Patru explozii au fost auzite duminică dimineaţă devreme la Kiev, afectând un complex rezidenţial din apropierea centrului capitalei ucrainene, relatează Agerpres, care citează France Presse, DPA şi Reuters.
Patru explozii au fost auzite duminică dimineaţă devreme la Kiev, afectând un complex rezidenţial din apropierea centrului capitalei ucrainene, relatează Agerpres, care citează France Presse, DPA şi Reuters.
Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.
Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.
Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk, în estul ţării, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat vineri guvernatorul regional, relatează AFP.
Forţele Armate Ucrainene au publicat primul material video care prezintă utilizarea în luptă a sistemelor de rachete M142 HIMARS, a căror livrare a fost anunțat oficial abia ieri, 23 iunie.
În oraşul Alchevsk, regiunea Luhansk ocupată temporar, trupele ruse au lansat o rachetă, dar propriul lor sistem de apărare aeriană a dat semne că ''refuză să execute ordinele''. Astfel, la scurt timp după lansare, o rachetă trasă din sistemul de apărare aeriană - cel mai probabil S-300 - s-a întors literalmente la locul de lansare și a explodat.
Statele Unite vor oferi încă 450 de milioane de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei, inclusiv alte patru sisteme de rachete cu rază medie de acțiune HIMARS, au declarat joi oficiali americani.
Sistemele de artilerie HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) au ajuns deja în Ucraina - a declarat miercuri Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA. După cum a precizat Wendy Sherman, livrarea acestor sisteme de rachete va permite Ucrainei să se apere acum mult mai bine.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul "24UR", pe 21 iunie 2022, Slovenia a donat Ucrainei 35 de vehicule blindate BVP M-80A (Infantry Fighting Vehicles). În urma donării acestor vehicule blindate M-80A IFV (Infantry Fighting Vehicle) către Ucraina, Slovenia a primit din partea Statelor Unite promisiunea că va primi la schimb arme mult mai moderne.
Forţele militare ruse au ocupat localităţile Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka situate mai la sud de oraşele ucrainene Lisiciansk şi Severodoneţk, asupra cărora este concentrată în prezent ofensiva rusă în regiunea Lugansk, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, informează Reuters.
Președintele Andrzej Duda a confirmat că Polonia a trimis 240 de tancuri, blindate și sisteme de rachete Ucrainei, pentru a putea face față agresiunii Ruse.
Într-un final, Forțele Armate ale Ucrainei au primit piesele de artilerie autopropulsată PzH 2000 pe care le-au așteptat de foarte mult timp să sosească din Germania și Olanda. Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a anunțat astăzi că obuzierele sunt deja în Ucraina și sunt gata de luptă.
Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea oraşului-port ucrainean Odesa, ca represalii la atacul efectuat cu o zi înainte de forţele ucrainene asupra platformelor de foraj de hidrocarburi Cernomorneftegaz din Marea Neagră, au relatat agenţiile de presă ruse, notează Reuters.
Slovacia nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Germania în privinţa unui acord care presupune furnizarea a 30 de tancuri T-72, din depozitele armatei slovace, către Ucraina, iar Germania să ofere la schimb acesteia mai multe tancuri Leopard 2A4.
Un nativ din Donbas este noul comandant al Trupelor de Desant Aerian ale Federației Ruse. Este vorba despre general colonel Mikhail Teplinsky, care anterior a îndeplinit funcția de șef de stat major și prim-locțiitor al comandantului Trupelor Regiunii Militare Centru.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a anunțat, pe 20.06.2022, că Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un atac cu o rachetă de croazieră Onyks asupra aerodromului Artsyz din Regiunea Odesa.
În capitalele mai multor state europene urmează să aibă loc mai multe expoziții de echipamente şi tehnică militară rusească, în special tancuri şi transportoare blindate, pe care militarii ucraineni le-au distrus în timpul confruntărilor cu forţele ruse de ocupaţie.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul POLITICO, pe 18 iunie 2022, Statele Unite analizează în acest moment posibilitatea de a oferi Ucrainei alte patru sisteme M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), suplimentar la cele patru pe care le-a anunţat că le transferă către Forțele Armate Ucrainene..
În luna mai, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au precizat că Fortele Armate Ucrainene s-au confruntat cu trupele ruse într-o localitate din regiunea Harkov. Aici, militarii ucraineni, pe lângă respingerea atacului trupelor ruse, au dat o altă lovitură de imagine armatei ruse, deoarece au distrus cel mai modern tanc rusesc T-90M Proryv/Breakthrough. La mai bine de o lună de zile de la acest eveniment, militarii ucraineni au precizat că tancul rusesc T-90M Proryv a fost distrus după ce a fost prins într-o ambuscadă, asupra lui trăgându-se mai multe proiectile de RPG-7 şi Carl Gustav.
Ministerul britanic al Apărării a precizat, în baza unor informaţii oferite de serviciile sale de informaţii, că atât armata rusă, cât şi cea ucraineană se confruntă probabil cu un moral scăzut şi cu dezertări in randul militarilor, a transmis, duminică, DPA.
Armata română a efectuat în premieră trageri cu sistemul HIMARS, anunțul fiind făcut de MApN în cursul săptămânii trecute. Iar aceste lansări efectuate de Armata română au fost privite cu atenție și de către Ucraina, stat care urmează să primească sisteme similare.
Asupra orașului ucrainean Nikolaev (numit mai recent și Mikolaiv) au fost lansate rachete Kalibr și Kh-55. La rândul lor, forțele ucrainene au lansat atacuri cu aviația asupra pozițiilor rusești din regiunea Herson. Forțele ruse au lovit și un depozit de petrol în districtul Novomoskovsk, din regiunea Dnepropetrovsk.
Războiul din Ucraina ar putea dura 'ani de zile', a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Bild am Sonntag, preluat de AFP şi Reuters.
Autorităţile ucrainene au afirmat sâmbătă că se dau "bătălii feroce" în satele situate în apropierea oraşului Severodoneţk (est), pentru al cărui control trupele ruse fac mari eforturi de săptămâni, relatează AFP.
Severodonețk este unul dintre orașele din regiunea Luhansk în care au loc în prezent cele mai grele lupte. După cum informează Ministerul ucrainean de Interne, obuzierele de calibru 155 mm donate de Polonia au schimbat situația din zonă. "Ocupanții au simțit acest lucru", a declarat vineri Rostislav Smirnov, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenția de presă Ukrinform.
Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac, informează sâmbătă dpa.
Generalul american Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în timpul unei reuniuni la sediul NATO a ţărilor din "grupul de contact" înfiinţat de SUA pentru a ajuta Ucraina, ca primul sistem american de rachete HIMARS va fi transferat în Ucraina până la sfârșitul lunii iunie.
Pe reţele de socializare a fost publicat un scurt material video care prezintă modul în care mai mulţi soldații străini din Legiunea Internațională a Ucrainei au luptat împotriva forţelor ruse de ocupaţie care vor să cucerească în totalitate oraşul Severodonețk.
Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că decizia sa de a ordona ''operaţiunea militară specială'' împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere ''riscurile şi ameninţările'' la adresa Rusiei şi că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Ucraina are constant nevoie de sprijin tehnic din partea producătorilor occidentali de armament pentru a putea repara în timp util unele dintre armele pe care armata ucraineană le utilizează acum pe câmpul de luptă. Într-un interviu acordat National Defense Magazine, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Denis Sharapov, a vorbit despre cât de acerbe sunt luptele pe care Forțele Armate Ucrainene le poartă în aceste zile împotriva forţelor ruse de ocupaţie.