Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina vrea să cumpere avioane de vânătoare americane
26 oct 2020 / 14:07
Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, general-colonel Serghei Drozdov, a declarat, într-un interviu acordat publicației RBK din Ucraina, că țara sa intenționează ca până în 2035 să importe din SUA o escadrilă de avioane de vânătoare.   

În „Viziunea pentru dezvoltarea forțelor aeriene” (document care prezintă viziunea a ceea ce ar trebui să devină forța aeriană până în 2035 – red.), a fost menționat că achiziționarea de aeronave multirol din țările partenere este singura variantă de înlocuire a tuturor tipurilor de avioane de luptă sovietice (de vânătoare, sprijin de luptă apropiat, bombardament)  a precizat generalul.           

,,Desigur, Forțele Aeriene ar dori să aibă cele mai moderne echipamente, cum ar fi F-35 (…) , dar să fim realiști, pentru că, de exemplu, Polonia, deși este de mult timp un aliat strategic al Statelor Unite și membru cu drepturi depline al NATO, abia acum a putut începe discuțiile despre obținerea acestor aeronave”, a adăugat Drozdov.           

Generalul consideră că experiența Poloniei, care mai întâi a achiziționat avioane F-16 și le-a pus să zboare lângă MiG-29, este potrivită pentru Ucraina, iar recalificarea piloților nu ar trebui să fie o problemă.           

Referindu-se la posibila producție autohtonă a avioanelor de luptă multirol, Drozdov a explicat că industria ucraineană nu are în prezent posibilitatea producerii acestui tip de aparat, iar construirea unui prototip costă cel puțin de 10 miliarde de dolari și durează minim 10 ani.           

Întrebat despre gradul de uzură al aparatelor de zbor în contextul prăbușirii aeronavei An-26, comandantul Forțelor Aeriene a declarat că flota de avioane este uzată fizic și moral, cele mai vechi având peste 50 de ani, fiind din 1968, iar cele mai noi din 1991, anul independenței țării.           

În interviu, generalul a evidențiat și rezultatele bune obținute de forțele aeriene. Printre acestea, a enumerat misiunile comune ale aviației cu bombardierele strategice americane B-1B Lancer și B-52, tragerile de luptă ale apărării antiaeriene în poligonul Yagorlik, monitorizarea permanentă a spațiului aerian național de către trupele de radiolocație și doborârea a peste 40 de avioane fără pilot rusești, în Donbas.           

Comentariul autorului: Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, general-colonel Serghei Drozdov, a acordat acest interviu în condițiile în care vicepremierul Oleg Urusky a declarat pe 22 octombrie că, printre cauzele prăbușirii avionului An-26, din 25 septembrie, sunt și încălcări sistematice în organizarea zborurilor, începând cu comanda Forțelor Aeriene. Rezultatul anchetei va fi anunțat oficial în ședința Guvernului din 28 octombrie.

În acest interviu acordat RBK-Ucraina, generalul Drozdov a făcut un scurt bilanț al înzestrării și activităților desfășurate de Forțele Aeriene, din care rezultă că misiunile au fost permanent îndeplinite, dar starea de operativitate a tehnicii militare, în special cea de aviație, este afectată de vechimea de aproape 50 de ani a aeronavelor. Conform lui Drozdov, “flota de avioane a Forțelor Armate trebuie reînnoită astăzi.”

Referitor la disponibilitatea SUA de a exporta avioane de luptă de tip F-16, se poate aprecia că este ridicată în prezent, un exemplu concludent fiind un foarte probabil acord cu Emiratele Arabe Unite pentru aeronavele F-35.

Într-un studiu publicat pe 22 octombrie, Rand Corporation atrăgea atenția statelor europene că, pentru a descuraja Rusia, trebuie să construiască sisteme tactice, operative și strategice bazate pe avionul multirol F-35, care are capabilități unice de a străpunge apărarea antiaeriană. Acestea pot include avioane de luptă de generația a patra (cum este F-16) și sisteme bazate pe apă și la sol, capabile să primească informații despre ținte, de la aeronavele F-35.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Moldova accelerează pe drumul pro-european. Maia Sandu: Integrarea europeană nu e un termen abstract
Rusia acuză Occidentul de diversiune în cazul Navalnîi, încercând să distragă atenția de la problemele interne
Mike Pompeo: Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Navalnîi
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro