Rusia dorește să încheie războiul cu Ucraina până la sfârșitul anului 2025 sau începutul lui 2026, dar cu o victorie. Orice alt scenariu ar implica probleme mari.
Rusia dorește să încheie războiul cu Ucraina până la sfârșitul anului 2025 sau începutul lui 2026, dar cu o victorie. Orice alt scenariu ar implica probleme mari.
Raportul publicat joi, citat de site-ul RND, arată că serviciile de informații rusești își concentrează tot mai mult activitățile asupra Bundeswehr.
Olanda e una din cele mai active state europene în ceea ce privește asistența militară acordată Ucrainei. Într-o ultimă inițiativă olandezii au încercat să identifice mai multe state care ar putea să livreze componente ale unui sistem Patriot, astfel încât, „mână de la mână”, ucrainenii să mai poată folosi un sistem complet. Din păcate nimeni nu s-a alăturat inițiativei.
La finalul săptămânii trecute o dronă rusă a intrat în spațiul aerian al României în timpul unui atac masiv asupra porturilor dunărene ale Ucrainei. Drona a evoluat aproximativ 40 de minute la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri în teritoriul nostru și a fost atent monitorizată de două avioane F-16 Fighting Falcon ale României.
Potrivit unui bilanț prezentat în această dimineață de Forțele Aeriene ale Ucrainei, în cursul nopții de 12.09.2024, Trupele radiotehnice ucrainene au detectat și escortat deasupra teritoriului național 69 de ținte aeriene rusești.
O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
Permisiune acordată Ucrainei să lovească cu arme de fabricație occidentală adânc în teritoriul Rusiei ar putea avea un impact politic dramatic asupra cursului unui război.
Se pare că armata rusă a lansat o ofensivă împotriva forțelor ucrainene care controlează o parte din regiunea Kursk a Rusiei de mai bine de o lună. În timp ce un reprezentant al armatei ruse a anunțat că soldații acesteia au recucerit mai multe sate din regiune, experții ucraineni spun că următoarele 24 de ore vor fi decisive.
Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, guvernatorul regiunii Murmansk din nordul Federației Ruse, Andrei Chibis, a anunțat, pe 11.09.2024, că regiunea a fost supusă unui atac al dronelor ucrainene.
Unii oficiali occidentali împing Ucraina să-și stabilească „obiective de război realiste” în războiul împotriva unei Rusii agresive, ca parte a „planului său de victorie”.
Pe fondul conflictului actual cu Rusia, Ucraina continuă să adapteze tehnologii mai vechi pentru a le utiliza pe câmpul de luptă modern. Un exemplu notabil al acestei strategii este integrarea lansatoarelor de rachete RPG-18 din era sovietică pe drone FPV (first-person view). Această abordare urmărește să depășească limitele armelor convenționale prin adaptarea acestora la condițiile actuale de luptă.
Este timpul ca Biden să ridice toate restricțiile privind armele pentru Ucraina, pare să fie concluzia la care au ajuns și oficialii americani.
Canalul de Telegramă Rybar, care se presupune că are legături strânse cu Statul Major al Armatei Rusiei, a raportat la sfârșitul zilei de 10 septembrie începutul contraofensivei Moscovei în districtul Korenevski din regiunea Kursk și a raportat ciocniri în mai multe așezări, inclusiv Gordeevka și Vnezapnoe, la marginea vestică a zonei ocupate de Forțele Armate ale Ucrainei (AFU).
Potrivit unor surse rusești de pe rețelele de socializare, în după-amiaza zilei de marți, 10.09.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat o contraofensivă pe scară largă în regiunea Kursk. După cum a anunțat canalul de Telegram “Mash”, militarii ruși au intrat în Gordeevka din satele Korenevo, Kulbaky, Martynovka și Nechaev. Drept, urmare, într-o oră și jumătate, a fost posibilă ocuparea așezării și scoaterea din aceasta a soldaților Forțelor Armate ale Ucrainei.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat marți Iranul că a livrat Rusiei rachete pentru a lovi Ucraina „în săptămânile următoare” și a anunțat că se va deplasa la Kiev săptămâna aceasta împreună cu omologul său britanic David Lammy.
Incidentele din weekend marchează o premieră. Astfel, dacă România pare că s-a obișnuit cu dronele rusești pe teritoriul său, o dronă rusă a apărut în Letonia pentru prima dată.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului și liderul PNL, candidat la președinția României, a transmis că România are nevoie de un acord similar cu Ucraina, pe modelul Poloniei, care să-i permite să doboare rachete și drone care vin pe direcția lor în Ucraina.
Țările occidentale ar trebui, în sfârșit, să dezlege mâinile Ucrainei atacate și să permită armatei ucrainene să folosească rachete cu rază lungă de acțiune și împotriva țintelor rusești.
Armata rusă a revendicat luni ocuparea unui nou sat în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, în apropierea oraşului strategic Pokrovsk, spre care trupele ruse au înaintat constant în ultimele săptămâni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Aterizarea și decolarea de pe o autostradă sunt, poate, cele mai critice momente pentru o aeronavă militară în misiuni non-combat.
Pentru prima dată ucrainenii au reușit să doboare o drona rusă de tip Orlan-10, la mare altitudine. Din imaginile video prezentate se poate observa cum cele două drone se duelează la mare înălțime. Orlan-10 e vânat de drona kamikaze ucraineană, care reușește să o lovească de deasupra cu mare putere.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a reacționat după incidentul în care drona rusă a intrat în spațiul aerian român. Geoană a transmis că are încredere în Armata României și că vrea „ca românii, mai ales cei care au primit mesaj de alertă în miez de noapte, să știe că, la nivelul Alianței, depunem toate eforturile pentru menținerea unui climat de securitate”.
Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că este profund preocupat de informaţiile privind un posibil transfer iminent de rachete balistice iraniene către Rusia, relatează Agerpres și Reuters.
Diplomația de la Varșovia vine cu o nouă propunere de doborâre a rachetelor rusești de către forțele poloneze. Ar fi o măsură de protecție împotriva poluării radioactive, inclusiv a Poloniei, vecină cu Ucraina.
Forțele ucrainene se află în Kursk, pe teritoriul Federației Ruse, deja de mai bine de o lună. Nu mai vorbim de o incursiune, ci de o adevărată bătălie pentru Kursk. Iar ucrainenii ar putea avea în plan să facă Rusia să sângereze masiv, așa cum s-a întâmplat și în alte regiuni din Ucraina. Spre exemplu la Bahmut sau Adviika.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut sâmbătă o întrevedere cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni, la Cernobbio, în nordul Italiei, a anunţat preşedinţia Consiliului italian, informează Agerpres, care citează AFP.
Armata a 2-a Combinată a Rusiei, formată din zeci de regimente și brigăzi, depășește numeric forțele de apărare ucrainene din jurul Pokrovskului, într-un raport de forțe de aproximativ patru la unu în favoarea ocupantului care forțează în continuare avansul pe direcția Pokrovsk, Donețk. În ciuda ofensivei ucrainene din Kursk, obiectivul de a lua presiunea de pe frontul din Est nu a fost atins.
Forţele aeriene ucrainene au anunţat sâmbătă că Rusia a lansat în total 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un atac nocturn masiv asupra Ucrainei, dintre care 58 au putut fi doborâte, informează Agerpres și Reuters.
Dubla lovitură primită de Ucraina în accidentul F-16 este, treptat, compensată de aliați. Țările de Jos au anunțat că transferă Ucrainei echipamente de întreținere și rachete aer-aer pentru avioanele multifuncționale F-16, în timp ce primul grup de piloți ucraineni a ajuns în Canada pentru antrenament.
Rusia a pierdut 6.000 de soldați la Kursk, iar incursiunea „a îmbunătățit semnificativ moralul nu numai al armatei, ci și al întregii populații ucrainene”, susțin oficialii de la Kiev.