Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
Ucraina a achiziționat drone precum Fly Eye, un vehicul aerian fără pilot de dimensiuni reduse, folosit pentru culegerea de informații, supravegherea câmpului de luptă și recunoaștere. „Următoarea etapă, acum că suntem mai mult sau mai puțin echipați cu drone de recunoaștere, este cea a dronelor mici de luptă”, a declarat Fedorov.
„Acestea sunt atât drone care se autodistrug în apropierea țintei aeriene, cât și drone kamikaze cu raza de acțiune între 3 și 10 kilometri, care lovesc ținte de la sol.”
Ucraina desfășoară activități de cercetare și dezvoltare privind dronele care pot angaja lupta aeriană și pot distruge alte drone, a subliniat Fedorov cu referire la dronele iraniene Shahed folosite de Rusia în atacurile din ultimele luni.
„Pot spune deja că situația privind dronele se va schimba drastic în februarie sau martie”, a mai declarat Fedorov precizând că vor avea loc „mai multe misiuni (ucrainene) cu drone de atac”, fără însă a detalia.
Ministrul a subliniat importanța comunicațiilor mobile atât în scopuri civile, cât și militare în timpul războiului și a confirmat că cele mai dificile zone pentru menținerea serviciului de telecomunicații au fost în regiunile Donețk, Zaporojie, Odesa și Kiev.
Potrivit acestuia, există momente în care mai puțin de jumătate dintre turnurile (stațiile) de telefonie mobilă funcționează în Kiev, deoarece atacurile aeriene rusești au distrus sau deteriorat infrastructura care le alimentează.
Ucraina are aproximativ 30.000 de turnuri de telefonie mobilă, iar guvernul încearcă acum să le conecteze la generatoare individuale, astfel încât acestea să poată continua să funcționeze atunci când atacurile aeriene afectează rețeaua electrică.
Singura alternativă, deocamdată, sunt sistemele prin satelit precum Starlink, pe care ucrainenii se pot baza dacă întreruperile încep să dureze mai mult.
„Ar trebui să înțelegem că, în acest caz, Starlink și turnurile conectate la generatoare individuale vor deveni infrastructura de bază a internetului (din Ucraina)”, a precizat Fedorov.
Multe municipii și orașe se confruntă cu întreruperi de curent care durează până la 10 ore. În aceste condiții, președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret care impune companiilor de telefonie mobilă să se asigure că pot asigura funcționarea rețelelor, fără electricitate de la rețeaua națională, timp de cel puțin trei zile.
În prezent, în Ucraina funcționează aproximativ 24.000 de stații Starlink puse la dispoziție de compania lui Elon Musk, SpaceX, după ce Fedorov i-a trimis o solicitare miliardarului în primele zile ale războiului.
Între timp, cu sprijinul UE, ministerul ucrainean lucrează pentru a instala 10.000 de stații Starlink în Ucraina, cu servicii de Internet puse la dispoziție publicului prin sute de așa-numite „puncte de invincibilitate”, locuri în care se oferă și băuturi calde, spații încălzite, electricitate și adăpost. pentru persoanele strămutate din cauza luptelor sau din lipsă de curent.
Fedorov a comparat sprijinul Space X cu cel primit în lansatoare de rachete de la guvernul american, în ceea ce privește semnificația pentru capacitatea Ucrainei de a rezista invaziei Rusiei.
„Au fost salvate mii de vieți”, a explicat acesta, “pe lângă aplicațiile civile, Starlink a ajutat operatorii de drone de recunoaștere din prima linie să coordoneze loviturile de artilerie asupra mijloacelor și pozițiilor rusești”.
În aceste condiții, Ministerul ucrainean al Digitalizării, creat în urmă cu doar trei ani, alocă în prezent 70% din timp dezvoltării tehnologiilor militare, iar aprovizionarea armatei cu drone este printre principalele sale sarcini.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
Muniția termobarică e un subiect foarte controversat în contextul în care utilizarea bombelor cu dispersie de către Armata rusă a fost intens criticată.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează Agerpres, care citează AFP.
Administrația președintelui american Joe Biden va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de asistenţă militară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari, a precizat Joe Biden. Înaintea anunțului președintelui, jurnalistul Jordan Fabian de la Bloomberg, citând două surse guvernamentale americane, vorbise și el de minumum 30 de tancuri.
Germania face ceea ce este ''necesar'' pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO", a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, după anunţul privind transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras complet din orășelul Soledar, regiunea Donețk, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului ucrainean de Luptă Est, Serghei Cerevati.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, după ce Germania a fost de acord că statele care deţin tancuri de provenienţa germană să le poate oferi forţelor armate ucrainene.
În acest moment, mai multe state europene discută despre transferul comun al unui total de 80 de tancuri de Leopard 2 către Ucraina pentru a forma cel puţin două batalioane a câte 40 de vehicule fiecare, precizează cotidianul german Spiegel.
Guvernul rus a însărcinat autorităţile carcerale să construiască 25 de colonii penitenciare în regiunile anexate din Ucraina încă de la începutul războiului, a relatat miercuri monitorul oficial al parlamentului, Parlamentskaia Gazeta, citat de DPA, potrivit Agerpres.
Germania va furniza oficial tancurile Leopard 2 Ucrainei. Anunțul a fost făcut azi, Germania depășind temerile cu privire la trimiterea de armament greu pe care Kievul le consideră cruciale pentru a respinge invazia rusă.
Statele Unite ar putea anunța oficial, în următoarele zile, livrarea de tancuri Abrams către Ucraina. Potrivit Wall Street Journal, administrația Biden "înclină spre trimiterea unui număr semnificativ de tancuri Abrams M1 către Ucraina". Se pare că între SUA și Germania există un „acord diplomatic”.
Cotidianul german Der Spiegel și alte publicații germane au publicat marți seara articole în care se susţine că guvernul de la Berlin a decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina. Această decizie vine în urma unei dezbateri îndelungate pe această temă între aliații NATO și intervine după ce, marți, Polonia a cerut oficial Berlinului permisiunea de a trimite o parte din tancurile sale Leopard 2 în Ucraina.
Comandantul forțelor ruse din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, a ordonat militarilor ruși să dea dovadă de mai multă disciplină militară, inclusiv să-și tundă părul și să se bărbierească, stârnind nemulțumiri în rândul militarilor cecenii și ai mercenarilor aliați.
Oficiali americani și occidentali au îndemnat Ucraina să își mute atenția de la bătălia pentru orașul Bahmut din regiunea Donețk la o potențială ofensivă în sudul țării, precizeaza CNN, citand mai multi oficiali americani și ucraineni pentru CNN.
Artileriștii ucraineni au vorbit despre bombardamentele pe care le efectuează zilnic împotriva efectivelor și echipamentelor militare ale forţelor ruse de ocupaţie. Obuzierele autopropulsate М109 ale Brigăzii 72 Mecanizate efectuează zilnic lovituri împotriva forţelor ruse care ocupă regiunea Donețk.
Rusia ar putea lansa acțiuni ofensive în următoarele luni, în special primăvara sau începutul verii, se arată în analiza zilnică a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
SUA au anunțat că mașinile de luptă Bradley vor face parte din cel mai recent pachet de asistență militară pe care îl vor trimite Ucrainei. Însă câte mașini de luptă Bradley vor ajunge pe front și când se va întâmpla?
Alexei Arestovici, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Volodimir Zelenski, a precizat după ce a demisionat că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei e „puțin probabilă”. Desigur, se naște întrebarea ce înseamnă pentru Ucraina victoria.
Viaceslav Şapovalov a demisionat din funcţia de ministru adjunct al apărării de la Kiev, cererea de demisie fiind aprobată deja de către şeful Ministerului Apărării, ministrul Oleksi Reznikov.
În pofida faptului că renunțarea la neutralitate a Chișinăului e un proces dificil și complex ce implică inclusiv modificări constituționale, aluziile președintelui Maia Sandu cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO au stârnit amenințări la Moscova.
Ucrainenii cer de foarte mult timp rachete cu rază lungă de acțiune care să poată lovi ținte cât mai îndepărtate în adâncimea frontului. Până în prezent sistemele HIMARS care s-au dovedit a fi cu adevărat cruciale pentru Ucraina, au lovit chirurgical ocupantul rus.
A trecut aproape un an de când Federația Rusă a lansat invadarea brutală a Ucrainei, declanșând prima criză majoră de securitate după cel de-al Doilea Război Mondial și primul război de cucerire pe care l-a vazut Europa în ultimele decenii.
Ocupantul rus a încercat să efectueze o operațiune pe Insula Potemkin pe Nipru. Anunțul a fost făcut de către Comadamentul Operațional „Sud” al Ucrainei.
Ucraina e în goană după tancuri. După ce a primit tancuri de producție sovietică de la aliații NATO, Kievul a accelerat pedala și solicită tot mai vocal tancuri occidentale pentru a reuși să respingă ocupantul rus și să-și elibereze teritoriile. De partea cealaltă Rusia pierde tancuri pe bandă rulantă de aproximativ 12 luni în Ucraina, dar rămâne periculoasă.
Finlanda a anunțat al 12-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care este semnificativ mai mare decât toate cele anterioare.
Subiectul controversat al transferului de rachete cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS (cu rază de 300 km) în Ucraina a fost abordat de către oficialii americani.
Germania pregătește pentru această primăvară un pachet de ajutor pentru apărarea Ucrainei în valoare de un miliard de euro. Tot azi, ministrul Apărării al Germaniei a anunțat că Berlinul va face un audit al tancurilor Leopard 2. Amintim că la Ramstein nu s-a luat nicio decizie privind trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Ţările care sprijină Ucraina trebuie să se concentreze nu doar pe a trimite noi arme Kievului, ci şi pe furnizarea muniţiei pentru sistemele mai vechi şi pe sprijin în mentenanţa acestora, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Politico a dezvăluit că în următorul pachet de ajutor militar din partea Statelor Unite, Ucraina va primi rachete GLSDB cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte la o distanță de până la 150 km.
La Moscova, capitala Rusiei, armata rusă a început să instaleze sisteme de rachete sol-aer pe cele mai importante clădiri din centrul orașului. Pe 19 ianuarie, locuitorii din zonă au surprins momentul în care un sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Pantsir-S1 a fost montat pe clădirea Ministerului rus al Apărării, aflată la adresa Frunzenskaia Naberezhnaia nr. 22, Moscova.
Surse din Occident, Ucraina, precum și Rusia indică faptul că Moscova se pregătește să lanseze o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, a raportat ISW.
În cursul acestei zile Forțele Navale Române au publicat un comunicat în care au prezentat obiectivele din 2023 și au făcut o evaluare a anului recent încheiat. În comunicat e prezentă și componenta înzestrării. Așadar, să ne axăm pe câteva date interesante despre cea mai văduvită structură de forță a României.
Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat că Parisul va trimite un nou lot de 12 obuziere autopropulsate Caesar.
Voluntarii din toată lumea încearcă să schimbe impresia falsă pe care cei mai mulți cetățeni ruși o au încă despre invadarea Ucrainei de către țara lor, prin efectuarea apelurilor telefonice și angajarea unor discuții directe.
Fostul guvernator al regiunii Cernăuți, Serhii Osaciuk, a vorbit despre viața de pe front, în calitate de ofițer în trupele de grăniceri ai Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 31.01.2023, marinarii din detașamentul de nave al Flotei de Nord, condus de fregata Amiral Gorshkov, au salvat un cetățean francez de pe un yacht aflat în pericol în Oceanul Atlantic.
Oficialii ucraineni anunță care va fi numărul aproximativ de tancuri, trimise în Ucraina în prima etapă.
Oficialii britanici spun că sunt sceptici cu privire la modul de implementare a transferului de avioane militare occidentale în Ucraina.
SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit Agerpres, care citează France Presse.
În luna octombrie a anului 2022 Ministerul Apărării Naționale a derulat o procedură competitivă internațională pentru achiziția a 90 de complete de tip aplicație de comandă-control pentru Forțele Terestre.
Comandamentul militar american pentru transporturi (TRANSCOM) a pregătit deja primul transport de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley către Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor militar american în valoare de 2,85 miliarde de dolari. Primele peste 60 de vehicule de luptă Bradley au fost încărcate pe o navă de tip cargo care a plecat din portul North Charleston, Carolina de Sud, pe 25 ianuarie.
Compania americană Northrop Grumman a anunțat că se așteaptă ca primul contract de producție pentru primele bombardiere strategic B-21 Raider să înceapă până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, primul bombardier de generația a VI-a "B-21 Raider" ar urma să efectueze zborul inaugural în următoarele luni.
Publicația Washington Post, citând „o persoană apropiată lui Budanov”, scrie că șeful serviciului de informații al Armatei ucrainene a fost vizat în ultimii ani de cel puțin 10 încercări de asasinat.
În iarna anului 2018 a avut un loc incident care a alimentat pozițiile critice față de achiziția de către România avioanelor F-16 Fighting Falcon, când un F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea nu a primit acceptul să decoleze din cauza condițiilor meteorologice. În jurul acestui incident s-a născut un mit fals care bântuie și azi.
Austria și Ungaria au convenit să nu trimită arme în Ucraina, au declarat ministrul austriac al apărării, Klaudia Tanner, și omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni la Budapesta, subliniind cooperarea lor strânsă.
Ministrul adjunct al Apărării de la Varşovia, Wojciech Skurkiewicz, a declarat marţi că eventualul transfer de avioane de luptă F-16 ale forţelor aeriene poloneze către Ucraina nu face obiectul niciunei "discuţii oficiale". Declaraţiile oficialului au venit la scurt timp după ce Statele Unite au anunţat că nu sunt dispuse să sprijine Ucraina cu avioane de luptă F-16.
Comandanţii grupului de mercenari Wagner îşi tratează oamenii ca şi cum ar fi ''carne de tun'', ''îi încolţesc pe cei care nu vor să lupte şi îi împuşcă în faţa camarazilor lor abia sosiţi'', a declarat pentru postul american de televiziune CNN un fost comandant al acestui grup, Andrei Medvedev, transmite marţi EFE.
Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. Întrebat despre posibilele livrări de avioane de luptă către Ucraina în timpul vizitei sale la Haga, Macron a răspuns că „în principiu, nimic nu este interzis”.
Belgia va trimite Ucrainei echipamente militare în valoare de aproximativ 92 de milioane de euro în cel mai mare pachet de ajutor de până acum, a declarat premierul belgian Alexander De Croo la o conferință de presă din 27 ianuarie.
Rusia a declarat marţi că îndemnurile preşedintelui lituanian de a livra Ucrainei avioane de luptă atestă "poziţia extrem de agresivă" a ţărilor baltice şi Poloniei şi că "marile ţări europene" ar trebui să contrabalanseze poziţia lor, informează Agerpres, care citează Reuters.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 31.01.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că noua fregată Proiect 22350, Amiral Golovko, va fi predată Forțelor Navale ale Federației Ruse în luna martie a acestui an.
Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Kievul încearcă să obțină avioanele de luptă, la doar o săptămână după ce Washingtonul și Berlinul au convenit să îi furnizeze tancuri. Întrebat luni de reporteri dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, Biden a răspuns simplu: "Nu".
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale în Japonia, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul nipon Fumio Kishida, informează Reuters.
În primele săptămâni ale invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, una din puterile mondiale s-a oferit să livreze armament Republicii Moldova, dar Chișinăul a refuzat.
Armata SUA a selectat patru companii de apărare pentru a dezvolta prototipuri pentru programul său Common Tactical Truck (CTT).
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, sugerând Seulului să-și reconsidere politica privind interzicerea exportului de armament către țările aflate în conflict.
Decizia statelor occidentale de a trimite tancuri în Ucraina a declanșat reacții agresive la Moscova.
Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19.
Statele Unite ale Americii au transferat echipamentele biologice militare de pe teritoriul ucrainean în întreprinderi chimice şi farmacologice din Polonia şi statele baltice, a declarat astăzi Igor Kirillov, şeful trupelor de protecţie biologică, chimică şi împotriva radiaţiilor ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al acestei ţări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al statelor producătoare de petrol în vederea menţinerii "stabilităţii" preţului petrolului, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează agenţiilor Reuters şi EFE.
Decizia președintelui Vladimir Putin de a permite Grupului Wagner să recruteze prizonieri marchează un punct de cotitură în conducerea sa de 23 de ani.
Polonia e fără îndoială statul european aflat pe primele locuri în topul țărilor care ajută cel mai mult Ucraina. Acum, când toată lumea vorbește de posibile transferuri de avioane de luptă pentru Ucraina, Polonia e prima care „se bagă în față”.