Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE a lansat cea mai mare misiune de instruire militară din istoria sa: Mii de soldați ucraineni vor fi pregătiți în Polonia și Germania
În această săptămână, Uniunea Europeană a lansat o misiune de instruire pentru soldaţi ucraineni. Este cea mai mare misiune militară a UE de până acum. La reuniunea miniştrilor apărării de la Bruxelles, conturul său a devenit mai clar. În ceea ce priveşte livrarea de arme pentru Ucraina pentru a înlocui stocurile epuizate, UE avertizează statele membre cu privire la riscul de a acţiona pe cont propriu.
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Potrivit unui amplu material al Agerpres, care citează agenții de presă internaționale, la începutul acestei săptămâni, UE a lansat oficial o misiune de instruire pentru trupele ucrainene, numită Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă pentru Ucraina (EUMAM Ukraine). Decizia generală de a stabili misiunea de instruire fusese deja luată de către miniştrii de externe în 17 octombrie. Ungaria a fost singura ţară care nu a votat pentru, dar a făcut uz de posibilitatea unei abţineri constructive, ceea ce înseamnă că ţara nici nu participă la misiune, nici nu o finanţează. Austria declarase deja că va sprijini misiunea, dar nu a intenţionat să fie o parte activă a sa.

Aceasta este cea mai mare misiune de instruire pe care UE a lansat-o vreodată. Ea îşi propune să pregătească iniţial 15.000 de soldaţi ucraineni pentru câmpul de luptă. Misiunea este desemnată iniţial pentru doi ani şi este de aşteptat să coste în jur de 60 de milioane de euro pe an. Banii provin de la Instrumentul European pentru Pace al blocului comunitar, un fond deja tensionat în mod serios, întrucât este exploatat şi pentru a acoperi costul livrărilor de arme de la membri ai UE către Ucraina. Misiunea va fi realizată de aproximativ 20 de state membre.

Sediul misiunii, în Polonia şi GermaniaPrincipalul centru al misiunii va fi în Polonia, ţară vecină cu Ucraina, sediul secundar fiind creat în Germania. Ministrul apărării german Christine Lambrecht a afirmat, într-o întâlnire cu omologii săi din UE la Bruxelles, că până în iunie anul viitor Berlinul intenţionează să antreneze 5.000 de ucraineni 'cu o gamă largă de aptitudini''.

Slovenia va participa la misiunea UE pentru instruirea trupelor ucrainene cu câteva zeci de instructori, care sunt aşteptaţi să fie desfăşuraţi în Germania, a anunţat marţi, la Bruxelles, Damir Crncec, secretar de stat în Ministerul Apărării. Instructorii urmează să furnizeze îndeosebi pregătire de specialitate, a spus el, menţionând că propunerea urmează să fie confirmată de către guvern. Ministerul desfăşoară discuţii interne privind modul în care Slovenia va putea participa şi ce aptitudini ale membrilor armatei slovene ar putea fi utile. Ce fel de experţi va trimite Slovenia depinde de nevoile armatei ucrainene, a spus Crncec. El a adăugat însă că pentru moment nu există intenţia ca soldaţi ucraineni să fie instruiţi în Slovenia.

Participarea altor ţăriMinistrul apărării din Spania, Margarita Robles, a anunţat la reuniunea de marţi a Consiliului că ţara sa va putea instrui 2.400 de soldaţi ucraineni pe an în cadrul acestei misiuni, dar a amintit că Spania a antrenat deja peste 100 de membri ai forţelor armate ucrainene în mod individual la Zaragoza, Almeria, Toledo şi Madrid.

'Spania a fost mereu un aliat care a fost implicat în toate misiunile Uniunii Europene şi înţelegem că această misiune este importantă pentru a ajuta Ucraina'', a afirmat Robles la Bruxelles.

Ministrul apărării belgian Ludivine Dedonder a anunţat că ţara sa va pune la dispoziţie între 50 şi 100 de soldaţi pentru această misiune. Armata belgiană este specializată în deminare terestră şi marină şi este pregătită să împărtăşească această expertiză. Luna trecută, guvernul a decis să invite soldaţi ucraineni în Belgia anul viitor, pentru a învăţa cum să opereze noul echipament pentru dezamorsarea încărcăturilor explozive. Dar în funcţie de nevoile şi solicitările Kievului, Belgia va fi dispusă să furnizeze alte forme de instruire, precum antrenament pentru luptă, comunicaţii şi traumatologie pe câmpul de luptă.

În cadrul EUMAM Ukraine, Bulgaria va antrena patru unităţi însumând 60 de asistente medicale ucrainene şi alt personal medical la Sofia. Ţara speră să fie gata săptămâna viitoare pentru o decizie parlamentară cu privire la sprijin cu echipament militar.

 

Participarea RomânieiLa reuniunea miniştrilor de externe din 14 noiembrie, ministrul de externe român Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina pe toate palierele - politic, financiar, militar şi economic. El a salutat lansarea şi operaţionalizarea rapidă a EUMAM Ukraine şi adoptarea măsurilor de asistenţă de către Instrumentul European pentru Pace. De asemenea, el a menţionat că România va continua să furnizeze sprijin multidimensional pentru Ucraina şi a amintit eforturile României de a facilita exportul de grâne şi alte produse ucrainene prin porturile maritime româneşti.

Situaţie neclară în Croaţia


Guvernul croat vrea să participe la misiunea de instruire pentru soldaţii ucraineni, dar nu este sigur că acest lucru se va întâmpla, pentru că preşedintele Zoran Milanovic, ce are autoritate asupra armatei, se opune ideii. În calitate de comandant-şef al forţelor armate, preşedintele poate bloca decizia guvernului. Opoziţia sa poate fi anulat de o majoritate parlamentară de două treimi. După ce şi-a reiterat opoziţia pe 15 noiembrie, Milanovic a declarat: 'Să lăsăm Parlamentul să discute chestiune, iar dacă două treimi dintre parlamentari iau o decizie cu acel rezultat, eu îl voi accepta''.

Guvernul croat îl acuză pe Milanovic că are opinii pro-ruse, dat fiind că acesta crede că, prin participarea la EUMAM Ukraine, Croaţia ar deveni implicată în război. Preşedintele Milanovic acuză guvernul şi miniştrii că încearcă să îl ocolească în luarea deciziilor privind afacerile externe şi apărarea.

După întâlnirea de marţi, ministrul apărării Mario Banožic nu a putut spune exact cum va fi implicată Croaţia: ''Nu pot comenta cu privire la acest mod până când se trece de organismele de coordonare, în principal guvernul. Modul a fost propus de armata croată, pe baza experienţei sale în misiuni şi operaţiuni anterioare''. Întrebat dacă soldaţii ucraineni vor fi instruiţi în Croaţia sau în altă ţară membră a UE în cazul aprobării deciziei, Banožic a afirmat că au fost propuse ambele moduri.

Achiziţii comune de armeMiniştrii apărării au discutat şi despre achiziţiile comune de arme. Ministrul croat Banožic a salutat rezultatele precedente ale unui grup de lucru în termeni de potenţială cooperare şi achiziţii comune. De asemenea, Belgia este în favoarea achiziţiilor comune în UE şi a cumpărat deja arme împreună cu vecinele sale Luxemburg şi Ţările de Jos. După reuniune, şeful diplomaţiei UE Josep Borrell a spus că au fost identificate nevoi şi că UE se va orienta acum spre industrie.

Înaintea reuniunii, Borrell a avertizat că Europa ar putea intra într-o cursă competitivă pentru a umple stocurile epuizate după ce deja a furnizat atât de multe arme Ucrainei în acest an.

''Important este să mergem împreună, să evităm fărâmiţarea pieţei, să evităm competiţia'', a afirmat Borrell la Bruxelles. El a afirmat că o situaţie precum cea din pandemia de COVID-19, când state membre ale UE s-au întrecut în a cumpăra vaccinuri pentru propriile ţări, ar trebui să fie evitată.

''Toată lumea împreună, totul împreună - asta face preţuri mai bune, calitate mai bună şi timp mai bun'', a spus el.

Bruxellesul a afirmat că, incluzând livrările de către statele membre luate individual, până acum Uniunea Europeană a furnizat Ucrainei arme şi echipament militar în valoare totală de 8 miliarde de euro. Aceasta înseamnă aproximativ 45% din valoarea livrărilor de arme furnizate de Statele Unite.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rusia a inclus „oficial” cele patru regiuni anexate din Ucraina în subordinea Regiunii Militare Sud, fără să le controleze
GLSDB americane vor deveni coșmarul Rusiei. Gen. Barbu: Racheta poate fi lansată de la 150 km - traiectorie curbată, ocolește și lovește din spate chirurgical
Un general rus vorbește despre lovirea României dacă posibile F-16 pentru Ucraina ar opera de pe aeroporturi românești
Lavrov ameninţă Occidentul dacă rachete cu rază lungă de acţiune ajung în Ucraina: Rusia va răspunde prin crearea unei zone-tampon
Ministrul ucrainean al Apărării: Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă pe două fronturi
Președintele ales al Cehiei: Ucraina ar trebui să fie primită în NATO imediat după încheierea conflictului cu Rusia
Wagner trimite săgeți către Armata rusă. Prigojin neagă încercuirea Bahmutului, informație anunțată de forțele ruse
Ucraina este în fața unei ”faze foarte active” a războiului (GUR) / Belarus spune că operează în mod autonom rachetele Iskander
Rachete GLSDB și ATACMS (300 km) pentru HIMARS ucrainene, o chestiune de timp. Rusia se teme de soarta coridorului terestru Crimeea - Donbas
Netanyahu a confirmat că SUA au transferat spre Ucraina muniţie de artilerie ce era anterior stocată în Israel
Fost comandant Wagner Group: Comandanţii grupului de mercenari îşi împușcă proprii soldați și îi îngroapă în tranșee
Primele 60 de vehicule de luptă Bradley au plecat spre Ucraina (Foto). Ce versiune a M2 Bradley primeşte armata ucraineană?
Macron despre posibilele livrări de avioane de luptă către Ucraina: Nimic nu este interzis
Joe Biden exclude ca SUA să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina
Stoltenberg cere Coreei de Sud o schimbare politică și ajutor militar pentru Ucraina / China - o provocare, dar încă nu un adversar al NATO
Cum explică propaganda rusă lipsa armelor biologice americane din Ucraina: SUA au transferat laboratoarele în Polonia și țările balitce
Putin a amenințat Marea Britanie într-o discuție cu Johnson: „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut”
Rusia a anunțat că platformele robotizate Marker au fost trimise în Ucraina. Patru roboți vor fi testați în condiții reale de luptă
Transport militar al SUA, al unui lansator multiplu M270 și a unui blindat humvee realizat de o aeronavă C-17 Globemaster III. Foto: U.S. Air Force
EXCLUSIV
Șalaru: La începutul invaziei o mare putere a oferit armament R. Moldova. Conducerea era însă paralizată de frica reacției Rusiei
Ucraina spune că atacul de la fabrica de arme din Iran e o consecință a alimentării mașinii de război a Rusiei
România - centru logistic esențial pentru Ucraina. Podolyak: Frontul se întinde pe 1.300 km. Tancurile Leopard 2 și Abrams vor conduce acțiuni ofensive, dar e nevoie și de rachete ATACMS
După ce dronele de mici dimensiuni le-au dat mari bătăi de cap în Ucraina, rușii se laudă cu un radar special pentru detectarea lor
Coreea de Nord ajută Rusia prin înarmarea Wagner Group. Phenianul acuză SUA că încearcă „să îi păteze imaginea”
Ambasadorul Israelului în Germania: Ajutăm Ucraina cu mult mai mult decât se știe. Nu e ușor, rușii sunt la graniță în Siria
Lupte grele în estul Ucrainei. Forțele de apărare - angajate în confruntări feroce în Donețk cu ocupantul rus care forțează înaintarea
Italia explică sprijinul pentru Ucraina: Dacă tancurile rusești ar ajunge la Kiev ar începe al Treilea Război Mondial
Armata siriană a lui Assad, aliatul lui Putin, a efectuat un alt atac chimic în 2018. Un elicopter sirian a lansat clor deasupra unei zone rezidențiale
Cum a arătat atacul de ieri asupra Ucrainei și Kievului: Ocupantul rus a lansat rachete de pe avioane Tu-95, MiG-31K și Su-35
Marea Britanie vrea să livreze tancuri Challenger 2 către Ucraina până la sfârșitul lunii martie
Rusia vrea să răzbune transferul tancurilor Abrams și Leopard prin ruperea accesului Ucrainei la mare. „Submarinele vor fi dislocate în Nipru”

Ştiri Recomandate

”Polonia nu are suficiente avioane de luptă”. Chiar și așa, Varșovia e gata să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, dar are o condiție
Dronele ucrainenilor ar putea primi o lovitură: Compania lui Musk limitează utilizarea Starlink. ”Nu a fost gândit ca armă”
Forțele ruse au început o ofensivă majoră în Luhansk. Sunt pregătite aproape 2.000 de tancuri și sute de avioane de luptă (FP)
Reuniune extraordinară - Consiliul European. Zelenski: "Ne apărăm, vă apărăm"
FCAS prinde contur. Germania va asigura rețeaua de senzori a viitorului avion de generația a 6-a care va înlocui Eurofighter și Rafale
Macron și Scholz, sprijin ”atât timp cât este necesar” pentru Ucraina. Zelenski cere armament greu şi avioane
SUA, UK și Australia - exerciții aeriene comune în deșertul Nevada. ”Dacă suntem pregătiți pentru China, suntem pregătiți pentru oricine”
Marea Britanie răspunde oficial apelului „daţi-ne aripi” al Ucrainei. Până la trimiterea de avioane, piloții ucraineni - pregătiți pe teritoriul britanic
Cum justifică Rusia invadarea Ucrainei. Putin a ordonat producția de ... filme de propagandă despre război
Armata română trage linie și face bilanțul pe 2022: F-16, HIMARS sau Piranha 5 - printre obiectivele atinse de România
Sistemul american Aegis Ashore din România protejează spațiul aliat 24/24. Scutul antibalistic devenit obsesie rusă - pur defensiv
Eurofighter britanice pentru Ucraina? Rusia amenință că va răspunde iar escaladarea va fi pe conştiinţa britanicilor
Germania critică „întrecerea” pentru înarmarea Ucrainei cu tancuri și avioane și cere un ajutor unitar și etapizat
Atenție, Ucraina. Echipajele de pe Abrams și Leopard 2 vor avea 7 secunde pentru a nu deveni victime dacă ratează ținta
Ministrul ucrainean al Apărării rămâne în funcție... deocamdată. Ce l-a salvat pe Reznikov de o demitere așteptată de toată lumea
Britanicii pregătesc un pas major: Arme cu rază lungă pentru Ucraina și pregătirea piloților pe avioane de luptă occidentale
Polonia va cumpăra 18 lansatoare HIMARS. Tranzacția de 10 miliarde de dolari va include și 45 de rachete ATACMS
Kadîrov vrea ceceni și trupe ruse în Polonia. „Privind pe hartă, următoare țință după Ucraina e Polonia”
Headshot. Celebrul mercenar rus Igor Mangushev, care a urcat pe scenă cu craniul unui soldat ucrainean, împușcat mortal în cap
Rusia consideră „cinică” intenția SUA de a relua insepecțiile în ultimul tratat nuclear dintre ele, arătând cu degetul sprijinul acordat Ucrainei
Ucraina lovește fortificațiile ruse la Bahmut cu grenade termobarice din Bulgaria, lansate din RPG-7 sovietice (Video)
Președintele Ucrainei face prima vizită oficială în Europa și va ajunge astăzi în Marea Britanie
Leopard 1 nu ar putea face față decât unui T-55 și T-62. Tancul - scos din producție în 1984, dar în situație limită poate ajuta Ucraina
Biden, mesaj puternic în discursul său privind Starea Națiunii: Sprijinul american în Ucraina, ”atât timp cât va fi nevoie”
Polonia plănuiește să antreneze două batalioane ale Forțelor Armate ucrainene în fiecare lună
România oferă detalii despre programul Patriot: Al doilea sistem a fost livrat în 2022. Livrarea următoarelor două e în curs
Consiliul de Asociere UE - R. Moldova. România cere Chișinăului să profite de șansa istorică / Gavrilița: Sperăm să deschidem negocierile de aderare în 2023
România trimite o nouă echipă de căutare-salvare în Turcia. MApN va desfăşura misiuni de sprijin
În Rusia are loc o adevărată „cursă a înarmării” printre principalii jucători politici. Compania Gazprom își înființează propria companie militară privată
Oleksii Danilov: Cu sau fără F-16, Ucraina poate lovi teritoriul Federaţiei Rusă. Este doar o chestiune de timp până când vom primi avioane occidentale
Pentagonul și U.E pregătesc un pact care să stimuleze cooperarea în domeniul apărării, dar cu unele excepții
În perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023, trupele ruse au lansat peste 700 de rachete asupra teritoriului Ucrainei