În dimineața zilei de 6 iulie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea graniței cu România din județul Tulcea.
În dimineața zilei de 6 iulie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea graniței cu România din județul Tulcea.
Ucraina se apropie de obiectivul din primăvară, acela de a primi șapte sisteme Patriot suplimentare. Astfel, după ce vor primi și bateria Patriot donată de România, Forțele Armate ucrainene vor dispune de șase sisteme antiaeriene americane, plus o baterie similară franco-italiană, sistemul SAMP-T (MAMBA). De asemenea, există discuții cu SUA și Israelul pentru opt sisteme Patriot mai vechi.
Comandantul șef al marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neijpapa, a declarat vineri pentru Reuters că Flota rusă din Marea Neagră a fost forțată să relocheze aproape toate navele de război pregătite de luptă din Crimeea anexată în alte porturi, din cauza atacurilor ucrainene care au făcut ineficientă principala sa bază navală.
Germania a anunțat că cel mai recent sistem de apărare aeriană Patriot pe care l-a furnizat Kievului a sosit în Ucraina, după cum a raportat vineri ambasadorul german în Ucraina.
La patru zile după preluarea președinției rotative a Consiliului de Miniștri al UE, singurul lider european care a menținut relații bune cu Rusia merge astăzi la Kremlin. Un gest care nu poate decât să lovească unitatea (și așa fragilă) a UE.
Săptămâna aceasta, Rusia a prezentat un plan de pace SUA, președintele turc Recep Erdogan a prezentat un plan de pace omologului său rus Vladimir Putin, iar premierul ungar Viktor Orbán a prezentat un plan de pace președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
În viitorul apropiat, Forțele Armate ale Ucrainei vor primi (dacă nu au primit deja) primele avioane de vânătoare americane de tip F-16. Așa cum s-a întâmplat anterior cu HIMARS, Leopard sau Storm Shadow, armata ucraineană își pune mari speranțe în aceste aeronave.
Rusia este dispusă să ia în considerare propunerile țărilor membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) pentru soluționarea conflictului din Ucraina, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin la summitul acestei organizații desfășurat în Astana, capitala Kazahstanului.
Rusia a lansat noi atacuri asupra Ucrainei, lovind regiunea Cernihiv, unde câteva mii de oameni s-au găsit fără electricitate. Ministerul rus al Apărării s-a lăudat că a reușit să distrugă un alt avion de luptă ucrainean. În Nipro, numărul victimelor civile ale atacurilor anterioare a crescut.
Ofensiva de vară a Moscovei nu s-a concretizat încă, dar operațiunile de război în estul Ucrainei sunt intense. Rușii sunt aproape de a cuceri și Ceasiv Yar, un alt punct important pentru armata ucraineană.
La 1 iulie 2024, mișcarea de partizani ucraineană Atesh a publicat o fotografie care arată un sistem rusesc rar de apărare antiaeriană Tor-M2KM lângă Sevastopol, în Peninsula Crimeea ocupată. Atesh, denumită după termenul tătar din Crimeea care semnifică "Foc", este o grupare militară de partizani formată din ucraineni și tătari din Crimeea ca răspuns la invazia militară rusă din Ucraina, declasata în 2022. Această mișcare operează în teritoriile ocupate din Ucraina, dar și în interiorul teritoriului rusesc.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că şi-ar dori să audă clarificări din partea lui Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, despre modul în care intenţionează să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina în doar 24 de ore, relatează Agerpres, care citează DPA.
Autoritățile din Harkov sunt îngrijorate de noile bombe rusești FAB-500, care acum au o rază de acțiune de cel puțin 80 de kilometri.
Ministerul ceh al Apărării a informat, pe 03.07.2024, că, de la începutul invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina, Cehia a acordat Kievului un ajutor militar în valoare de 6,75 miliarde de coroane (aproximativ 268 de milioane de euro).
Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, a anunţat miercuri un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov, citat de EFE și Agerpres.
NATO a decis, în principiu, cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei în 2025. Asistența de securitate va fi în valoare de 40 de miliarde de euro, relatează Reuters care citează un diplomat vest-european.
Premierul ungar Viktor Orban și ministrul său de externe Péter Szijjártó au reușit să negocieze cu ambele părți aflate în conflict, și anume Rusia și Ucraina, într-o singură zi. În timp ce ministrul Szijjártó a stat la telefon cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, Orban era Kiev și îl îndemna pe președintele Volodimir Zelenski să încheie un armistițiu și să înceapă negocieri de pace - o formulă izbitor de asemănătoare cu cea prezentată de Vladimir Putin acum câteva săptămâni.
Problema securității aerodromurilor ucrainene devine din ce în ce mai urgentă, întrucât este așteptată sosirea avioanelor de luptă F-16 occidentale, iar Rusia se pregătește și pentru acest lucru.
Din SUA vor ajunge alte 2,3 miliarde ca ajutor militar acordat Ucrainei în arme și rachete.
Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a anunţat marţi că a lansat zeci de rachete în nordul Israelului "ca răspuns" la moartea unui civil într-un atac aerian israelian asupra unui sat de la frontieră, în sudul ţării, relatează Agerpres, care citează AFP.
Comandamentul rus întărește din nou trupele de pe front cu mici detașamente de parașutiști pentru a ridica moralul trupelor și a le crește capacitățile în atacuri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 02.07.2024, că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a aplicat o serie de lovituri grupate asupra unui aerodrom al Forțelor Aeriane ale Ucrainei, unde au fost distruse cinci și avariate alte două avioane de vânătoare de tip Su-27. De asemenea, rușii susțin că sistemele de apărare antiaeriană au doborât alte două avioane de vânătoare (Su-27 și MiG-29), precum și șase rachete de croazieră de tip Storm Shadow.
Cu doar câteva zile înainte de venirea F-16, s-a aflat că rușii modernizează sistemele electronice ale aeronavelor Su-30, concepute pentru a distruge ținte aeriene.
În cadrul unei ședințe a guvernului local, guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a anunțat, pe 01.07.2024, că, în termen de două săptămâni, în oraș vor apărea primele structuri din beton, care vor servi drept adăposturi modulare în timpul bombardării localității.
Amenințarea dronelor rusești este combătută cu ajutorul grupurilor aeriene mobile. Un rol în distrugerea acestor drone îl are și aviația sportivă ucraineană.
În ultimele luni ucrainenii au reușit să lovească tot mai multe facilități militare și rafinării în adâncimea teritoriului rus, la distanțe mari, chiar și de peste 1.000 de kilometri.
O ipoteză care a făcut valuri a fost propunerea Ucrainei ca sisteme Patriot românești și poloneze, care operează din România și Polonia, să doboare rachete rusești în vestul și sudul Ucrainei. Dar e oare posibil un asemenea scenariu sau e totuși prea mult?
Regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a decretat o zi de doliu duminică, la o zi după un atac rusesc care a făcut şapte morţi şi aproape 40 de răniţi, relatează Agerpres, care citează AFP.
Cinci persoane, printre care doi copii, au murit în urma unui atac ucrainean cu dronă asupra locuinţei lor în regiunea rusă Kursk, de la frontiera cu Ucraina, a indicat sâmbătă guvernatorul regiunii, Aleksei Smirnov, potrivit Agerpres, care citează agențiile EFE şi Reuters și TASS.
Ucraina pregătește un plan „clar și detaliat” pentru a pune capăt războiului, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski. Potrivit lui, planul ar trebui să fie gata anul acesta. Ucraina a luat inițiativa și a ales calea diplomatică pentru că este o victimă a războiului.