Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile.
Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina nu va „salva reputația lui Putin” și nu va face concesii privind suveranitatea sa, pentru a pune capăt războiului.
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîr", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
În ultimele zile, tema Odesa a fost în topul fluxurilor informaționale, în special din cauza a ceea ce s-a întâmplat în jurul Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Acum, în special pe Twitter și Telegram, au început să apară alte știri rfeferitoare la pregătirea catacombelor și tunelurilor din Odesa pentru o evoluție a evenimentelor după scenariul Mariupol.
Sistemele antiaeriene portabile sunt testate intens în Ucraina, una din „victimele” preferate fiind elicopterele K-52, dintre cele mai moderne folosite de invadatorii ruși în așa-zisa operațiune militară specială, adică invazia neprovocată asupra Ucrainei.
Ucraina va lupta pentru controlul asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră "cât va fi necesar", a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, informează Agerpres, care citează Reuters.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock şi-a exprimat rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale la începutul reuniunii miniştrilor de externe din statele G7 din localitatea Wangels, de pe coasta nordică a Germaniei, relatează Agerpres, care citează DPA.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat ''dispus să discute'' cu omologul său rus Vladimir Putin, ''dar fără ultimatumuri'', şi respinge orice acord care să ''salveze faţa'' acestuia sau să ofere ''o ieşire pentru Rusia'' din situaţia în care aceasta a intrat prin agresiunea împotriva Ucrainei, conform unor extrase dintr-un interviu acordat de Zelenski postului italian RAI, relatează agenţia Agerpres, citând EFE.
Începând cu anul 2015, participarea la războiul din Siria a fost dovada că Rusia vrea să se întoarcă în „clubul marilor puteri”. Cu toate acestea, eșecurile înregistrate acum în războiul împotriva Ucrainei, forțează Rusia să-şi retragă o parte din trupele dislocate în Siria, deoarece are mare nevoie de întăriri.
Un batalion rusesc de infanterie întărit cu tancuri a fost distrus, ieri, pe timpul traversării cursului de apă, a informat publicația ucraineană Defense Express, care a postat mai multe imagini cu pierderile suferite de forțele ruse.
Distrugerea unui tanc rusesc T-72B3 de către Forţele Armate Ucrainene a fost înregistrată de jurnaliştii publicaţiei chineze Phoenix Wudong Frontline şi a devenit repede virală pe reţele de socializare. Jurnaliştii chinezi care treceau prin zona în care militarii ucraineni au deschis focul asupra forţelor ruse au surprins momentul în care un tanc rusesc a fost lovit atât de tare de un proiectil, încât turela a sărit în aer la mai bine de 100m de sol.
Un număr de 561 de soldaţi din Garda Naţională a Ucrainei, din care face parte în special regimentul Azov blocat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse, a afirmat miercuri şeful acestei instituţii, Oleksii Nadtotci, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Informaţiile existente nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, a transmis miercuri Ministerul Apărării de la Chişinău, ca reacţie la o declaraţie a şefei serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, potrivit căreia preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în regiunea separatistă Transnistria din R. Moldova.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri că Moscova nu vrea război în Europa, dar ţările occidentale speră ca Rusia să fie învinsă în campania sa militară din Ucraina, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Forțele ruse de ocupaţie îşi continuă ofensiva militară în estul Ucrainei, având ca principal scop stabilirea controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk, Luhansk și Kherson și pentru a menține coridorul terestru dintre aceste teritorii și Peninsula Crimeea ocupată, utilizând sisteme de război electronic pentru a suprima semnalul radio, precizează Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Aderarea Ucrainei la UE, în contextul invadării ţării de către Rusia, a devenit o "chestiune de război sau de pace", a estimat marţi ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, relatează Agerpres, care citează AFP.
Industria de apărare din Germania pune presiune pe decidenții politici de la Berlin pentru a da undă verde ajutorului militar care ar putea ajunge în Ucraina. În acest context, vehiculele de luptă ale infanteriei de tip Marder, ar putea înfrunta invadatorul rus în doar câteva zile.
Un recent sondaj de opinie arată că Cipru este singura țară din UE în care majoritatea populației nu este de acord sau tinde să nu fie de acord că autoritățile ruse sunt primele responsabile de războiul din Ucraina.
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat luni în faţa jurnaliştilor o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din Al Doilea Război Mondial, notează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că, fără niciun dubiu, Rusia îşi va atinge obiectivele în campania sa militară în Ucraina, asigurând că toate planurile în acest scop sunt puse în aplicare, relatează Agerpres, care citează EFE.
Tancul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse, nu a participat până în prezent la invazia asupra Ucrainei, în pofida faptului că industria se laudă cu el și cu capacitățile noului tanc care e mai mult prezent la paradele militare din Piața Roșie din Moscova, cu ocazia Zilei Victoriei.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, la Strasbourg, că, pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, pacea va trebui să se construiască fără 'umilirea' Rusiei, transmite Agerpres, care citează AFP.
Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit luni cu o substanţă roşie de manifestanţi pro-ucraineni, la o ceremonie de la Varşovia pentru marcarea a 77 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial, relatează Agerpres, care citează AFP.
Surse ucrainene din domeniul apărării declară că în această noapte, pentru prima dată de la începerea agresiunii, rușii au folosit rachete de croazieră sovietice X-22 pentru a lovi obiective din Ucraina, folosind bombardiere strategice Tu-22M3.
Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat vineri, la Baza Aeriene Silacz din centrul Slovaciei, că țara sa mai are echipamente militare care ar putea fi donate Ucrainei. Condiția, după cum a menționat ministrul, este ca Slovacia să primească la schimb alte arme, de preferat tancuri germane Leopard 2.
Invazia rusă în Ucraina nu se va opri până când nu va ajunge la graniţa cu Polonia, susţine Piotr Tolstoi, stră-strănepotul romancierului rus.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat, pe 08.05.2022, că mijloacele rusești de apărare antiaeriană au distrus două bombardiere ucrainene de tip Su-24 și un elicopter de atac Mi-24.
Militarii forţelor armate ucrainene învață în această perioadă folosească unele dintre cele mai noi arme și echipamente, înainte ca ele să fie livrate de statele occidentale către Ucraina ca partea a asistentei militare pe care acestea o oferă.
Forţele Armate Ucrainene continuă să provoace pierderi semnificative trupelor ruse care au ocupat Insula Șerpilor. Cu puţin timp în urmă, Comandamentul Operațional „Sud” al Forţelor Armate Ucrainene a publicat un scurt material video cu momentul în care o dronă ucraineana Bayraktar TB-2 distruge un elicopter rusesc Mi-8 aflat la sol pe Insula Șerpilor.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat că, pe 07.05.2022, Aviația rusă a distrus, în apropierea Insulei Șerpilor, două avioane, trei elicoptere și două drone ale armatei ucrainene.