ATACMS „liber” în Rusia? Ucraina va prezenta SUA o listă cu ținte rusești pe care dorește să le lovească în Rusia cu rachete americane
Ucraina intenționează să prezinte oficialilor americani de top din domeniul securității naționale o listă de ținte din interiorul Rusiei pe care Kievul le-ar putea lovi cu arme cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, a relatat Politico pe 26 august, citând surse anonime.
Kievul a susținut mult timp că restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune îi sufocă efortul de război, în timp ce Washingtonul a susținut că permiterea Ucrainei să lovească cu rachetele cu raza lungă de acţiune, adânc în interiorul teritoriul rus, ar putea fi un motiv de escaladare.
Ucraina a respins aceste argumente și a intensificat presiunile pentru ridicarea interdicției în ultimele săptămâni, după incursiunea de la Kursk din 6 august. Casa Albă nu și-a modificat poziția, în ciuda faptului că unii oficiali americani susțin cererile Kievului.
Conducerea Ucrainei a furnizat deja anterior Washingtonului o listă cu unele ținte pe care ar putea să le lovească pe teritoriul Rusiei, dar nouă listă este de așteptat „să fie mai adaptată”, potrivit Politico.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov și șeful Biroului Prezidențial, Andrii Yermak, vor vizita Washingtonul săptămâna aceasta și vor prezenta lista administrației Biden, au declarat pentru Politico trei surse familiarizate cu acest subiect.
Unii oficiali ucraineni, precum și un deputat democrat anonim, au declarat pentru Politico că ei cred că administrația Biden ia în considerare ridicarea restricțiilor „în zilele următoare”.
Atât Kievul, cât și Washingtonul nu au comentat aceste rapoarte.
În iunie, SUA au permis Ucrainei să lovească ținte militare rusești chiar dincolo de graniță, dar au menținut interdicția de a ataca în interiorul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune precum ATACMS.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că capturarea de către Ucraina a orașului rus Sudzha, situat la mai puțin de 10 kilometri (6 mile) de granița cu Ucraina, arată că nu există linii roșii atunci când vine vorba de escaladarea Rusiei.
Țările occidentale au permis în mare parte Ucrainei să folosească armele lor în incursiune, dar SUA și Regatul Unit și-au menținut restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS sau Storm Shadow.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News