Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz duminică postului de radio ARD, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz duminică postului de radio ARD, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Rusia a declarat că a cucerit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk, transmite Agerpres, citând AFP. Agenția citează la rândul ei Ministerul Apărării rus.
Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, după relatări potrivit cărora în oraş au avut loc mai multe explozii, transmite Agerpres, care citează agenția Reuters.
Armata ucraineană a transmisă sâmbătă că Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei aflat în centrul unor lupte intense în ultimele zile, "nu este încercuit", contrar unor afirmaţii făcute de separatiştii susţinuţi de armata rusă, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Secretarul-general adjunct al NATO - Mircea Geoană a declarat, vineri, că zona Mării Negre este un adevărat vortex strategic şi se va investi în continuare în prezenţa militară.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 02.07.2022, șeful Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate (FA) ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, a inspectat gruparea de trupe care participă la "operația militară specială" pe teritoriul Ucrainei.
Pentagonul a anunțat ieri 820 de milioane de dolari sprijin militar acordat Ucrainei, inclusiv muniție, rachete pentru sistemele HIMARS, dar și sisteme de apărare cu rază scurtă și medie de acțiune de tip NASAMS.
Armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară, relatează AFP.
În cazul în care Federația Rusă va ordona forțelor sale din regiunea Transnistria să lanseze un atac asupra Ucrainei, forțele de apărare ucrainene sunt pregătite să „curețe” regiunea separatistă. În acest sens două brigăzi militare ucrainene se află în apropiere de Transnistria.
Într-un atac cu rachete executat noaptea trecută asupra sudului regiunii Odessa, cel puțin 17 persoane au fost ucise și 31 rănite.
Informația cu privire la faptul că forțele ruse au părăsit Insula Șerpilor a fost confirmată chiar de Ministerul Apărării de la Moscova.
Un depozit, în care se aflau 40 de tone de cereale, a fost distrus, în această dimineață, de un bombardament al trupelor ruse.
Forţele armate ucrainene au comunicat miercuri seara că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor, subliniind că operaţiunile de eliberare a acestui punct de importanţă strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră continuă, potrivit agenţiei de presă Agerpres, care citează agenția ucraineană Ukrinform.
Ieri după-amiază, podul peste râul Irpin din localitatea Demidov, de lângă Kiev, numit și ”podul vieții”, a fost distrus de o explozie puternică.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova din 2014, relatează Agerpres, care citează AFP.
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă şi care va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone, relatează Agerpres, care citează AFP.
Ucraina va primi alte şase obuziere PzH 2000 din Germania și Olanda, au declarat miniștrii apărării din ambele țări, potrivit Reuters.
Ucraina va primi mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270, a precizat ieri guvernul norvegian. Potrivit mass-mediei ucrainene, Norvegia și Regatul Unit au convenit să coopereze pentru a furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.06.2022, un material video privind întrebuințarea de către militarii Regiunii Militare Centru a celui mai recent complex de război electronic Krasukha-S4 în timpul „operației militare speciale” din Ucraina.
Potrivit presei internaționale, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor primi un nou lot de drone de atac Bayraktar TB2 produse în Turcia. Astfel, compania turcească Baykar a decis să livreze gratuit părții ucrainene trei drone de acest tip.
Pe lângă bateriile de coastă cu rachete anti-navă Harpoon primite din Danemarca şi promise şi de Statele Unite, Ucraina ar urma să primească din partea Franţei mai multe rachete anti-navă Exocet. Astfel, Franța are în vedere să contribuie la consolidarea capacităţilor de apărare ale Forțelor Armate Ucrainene cu rachete anti-navă Exocet. În versiunile de după 2001, sistemele sunt produse de către concernul european MBDA. Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru Le Parisien de către ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu.
Kremlinul a declarat marţi că ofensiva sa în Ucraina se va termina atunci când autorităţile şi armata ucrainene vor capitula, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Sistemele de rachete HIMARS, pe care Forțele Armate Ucrainene le-au primit din partea SUA ca parte a unui pachet de asistenţă militară de securitate, continuă să fie utilizate intens pe câmpul de luptă pentru a lovi pozițiile forţelor ruse de ocupaţie.
Comandamentul Operativ Sud ucrainean a informat, ieri dimineață, că forțele ucrainene continuă misiunea de ”curățare a Insulei Șerpilor, ocupată temporar, de invadatorii ruși”.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni la Kiev că ţara sa este ''fragilă şi vulnerabilă'' şi are nevoie de ajutor pentru a rămâne ''parte a lumii libere'', în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut un răspuns coordonat al ţărilor lor în faţa ameninţărilor Rusiei, relatează Agerpres, care citează Reuters şi CNN.
Militarii ucraineni din cadrul Batalionului Şaman, o unitate de elită a Forţelor pentru Operaţii Speciale (SSO), au mutat războiul dincolo de graniţele cu Rusia, în interiorul ţării care le-a invadat teritoriul. Potrivit The Times, "şamanii" ucraineni ar fi de fapt autorii misterioaselor atacuri ce au ţintit în ultima vreme rafinării de petrol, depozite de muniţii şi reţele de comunicaţi din Rusia.
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre puţinele bastioane ale rezistenţei ucrainene din regiunea estică Lugansk, după ce a preluat controlul asupra oraşului vecin Severodoneţk, informează EFE.
Săptămâna aceasta, Statele Unite ar putea anunța achiziționarea de sisteme de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, precizeaza CNN.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, consideră că atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei reprezintă o provocare strategică pentru securitatea Europei. Forţele ruse de ocupaţie au tras ieri cu rachete asupra Kievului, folosind bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 26.06.2022, ministrul Serghei Șoigu a vizitat punctele de comandă ale armatei ruse din Ucraina.