Tancuri Leopard pentru Ucraina. Polonia anunță că e dispusă să transfere tancuri iar mingea e acum în terenul Germaniei
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat în timpul vizitei sale la Lviv că Varșovia a decis să predea Kievului o companie de tancuri Leopard 2. Încă trebuie clarificat ce aspecte a avut în vedere președintele polonez când a susţinut că Polonia poate oferi Ucrainei mai multe tancuri Leopard. Mai devreme, marți, Germania (a cărei permisiune pentru Leopard 2 este necesară) a declarat că nu a primit încă nicio cerere din partea unor state aliate pentru a aproba un astfel de transfer.
Polonia intenționează să contribuie cu o companie de tancuri în cadrul următorului pachete de asistență de securitate pentru Ucraina, ca parte a eforturilor de a forma o coaliție internațională care să sprijine Kievul, a declarat miercuri președintele Poloniei, Andrzej Duda.
"O companie de tancuri Leopard pentru Ucraina va fi transferată" în cadrul unei coaliții internaționale, a declarat Duda la o conferință de presă în orașul Lviv din vestul Ucrainei, potrivit unui scurt comunicat de presă publicat pe Twitter.
Cu toate acestea, transferul de tancuri Leopard către o țară terță necesită acordul Berlinului. Luni, ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris că, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Hebestreit, guvernul federal german nu a primit nicio cerere în privinţa unui acord de export pentru tancurile Leopard, din partea țărilor partenere europene.
Duda a afirmat că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei trebuie să ia sfârșit, adăugând că aceasta este "una dintre cele mai mari provocări pentru întreaga lume liberă".
"Toate țările NATO trebuie să susțină Ucraina. Vedem acest război cu ochii noștri. Ucraina nu se va apăra fără sprijinul nostru", a adăugat Duda.
Președintele Poloniei a efectuat o vizită oficială în orașul ucrainean Lviv pentru a participa la o reuniune a ''Triunghiului Lublin'', o alianță regională formată din Lituania, Polonia și Ucraina, împreună cu omologii săi de la Kiev și Vilnius.
În urma reuniunii liderilor celor trei state, a fost semnată o declarație comună pe baza rezultatelor celui de-al doilea summit al Triunghiului de la Lublin de la Lviv.
"Declarația comună este rezultatul negocierilor. Aceasta reflectă principalele concluzii politice, umanitare și de altă natură ale reuniunii de astăzi", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei conferințe de presă comune după reuniune, potrivit unei declarații a președinției ucrainene.
Declarația comună a confirmat "legăturile istorice" dintre cele trei țări, pe lângă faptul că a definit prioritățile alianţei ''Triunghiului de la Lublin'', în special în cadrul eforturilor Ucrainei de a dobândi statutul de membru cu drepturi depline al UE și al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
"Documentul a luat act de intenția Lituaniei și Poloniei de a continua să ofere Ucrainei un sprijin puternic în domeniul militar, tehnic, al apărării, umanitar și de altă natură", se arată în declarație.
În declarația comună s-a subliniat, de asemenea, sprijinul Poloniei și Lituaniei pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO "de îndată ce condițiile o vor permite".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News