europa mare din nou”: Împreună suntem mai puternici decât despărțiți
Ankara își reiterează cererea ca SUA să nu mai susțină "Unitățile kurde" și anunță că nu va permite alegeri în zonele controlate de SDF
ISW explică de ce Mosova acuză oficiali militari de rang înalt din Ucraina de crime: Rusia considera că statul ucrainean nu există și nu ar trebui să existe ca entitate politică separată
Strategia NATO pentru Ucraina: Avem angajamente foarte ambițioase pe care ni le asumăm ca Alianță
Europa se adaptează lecției Ucraina și noului tip de război: Importanța Forței de reacție rapidă și patru priorități ale războiului modern
Elveția va discuta rezultatele summitului global pentru pace cu țările care nu au participat la eveniment, în principal cu Rusia și China
SUA și-a găsit aliat în Africa pentru a contracara prezența rusă și chineză în Sudan. De ce e atât de important Sudanul pentru Occident
Ucraina "pregătește terenul" pentru atacuri asupra Peninsulei Crimeea. Ce rol vor juca avioanele de luptă F-16?
NATO amintește Rusiei de puterea nucleară a Alianței. Jens Stoltenberg: Trebuie să ne prezentăm arsenalul nuclear pentru a trimite un avertisment direct
Ucraina trebuie pregătită pentru a recepţiona cel puțin 200 de avioane occidentale în următorii cinci ani: La F-16 vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35
Statele Unite vor menține aceeași poziție față de Ucraina până când aceasta va învinge: Este cea mai corectă viziune asupra căii pe care trebuie să o urmăm
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
EXCLUSIV
Cum s-au prăbușit două generații de gândire germană într-o singură zi. Ambasadorul american Fried: Românii au avut dreptate în legătură cu Rusia
Ambasadorul american Daniel Fried: Armata României e puternică. Dar dacă Ucraina cade următoarea țintă a Rusiei e R. Moldova
Acordul de securitate dintre Ucraina și Statele Unite | Cea mai importantă prevedere: Securitatea Ucrainei este parte integrantă a securității regiunii euro-atlantice
Interviu #DefenseRomania cu Daniel Fried, fostul ambasador al SUA: Dacă va fi război, România nu va trebui să lupte precum Ucraina
Europa încă glumește cu apărarea. Înalt oficial al Apărării estoniene demisionează în semn de protest
Germania a pus la dispoziția Ucrainei un sfert din arsenalul de Patriot și nu va mai putea furniza alte sisteme de apărare aeriană
NATO va prelua coordonarea asistenței militare acordate Ucrainei: Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mult avem nevoie de predictibilitate
Slovacia, oglinda unui viitor sumbru cu extrema dreaptă în Europa? Actualul ministru slovac al apărării acuză vechea conducere de trădare pentru MiG-29 și S-300 donate Ucrainei
Ucrainenii ar trebui să poată ataca orice punct situat pe teritoriul Rusiei, dar având ca restricții instalațiile nucleare - fostul șef al Comandamentului Central al SUA
Ungaria este de acord să nu se opună prin veto sprijinului NATO destinat Ucrainei, atâta timp cât nu este forțată să dea o mână de ajutor
Armenia a decis să se retragă din OTSC și să devină “o țară suverană, cu granițe delimitate”. După slăbirea influenței ruse în regiune, urmează venirea armatei franceze în Caucaz
ATACMS distruge metodic apărarea aeriană rusă din Crimeea: Statul Major General al Ucrainei anunță un nou atac asupra sistemelor S-300 și S-400
Forțarea Ucrainei să înghețe războiul are consecințe majore inclusiv pentru România: Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării
Rusia a recunoscut avarierea a două dintre cele mai moderne avioane de luptă Su-57 de către UAV-uri ucrainene (Foto)
Succesul redresării Ucrainei depinde de conducerea de la Kiev: Ar trebui să reflecte onestitate, unitate și valori democratice pentru a se rupe de trecutul post-sovietic
"Un pas spre eliberarea Crimeei". Experții internaționali analizează rapoartele privind atacurile reușite pe care ucrainenii le-au realizat după utilizarea ATACMS și Patriot
Moscova a început a doua fază a manevrelor nucleare. Belarus se alătură exercițiilor de intimidare a Europei

Ştiri Recomandate

Franța votează astăzi. Un parlament blocat, scenariul cel mai probabil
O parte din Triada Nucleară, în acțiune: Rusia își testează rachetele strategice Yars
Rușii spun că au distrus două lansatoare Patriot. Kievul face o excepție și prezintă imagini cu loviturile rusești asupra machetelor Patriot
În premieră primele avioane F-16 Viper ajung în Europa. Ce aduce nou versiunea Block 70 care țintește elemente de generația a 5-a
Nigerul, scăpat în brațele Rusiei și Iranului: Armata germană își va retrage trupele de la baza aeriană Niamey
Armata chineză a sosit în Belarus pentru exerciții menite să faciliteze „schimbul de experiență”
Cipru, ”portavionul pe uscat” din Mediterana. Care sunt bazele militare din insulă, rolul și importanța strategică pentru securitatea aliaților occidentali
Un general locotenent rus asigură că Armata sa are un sistem antiaerian mai puternic decât Patriot. Laudele aduc aminte de Kinjalurile invincibile
Pentru Summitul NATO de la Washington, Coreea de Sud promite o implicare mai mare privind Ucraina. Domeniile vizate: Cyber, noile tehnologii și industria de apărare
Atac masiv rus asupra Ucrainei, chiar la granițele noastre: România a ridicat două avioane F-16. Se caută posibile drone căzute pe teritoriul românesc
Temă de reflecție pentru echipa Trump: Majoritatea americanilor consideră că NATO este esențială pentru securitatea SUA
După ce Orban a pus Europa pe jar cu o vizită-fulger la Putin, diplomația ungară a anulat întâlnirea cu Annalena Baerbock
Succcesul dronelor navale nu a încetinit ”programul corveta” al Kievului. Primele filmări cu testele pe mare, un indiciu că Marina Ucrainei e și mai aproape de recepția corvetei ”Hatman Ivan Mazepa”
SUA își testează la maxim Forțele Aeriene: Un avion de realimentare KC-46 Pegasus a zburat non-stop două zile în jurul lumii
Economia Rusiei nu a fost afectată de război: După proiectile de artilerie, Coreea de Nord va exporta în Rusia și produse de igienă
Reformistul iranian Massoud Pezeshkian a câștigat alegerile prezidențiale. Chiar dacă în Iran președintele nu are puteri reale, votul e un semnal privind nemulțumirea publică tot mai mare
Deși spune că nu renunță la candidatura pentru Casa Albă, retragerea lui Biden pare că e o problemă de timp: 168 de donatori și oameni de afaceri îi cer să abandoneze
Varșovia își asumă rolul de lider: Grupul de Luptă V4 al Uniunii Europene, condus de Polonia, este din nou în alertă
Cupola de fier: Ucraina a primit al treilea Patriot german. Câte sisteme are Ucraina și ce ar putea apăra Patriot-ul românesc
Cum au reușit ucrainenii să gonească din Sevastopol Flota rusă: Drone maritime, Storm Shadow și ATACMS
Orban e la Moscova. UE: Nu are niciun mandat / Putin: Premierul ungar a venit și ca președinte al UE. „Sunt gata să discutăm planul de pace”
După cel mai slab rezultat din ultimul secol, Partidul Conservator pierde guvernarea. Laburistul Sir Keir Starmer a fost deja la rege
NATO se va strădui să demonstreze unitate la summitul de la Washington, dar se întrevăd unele ''fisuri'': Se pot face pașii concreţi ca Ucraina să se apropie mai mult de Alianţă?
Rusia vrea să folosească tactici din Primul și al Doilea Război Mondial în lupta împotriva dronelor, folosind o reţea de aerostate. O măsură similară este luată în calcul şi de SUA
Efort strategic de consolidare a flancului estic al NATO: SUA transferă în Polonia peste 200 de blindate grele
Mișcarea de partizani ucraineană ''Atesh'' localizează un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor-M2KM în Crimeea (Foto)
Real vorbind, Ucraina duce lipsă de armament: Zelenski califică întârzierile legate de furnizare drept ,,cea mai mare tragedie a războiului''
Rusia a dezvoltat un nou vehicul greu de luptă, însă tot pe o platformă veche. Blindatul are la bază T-72 și e adaptat războiului împotriva Ucrainei
Deși dețin aproape jumătate dintre portavioanele lumii, SUA nu au suficiente astfel de nave pentru a face față crizelor globale
Planul rus de Pace include ”împărțirea” celor 4 regiuni ucrainene, anexate deja de Rusia. Ce mai conține propunerea Kremlinului trimisă Statelor Unite
Aerodromurile ucrainene “se vor umple” de avioane F-16. Împreună cu aeronavele reale, Ucraina va primi din Occident și machete-momeală
pixel